Távozik a Toyota éléről Akio Toyoda

A január 26-án tett bejelentés értelmében április elsején feláll a Toyota Motor Corporation (TMC) elnöki székéből Akio Toyoda, az autógyárat alapító Kiichiro Toyoda unokája. Toyoda-szan minden jelenlegi tisztségét – cégelnök, az igazgató tanács tagja, ügyvezető igazgató és vezérigazgató – leteszi, és a jövőben az igazgató tanács elnökeként segíti a vállalat munkáját. Akio Toyoda azt a Takeshi Uchiyamadát váltja az igazgató tanács élén, aki eredetileg 2021-ben, 75 éves korában hozta meg a döntést arról, hogy ideje távoznia 2013 óta betöltött pozíciójából.

Akio Toyoda helyét az a Koji Sato veszi át a vállalat élén, aki 2021 januárja óta ügyvezető igazgatóként és a márkákért felelős vezérigazgatóként dolgozott a vállalatnál, illetve 2020 óta a Lexus és a Gazoo Racing nemzetközi tevékenységeit felügyelő elnökként tevékenykedett. Koji Sato elnöki kinevezésével egy időben a vezérigazgatói posztot is átveszi, illetve az igazgató tanácsban is széket kapott.

Akio Toyoda, aki idén májusban lesz 67 éves, az ezredfordulón csatlakozott a vállalat igazgató tanácsához, majd 2005-tól ügyvezető alelnökként, 2009 júniusától pedig a cégcsoport elnökeként dolgozott. Az elmúlt tizenhárom évben számos krízishelyzeten vezette át a vállalatot, piaci összeomlástól kezdve a fukusimai tragédián át masszív visszahívási kampányokig.

Távozásával kapcsolatban Akio Toyoda megjegyezte, hogy saját magát a régi generáció tagjának tekinti, aki, bár rajong az autókért és az autógyártásért, nem alkalmas maradéktalanul arra, hogy átvezesse a Toyota Motor Corporation-t abba az új korszakba, ahol mobilitási szolgáltatóként fog működni. A sajtótájékoztatón Akio-szan elmondta, hogy a döntést 2022-ben hozta meg, miután úgy érezte, mindent elért a vállalatnál, amit annak idején kitűzött maga elé, és a céget a lehető legerősebb, legstabilabb állapotában adja át utódjának.

Az 1969. októberi születésű Koji Sato 1992-ben szerzett gépészmérnöki diplomát, és még abban az évben csatlakozott a TMC-hez. 2016-ban a Lexus globális ügyvezetőjévé, 2019-ben a márka alelnökévé nevezték ki.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Megérkezett az új, Európában tervezett és gyártott elektromos hajtású Ford Explorer

A Ford ma mutatta be a tisztán elektromos hajtású Explorert; egy új elektromos autót, amely hatásosan ötvözi a német mérnöki tudást és az ikonikus amerikai stílust. Az Explorer az első modell a Ford innovatív, új elektromos járműveinek hosszú sorában, és erre az autóra vár a feladat, hogy kitapossa a Ford márka teljes európai megújulásához vezető […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Vérbeli terepjárókat villantott a Lexus a Tokio Outdoor Show-n

A rendezvény történetében először képviseltette magát a Toyota és a Lexus a Tokio Outdoor Show kiállításon, ahol két átalakított SUV modellel és egy homokfutónak tűnő, terepre szánt, hidrogénmotoros játékszerrel mutatkoztak be. A Toyota és a Lexus környezetvédelmi céljaival tökéletes összhangban áll az a kezdeményezés, amelynek nyomán a két márka úgy döntött, hogy autókat állít ki […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Magyar Év Autója díjat nyert a BMW M3 Touring

A sportautó kategóriát – ahogy eddig minden évben – a BMW nyerte meg, ezúttal a régóta várt, rendkívüli praktikusságot és letaglózó teljesítményt egyszerre kínáló BMW M3 Touring prémium középkategóriás modellel. 2020 óta minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, hogy az Év Magyar Autója versenyen […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom