Tökéletes szezonkezdés: dupla futamgyőzelem Vallelungában

Michelisz Norbert és új csapattársa, Néstor Girolami szenzációsan indították a BRC Hyundai N Squadra Corse csapat részvételét a 2024-es Kumho FIA TCR világsorozaton, miután az évad olaszországi nyitóhétvégéjén mindkét futamot megnyerték.

Ugyanazon a vallelungai pályán, ahol a Hyundai Motorsport Customer Racing program támogatását élvező csapat tavaly kettős győzelmet ért el, Michelisz Norbert pole pozícióból rajtolva, a nyirkos időjárás okozta nehézségekkel megbirkózva megelőzte Yann Ehrlacher, és elsőként haladt át a célvonalon. Ezzel lenyűgözően indította útjára a TCR World Tour új évadát, amelyben tavalyi bajnoki címét igyekszik megvédeni.

A TCR világában nagy tapasztalatokkal rendelkező, ám a Hyundai Motorsport által épített versenyautóval idén először rajthoz álló Girolami az első futam rajtjánál lefulladt, ám csalódottságát félre téve a második futamban rajt-cél győzelmet aratott, így meggyőzően debütált a megújult külsejű Hyundai Elantra N TCR volánja mögött.

Norbi és Néstor csapattársa, a 2022-es FIA WTCR bajnoka, Mikel Azcona mindkét futamon a negyedik helyen ért célba, tovább erősítve a csapat pozícióit. Az első versenyen azt követően sorolták a negyedik helyre, hogy a közte és Marco Butti között bekövetkezett ütközés miatt az utóbbit büntetésben részesítették a versenybírók; a második futamban ismét egy büntetés – amely ezúttal Esteban Guerrierit sújtotta – jóvoltából zárt a negyedik helyen.

Hazai pályán elért sikerével a lehető legjobban indította az új versenyévadot a BRC Hyundai N Squadra Corse. Most harmadszor fordult elő, hogy a Hyundai Motorsport ügyfelei dupla futamgyőzelmet aratnak egy hétvégén: erre először 2018-ban (Ningpo), majd 2022-ben (Bahrein) került sor.

„Tökéletesen alakult a hétvége.” – kommentálta az eseményeket a Hyundai Motorsport pályaversenyzésért felelős projektmenedzsere, Julien Moncet: „Norbi a kvalifikáció során pole pozícióba került, majd a 2. futamon Néstor előző napi tizedik helye jelentett előnyt a megfordított rajtrácson. A tegnapi verseny kifejezetten nehéz volt. Norbi a pálya vizes oldalán állt, így nem sikerült jól a rajtja, ám összeszedte magát, és a futam végéig megőrizte elsőségét. Ma aztán igazoltuk a tegnapi eredményeket: Néstor az élről rajtolt, és hihetetlenül versenyzett, a biztonsági autó ismételt megjelenése sem hozta zavarba. Bizakodásra ad okot ez a hétvége, ahol ráadásul első ízben versenyeztünk a megújult megjelenésű Elantra N TCR versenyautóval a világsorozatban. Sikeresen demonstráltuk, mire képes az autó, most pedig ideje felkészülnünk a következő, marrákesi hétvégére.”

A pilóták gondolatai: #196 Mikel Azcona (ESP), Hyundai Elantra N TCR
• Az FIA WTCR 2022-es bajnokát az első futamon ütközés lassította, majd kemény küzdelmek után a negyedik helyen zárta a versenyt
• A 2. futamban megismétlődtek az események, a spanyol pilóta így egyenletes teljesítménnyel zárta a hétvégét.

„Az első futam rajtja a nem egyenletes körülmények miatt különösen problémás volt.” – mondta Azcona. „Sajnos gondom támadt a rajtnál, és emiatt veszítettem néhány helyet. Ezután jött nekem [Marco] Butti. Ebből felálltam, jó volt a tempóm, az autó remekül teljesített. Volt néhány izgalmas pillanatom [Thed] Björkkel, aki szerintem túlságosan védekezett. Mégis sikerült megelőznöm, összességében örülök a szerzett pontoknak. A második futam a túlélésről szólt, ám messze van még a szezon vége, így jó, hogy szereztem néhány pontot. Mindenképpen pozitívan indult az év, így örülök.”

A pilóták gondolatai: #105 Michelisz Norbert (HUN), Hyundai Elantra N TCR
• A világsorozat jelenlegi bajnoka a legelső futam megnyerésével tökéletesen indította címvédő évét
• A második futamban elért hatodik helyezésével a magyar pilóta az egyéni rangsor élén várhatja a szezon második hétvégéjét

„Egész tisztességesen elkaptam az első verseny rajtját, ahhoz képest, hogy a rajtpozícióm az árnyékban volt, ahol sok víz volt a pályán.” – mondta Michelisz. „Yann [Ehrlacher] kiválóan indult, és megelőzött, de erősnek éreztem magam, és a nyomában tudtam maradni. Kifigyeltem az íveit, és kivártam a megfelelő pillanatot. Az autó kiválóan teljesített. Aztán elkezdett felzárkózni, így innentől a végéig kemény tempót diktáltam. Megtettem minden tőlem telhetőt, jól sikerült a szezonnyitóm. A tizedik helyről rajtolva a második versenyen csak arra törekedhettem, hogy pontszerző helyen végezzek, és ez sikerült is. Ez nem jelenti persze azt, hogy egyszerű lett volna a verseny. Ütközések miatt kétszer is félbeszakította a futamot a biztonsági autó. Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy ne keveredjek én is bajba. Ez sikerült is, és mindent egybevetve elégedett vagyok az eredményekkel, a pontokkal.”

A pilóták gondolatai: #129 Néstor Girolami (ARG), Hyundai Elantra N TCR
• Az argentin pilóta az első futam rajtjánál lefulladt, ám feljött a tizedik helyre
• A BRC Hundai N Squadra Corse színeiben ezen a hétvégén debütáló Girolami rajt-cél győzelmet aratott a második futamon

Nagyon szomorú voltam, hogy az első futamon nem sikerült jól a rajt, hiszen sokat gyakoroltuk. Kontrollálatlanul elpörgött a kerék – meg kell majd néznünk az adatokat.” – mondta Girolami. „Sikerült azonban feljönnöm a tizedik helyre – ugyanoda, ahonnan indultam. Ezzel minimalizáltuk a károkat. A második futam igazán jól sikerült. Tudtam, milyen fontos a jó rajt, de aztán végig kemény tempót kellett diktálnom, különösen a biztonsági autó ismételt megjelenését követően. Két másodperces előnnyel győztem végül. Az autó kiváló volt, a csapat remek munkát végzett. Úgy éreztem, én irányítom a versenyt.”

Fotók: Michelisz Norbert Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

A V4Grid nemzetközi konzorcium projektje támogatást nyert az Európai Interreg Central Europe programban

Az innovatív nemzetközi V4Grid projekt közel 2,4 millió eurós támogatást kapott az Interreg Central Europe programban. Ezt az ambiciózus kezdeményezést egy 11 partnerből álló konzorcium viszi véghez, amely különböző iparági szereplőket tömörít magába, úgy mint: energetika, autóipar, töltőberendezés gyártó, jog, szoftver fejlesztő, mesterséges intelligencia fejlesztő, akadémiai illetve K+F területek képviselői Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából. […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Húszéves a BMW Group Magyarország

A BMW és MINI márkák hazai képviseletét ellátó, gyári tulajdonú leányvállalatot 2004 tavaszán alapították. Az elmúlt húsz évben az immár BMW Group Magyarország néven működő vállalat az értékesítés és vevőszolgálat terén csaknem töretlen növekedési pályán haladt, országos márkakereskedői és márkaszerviz hálózatot épített ki és szervesen beépült a pezsgő hazai kulturális életbe. A BMW Group leányvállalatként […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új MINI John Cooper Works a nürburgringi 24-órás futamon debütál a nemzetközi világpremier előtt

A MINI és a motorsport rajongói egyként várják az új MINI John Cooper Works debütálását. A nóvum első ízben a világ egyik legkeményebb hosszútávú megmérettetésén mutatja meg magát: a nürburgringi 24-órás futamon, amelyen a pilóták és a csapatok a sebesség, a rátermettség és a megbízhatóság egész napos, kimerítő csatájában hódítják meg a legendás Nürburgring Nordschleife […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom