Tisztán elektromos MINI, egyenesen Németországból: a MINI Countryman harmadik nemzedéke

Az új MINI Countryman minimális ökológiai lábnyom mellett kínálja a gokartos vezethetőség tisztán elektromos élményét, újabb fejezetet nyitva a legnagyobb MINI modell sikertörténetében. Az újdonság sorozatgyártása 2023 novemberében kezdődik meg a BMW Group lipcsei gyárában, a „Németországban gyártott” első MINI modellként.

A MINI Countryman stílusos mindenesként és a hétköznapok tágas partnereként bővíti tovább a brit prémiumgyártó tisztán elektromos meghajtású modellpalettáját.

Öt ajtajának és sokoldalú utasterének köszönhetően a MINI modellcsaládjának legnagyobb tagja a zéró emissziójú elektromos mobilitás új aspektusával kecsegtet, miközben opcionális extrafelszereltségként megrendelhető összkerékhajtásának köszönhetően a járatlan utakon is maximális biztonságot és páratlan vezetési élményt garantál.

A MINI Countryman első generációja egy csapásra osztatlan sikert aratott, 2010-től egy olyan kompakt SUV modellel bővítve a MINI modellpalettáját, amely az öt ajtó mellett összkerékhajtást, és a márka történetében először több mint négyméteres karosszériahosszúságot kínált. Az első nemzedék csomagterének térfogata rugalmasan alakítható volt 370 – 1 170 liter között, javarészt a csúsztatható és dönthető hátsó üléseknek köszönhetően.

2017-ben bemutatkozott a MINI Countryman második generációja, portfólióján az első plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt MINI modellel. A MINI Cooper SE Countryman ALL4 hátsó tengelyén egy 65 kW / 88 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motor segített be a hajtásba.

A legnagyobb MINI modell következő nemzedéke tisztán elektromos meghajtással, károsanyag-kibocsátás nélkül érkezik meg az utakra. A MINI Countryman E modell maximális teljesítménye 140 kW / 191 lóerő lesz, a MINI Countryman SE ALL4 pedig a brit prémiumgyártó első tisztán elektromos összkerékhajtású modelljeként debütál. A modell első és hátsó tengelyén dolgozó egy-egy elektromos motor az ideiglenes teljesítmény-többlettel 230 kW / 313 lóerő maximális rendszerteljesítményt ígér. A modell nagyfeszültségű akkumulátorának bruttó kapacitása 64,7 kWh, az egy feltöltéssel megtehető körülbelül 450 kilométer tisztán elektromos hatótávolság pedig a sokoldalú kalandort még a hosszabbra nyúló utazások során is éppoly kényelmes úti társsá teszi, mint a nagyvárosi forgalomban. A tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman modellel a brit prémiummárka tovább írja zéró emissziójú sikertörténetét. Ma már minden ötödik MINI modell tisztán elektromos meghajtással talál gazdára.

13 centiméterrel 4 429 milliméterre nőtt karosszériahosszúságának köszönhetően az új MINI Countryman még nagyobb kényelmet és helykínálatot garantál utasainak. A karosszéria magassága ezzel párhuzamosan mintegy 6 centiméterrel 1 613 milliméterre nőtt, amely még tágasabb fejteret eredményez.

A MINI Countryman harmadik nemzedéke a vezetés zéró emissziójú élményét a lehető legátfogóbb környezetvédelmi intézkedések mentén váltja valóra, már sorozatgyártását tekintve is. A karosszériáról és az utastérből ezért lekerülnek a díszítőelemek is, a könnyűfém keréktárcsák pedig több mint 70 százalékban újrahasznosított, másodlagos alumíniumból készülnek. A modell sorozatgyártása során felhasznált „zöld” energiával együtt így a hagyományos gyártási folyamatokhoz képest jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érhető el.

A műszerfal és a kormánykerék borítása, a tetőkárpit és a szőnyegek ezeken felül PET palackokból és szőnyegmaradványokból újrahasznosított poliészterből készülnek. A tradicionális alapanyagok eme magas minőségű, sokoldalúan alkalmazható és kényelmes alternatívája mintegy 85 százalékkal csökkenti a teljes értékláncban jelentkező emisszió mértékét és a következő MINI modellgeneráció minimális ökológiai lábnyomára való összpontosítást nyomatékosítja.

A fenntarthatóság és a „zöld” energia hosszútávú alkalmazása a BMW Group lipcsei gyárának génjeibe van kódolva. Az új autókat készítő gyártósorok működéséhez szükséges energia egy részét az üzem területén működő négy darab, egyenként 190 méter magas szélerőmű is elő tudja állítani. A létesítmény szélerőművei 2021-ben összesen 21,9 Gwh villamos energiát állítottak elő, amely több mint 5 000 háromfős család egész éves energiafogyasztásának felel meg. 2017 óta az üzem területén működő szélerőművek által előállított villamos energiát egy helyben rendszerbe állított akkumulátortelep tárolja el. Utóbbival a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt több mint 700 darab elhasználódott, nagyfeszültségű akkumulátora kezdett második életet. A helyben tárolt energia optimalizálja a létesítmény energiaellátását és stabilizálja a villamosenergia-hálózat működését.

2024-re a BMW Group nyolctagúra bővíti Lipcsében a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák alkatrészeit előállító gyártósorokat, a fejlesztésbe pedig több mint 800 millió eurót invesztál. A fosszilis tüzelőanyagok hidrogénnel való helyettesítése eközben a sorozatgyártás karbonsemlegesítését helyezi a középpontba a világ már most is egyik legmodernebb és leginkább fenntartható autóipari létesítményében.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új Fiat Topolino a városi közlekedés villamosításának legelragadóbb eszköze

Az új Fiat Topolino attól a történelmi modelltől kölcsönözte jól csengő nevét, amely annak idején lefektette a városi közlekedés alapjait; a modern utód ugyanerre készül a fenntartható városi mobilitás terén. A városi használatra szánt Topolino a legfiatalabb ügyfelekhez is eljuttatja a mobilitás szabadságát A FIAT bejelentette, hogy Topolino néven hozza forgalomba új, fenntartható városi mobilitási […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Megnyitotta egyedülálló múzeumát a Toyota Gazoo Racing Europe

Idén májustól a Toyota nemzetközi motorsportban való részvételét 1973-tól napjainkig bemutató, eredeti versenyautókból álló gyűjteménye látogathatóvá vált a nagyközönség számára. A kiállítás a Toyota Gazoo Racing Europe kölni központjának két szélcsatornájának egyike alatt található. A Toyota Motorsport Múzeum május 11-én nyitotta meg kapuit, pontosan egy hónappal azelőtt, hogy a gyári csapat részt vesz a legendás […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Megjelent az új Yamaha Ténéré 700 World Rally

Tegnap délelőtt jelentette be a Yamaha, hogy hamarosan megérkezik a szalonokba a népszerű Ténéré 700 legújabb változata, a továbbfejlesztett Ténéré 700 World Rally. Ez a kifejezetten terepezésre készült modell számos ponton eltér az alapkiviteltől, beleértve az egyedi fényezést és a spéci felfüggesztést is. Már messziről látszik, hogy a raliváltozat pillekönnyű Akrapovič kipufogót kapott a gyári […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom