Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be a kecskeméti gokart stadionban. A gokartszlalom most az MNASZ által az FIA Motorsport Funding Program keretében elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően újabb lendületet kaphat.

A legújabb sportutánpótlási versenyszéria lényege a sebesség mellett a precizitás is. A bójákkal kijelölt pályán nemcsak az számít, hogy ki a leggyorsabb, hanem az is, hogy a lehető legkevesebb hibával, azaz bójaérintéssel tegyék meg a versenyzők a köröket. A gokartok környezetbarát, elektromos meghajtású, védőburkolattal ellátott versenygépek, amelyek teljesítménye 5 lóerő. Ennek köszönhetően például városi környezetben is szinte bármilyen nagyobb jobb minőségű, sík, betonos területen, például egy nagyobb parkolóban is lebonyolíthatók a versenyek.

A gokartszlalom elsősorban azokat a 8-14 éves fiatalokat várja, akik egy könnyen, költséghatékonyan, elérhető módon, de mégis igazi versenykörülmények között akarják felmérni képességeiket a sportágban. Ebben a tehetségkutató szériában az érdeklődők nemcsak biztonságos körülmények között kóstolhatnak bele a gokartozás és áttételesen az autósport világába, hanem egyből a sportág szakértőitől kaphatnak nagyon hasznos tippeket és tanácsokat. A gokartszlalomban például a szülők is objektíven felmérhetik, hogy gyermekeik rendelkeznek e azokkal az alap készségekkel és képességekkel, amelyekkel a későbbiekben esetleg sikeres versenyzőkké válhatnak az autósport valamelyik szakágában.

A gokartszlalom világszinten is még fiatal sportágnak számít, nemzetközi premierjét 2019-ben Rómában a FIA Motorsport Games-en tartották. 2022-ben, a Marseille-ben megrendezett második hasonló rendezvényen már 21 ország válogatottja mérte össze a tudását és mindkét versenyen indultak magyar versenyzők is a gokartszlalomban.

Most az MNASZ által az FIA Motorsport Funding Program keretében elnyert hetvenezer eurós, azaz több mint huszonötmillió forint összegű pályázati támogatásnak köszönhetően újabb komoly lendületet kaphat ez a kiemelten fontos sportutánpótlási ágazat. A sportutánpótlási feladatköre mellett nagyon hasznos lehet az is, hogy a gokartszlalom nagyban bővítheti a hazai autósport tömegbázisát. Hiszen például a hagyományos autósszlalomok mellett megrendezett gokartszlalom futamok igazi családi programokká is avanzsálhatnak, ha a szülők és a gyerekek is rajthoz tudnak állni egy ilyen rendezvényen. Ezen kívül például további fontos és hasznos szempont lehet az is, hogy a gokartszlalomban résztvevő gyerekek és fiatalok, még ha nem is lesznek aktív és profi autóversenyzők, de a gokartszlalomban nagyon hasznos tapasztalatokat, készségeket sajátíthatnak el a közúti gépjárművezetéshez, mely később komoly általános társadalmi hasznosságával hozzájárulhat a közlekedésbiztonság növeléséhez is.

A hazai sportági szakszövetség reméli, hogy az FIA-tól elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően a gokart szlalomon keresztül gyermekek újabb százait és ezreit tudja közvetlenül megszólítani az autósport szeretetére. Ezzel pedig egy olyan folyamat veszi kezdetét, melyben a gokart szakágat is minél többen megismerik, ennek hatására kezdenek rendszeresen, sőt versenyszerűen gokartozni így ez középtávon is nagyban hozzá járulhat a magyar autósport népszerűsítéséhez, sikereihez és elismertségéhez!

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

“Csatlakozz a belső körhöz!”

Ezzel a szlogennel indít útjára szurkolói mozgalmat a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség. A cél a szurkolói tudatosság, ezáltal a hazai raliversenyek biztonságának növelése. Nincs még egy olyan szakág, amelyben ennyire együtt kell működnie a rendezőknek, versenyzőknek, sportbíróknak és rajongóknak az események biztonságos lebonyolítása érdekében. A szövetség most elindított tematikus aloldalára letölthető és megosztható tájékoztató anyagok, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Egymillió tisztán elektromos modell: a BMW Group növekedési pályája újabb mérföldkőhöz érkezett

+++ A BMW Group az év első negyedévében világszerte összesen 594 671 darab új autót értékesített +++ A növekedés legfőbb motorjai a tisztán elektromos meghajtású modellek és a prémium felsőkategória luxusautói +++ A BMW márka 2,5 százalékkal múlta felül saját eladási mutatóját +++ A tisztán elektromos meghajtású modelleket övező ügyfélérdeklődés a főbb értékesítési régiók mindegyikében […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom