Távozik a Toyota éléről Akio Toyoda

A január 26-án tett bejelentés értelmében április elsején feláll a Toyota Motor Corporation (TMC) elnöki székéből Akio Toyoda, az autógyárat alapító Kiichiro Toyoda unokája. Toyoda-szan minden jelenlegi tisztségét – cégelnök, az igazgató tanács tagja, ügyvezető igazgató és vezérigazgató – leteszi, és a jövőben az igazgató tanács elnökeként segíti a vállalat munkáját. Akio Toyoda azt a Takeshi Uchiyamadát váltja az igazgató tanács élén, aki eredetileg 2021-ben, 75 éves korában hozta meg a döntést arról, hogy ideje távoznia 2013 óta betöltött pozíciójából.

Akio Toyoda helyét az a Koji Sato veszi át a vállalat élén, aki 2021 januárja óta ügyvezető igazgatóként és a márkákért felelős vezérigazgatóként dolgozott a vállalatnál, illetve 2020 óta a Lexus és a Gazoo Racing nemzetközi tevékenységeit felügyelő elnökként tevékenykedett. Koji Sato elnöki kinevezésével egy időben a vezérigazgatói posztot is átveszi, illetve az igazgató tanácsban is széket kapott.

Akio Toyoda, aki idén májusban lesz 67 éves, az ezredfordulón csatlakozott a vállalat igazgató tanácsához, majd 2005-tól ügyvezető alelnökként, 2009 júniusától pedig a cégcsoport elnökeként dolgozott. Az elmúlt tizenhárom évben számos krízishelyzeten vezette át a vállalatot, piaci összeomlástól kezdve a fukusimai tragédián át masszív visszahívási kampányokig.

Távozásával kapcsolatban Akio Toyoda megjegyezte, hogy saját magát a régi generáció tagjának tekinti, aki, bár rajong az autókért és az autógyártásért, nem alkalmas maradéktalanul arra, hogy átvezesse a Toyota Motor Corporation-t abba az új korszakba, ahol mobilitási szolgáltatóként fog működni. A sajtótájékoztatón Akio-szan elmondta, hogy a döntést 2022-ben hozta meg, miután úgy érezte, mindent elért a vállalatnál, amit annak idején kitűzött maga elé, és a céget a lehető legerősebb, legstabilabb állapotában adja át utódjának.

Az 1969. októberi születésű Koji Sato 1992-ben szerzett gépészmérnöki diplomát, és még abban az évben csatlakozott a TMC-hez. 2016-ban a Lexus globális ügyvezetőjévé, 2019-ben a márka alelnökévé nevezték ki.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

Világpremier Cannes-ban: a Naomi Campbell ihlette BMW XM Mystique Allure

+++ A BMW és a brit szupermodell közötti kreatív együttműködés legújabb gyümölcse egy különleges egyediség +++ A kimagasló teljesítmény és a haute couture találkozása +++ Világpremier a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon +++ A BMW sorozatban harmadik alkalommal áll hivatalos autóipari partnerként a világ egyik legnívósabb filmfesztiválja mellett +++ Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race Verdák

Tim Gábor szerencsés kategória győzelemet szerzett a Red Bull Ringen

Balaton Park Circuiten mutatkozott be Tim Gábor az ESET GT Sprint bajnokságban, ahol két kategória második helyet szerzett és a 20 fős GT mezőny 9. és 10. helyét szerezte meg. A második fordulóra a Red Bull Ringen került sor, nagyobb mezőnnyel. Egy kategória győzelemmel és egy harmadik hellyel a bajnokság élére állt a magyar pilóta. […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Magyar Országos Rallye Bajnokság – Aszfalton folytatják Turán Friciék

Május 24-26. között idei első aszfaltos versenyén, a II. Hell Diósgyőr Rallye-n áll rajthoz Turán Frigyes és Zsiros Gábor. A háromnapos versenynek, amelyet a Bükkben és Borsod-Abaúj Zemplén vármegye útjain rendeznek, több mint 120 páros vág neki. A Rallye1 mezőnye legutóbb négy évvel ezelőtt versenyzett ebben a térségben. Az ORB1 kategóriában 43, az ORB2-ben 31, […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom