Toyota Yaris GR teszt – Legenda gyártás

A mai politikailag korrekt világban, egy kézen megszámolható a nyers, versenyautós életérzést adó utcai autó, amiből fülig érő szájjal száll ki az ember. A Yaris csúcsverziója ilyen. 

A villanyautó forradalom előszobájában hihetetlenül hangzik, hogy a hibridek legnagyobb gyártója dobta piacra azt az autót, amiből a benzinvérű sofőr, mindig vigyorogva száll ki. Ez annak köszönhető, hogy ez a kocsi teljesen eltér a ma megszokott szexi, szintetikus irányvonaltól és persze a zöld trendektől, azaz szinte az összes új négykerekűtől.

A Yaris GR 4×4-es elődei között ott a Celica GT4, használt autós konkurensei a Mitsubishi Lancer Evók és a Subaru Impreza STi-k. Az újak között ennyire nyers, vegytiszta versenyautós életérzést nem kínál senki, fejlett 4×4 hajtással és kézi kapcsolású váltóval. Csak első hajtás, és önzáró difi párosa érhető el a piacon.    

A Yaris sportmodelljének az izgalmas műszaki hátteréről, itt olvashat. 

Ebben a cikkben leginkább az életérzésre fókuszálunk, azt próbáljuk átadni, hogy milyen a Yaris GR-rel járni. 

Nyersesség 

Ha olyan egyén vezeti a Yaris GR-t akit nem érdekel az autó és a vezetés, az nem érti a kiskocsi lényegét és azokat sem, akik megőrülnek érte. Az oka, hogy ez az autó közútra túl kemény, nyers és hangos. Átlagos autóból és átlagos sportos modellből nézve is nagyon kényelmetlen, nehéz a kuplungja és ráadásul kézi váltós…

Ha nem lenne elég a kemény rugózás, hozzájön a hangosság, amely leginkább a sofőrt és benn ülőket szórakoztatja. Ez a nyers autófajta szó szerint kihaló félben van, jelenleg a Ford Fiesta/Puma ST, Hyundai i20 N nyújtja ezt a közvetlenséget, versenyautókhoz hasonlatos viselkedésmódot, amit a Yaris GR biztosít. Tesztautónknak nagyon közvetlen a kormányzása, ami szintén a versenyautókat idézi. A fentieket megkoronázzák a passzos, jó oldal tartású első kagylóülések. 

A csomag 

Az 1,6 literes motor 261 lóerőt és 360 Nm nyomatékot tud, versenyautósan egyenetlen az alapjárata és remekül veszi a fordulatot. Négyezer körüli fordulatról vehemensen gyorsul, minden fokozatban. A motor, az 1290 kilós autónak komoly dinamikát biztosít. Ami üdítő, hogy nem csak egyenesen lehet vele menni gyorsan, hanem kanyarban is jól szedi a lábait. A kormányzás közvetlensége igen üdítő. Szerpentinen közlekedni vagy forgalomban sávokat váltogatva haladni, még civilizáltan menve is nagy élmény. A váltó út rövid, a kapcsolási érzet pedig briliáns. 

A közel 4 méteres hosszúság, a megnövelt szélesség, a két részlegesen önzáró differenciál és a kocsi széleinél lévő kerekek remek kanyarvadásszá teszik a Yaris csúcs kivitelét. A kanyargós úton történő közlekedés gyorsan mosolyt csal az arcra. Hozza a klasszikus, már-már gyerekesnek mondható örömet, amit autó vezetése okozhat. 

A különböző hajtásbeállítások révén, jól személyre lehet szabni a Yaris GR-t. A legizgalmasabb a több nyomatékot hátra adó Sport mód, ahol a hátsóhajtásos jelleg jól észlelhető. 

Az 5,5 másodperc alatti 100 km/órára gyorsulás és 230 km/órás végsebesség megadja az alaphangot, amire rátesz egy lapáttal a kanyarsebesség, az autó könnyűsége és az abból eredeztethető követlenség. 

A száguldást érdemes ésszel csinálni, a Yaris csúcsmodell határait szerencsésebb versenypályán feszegetni, ahol nem lehet beesni az erődbe, árokba és lepatkázni a felniket vagy tönkretenni a futóművet. 

Ami megnyugtató, hogy villámgyors kiskocsival lehet teljesen civilizáltan is közlekedni. Ekkor a fogyasztás 7-8 liter, örömködve könnyedén elérhető ennek a kétszerese is.   

Lenyugodva

A fájó szívvel visszavitt tesztautó után volt egy veszteség érzet… Néhány nap eltelte után, mikor a lelkesedés alább hagyott, egész jól kirajzolódott az összkép. Ekkor jött fel a lelkesedéstől nem látott, nem

oda illő részlet. Érdekesség, hogy ezeket a dolgokat könnyedén túlcsillogja – hosszabb távon is felejthetővé teszi – a dinamika és az autó által biztosított élmény. 

Az egyik fura dolog, hogy a műszerek és műszerfal szinte ugyan az, amit az átlagos Yaris-ban használnak. A GR-től elvárnánk valami dögösebbet, egyedibbet vagy modernebbet. A kipufogó külső hangja átlagos, alig észrevehető általa az autó, ez a hangolás. szintén a Suzuki Swift Sportot idézi, amely műszerfal, beltér és külső hang terén kb. hasonló dolgokat produkált.  

A gondosan megkomponált a belülről vérpezsdítő és hangos kipufogóhang, ami nagyobb sebességnél és hosszabb távon már zavaró. Nagy tempós utazáskor gyorsan elfogynak a sportos motorhangot dicsőitő szavak.  

A legutóbbi Focus RS-hez hasonlóan, a magasan lévő első ülések voltak még furák. Kb. 10 centivel alacsonyabban ülve, pár fokkal sofőr központúbb lenne az autó és a magasaknak is lenne fejtere. Az idevágó etalon a most futó Alfa Giulia bármelyik kivitele.   

A villanyautók extrém gyors terjedését látva, még befektetésnek sem lehet rossz a Yaris csúcsmodellje. Az ára nagy valószínűséggel jóval hamarabb fog elindulni felefelé, mint a Lance Evók és az Impreza STi-k árai. Az oka, hogy a fentebb említett első hajtású zsebrakétákkal együtt, ez a típus lesz az utolsó, igazán nagy élvezeti értékkel bíró, elérhető áru benzines sportmodell.  Szóval befektetésnek sem lesz rossz, mert ez az autófajta szó szerint kihalófélben van.  

Írta: Benedek Attila 

Fotó: NyolczasFoto

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Utcán Verdák

Magyarországon is bemutatkozott az új DS 7

• Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával az Új DS 7 egyszerre testesíti meg a műszaki szaktudást és eleganciát. • A francia luxus kézművesség védjegyeit viselő Új DS 7 orr-részének megjelenését a DS PIXEL LED VISION 3.0 technológiával társított, és a kategóriában egyedülálló kiegyensúlyozottságot és kifinomultságot sugárzó anyaghasználat uralja. • A DS PERFORMANCE […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Megérkezett Magyarországra az új DS 3

• A DS 3 CROSSBACK utódaként hazánkban is bemutatkozott új DS 3 számos stilisztikai és technológiai újdonságot kínál. • Az új DS 3 E-TENSE 100%-ban elektromos hajtású változata egy új 115 kW (156 LE) teljesítményű motort és egy új 54 kWh-s akkumulátort kap, amely akár 402 km-es hatótávolságot biztosít WLTP vegyes ciklus szerint mérve. • […]

Olvass tovább
Teszt

Toyota Aygo X (2022) teszt – Városi vagány

Mielőtt a teszt olvasásába kezdtek szeretném elmondani Nektek, hogy ez a cikk kicsit más lesz, mint a többi. Mivel az autókról annyit tudok, mint bármely hétköznapi sofőr, így teljesen laikus szemmel írom ezt a cikket is. Száraz tények és műszaki adatok helyett főként a bennem keltett érzésekről és a véleményemről olvashattok a továbbiakban. A Toyota […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom