Világújdonsággal teszi biztonságosabbá járműveit a Toyota

Az intelligens LiDAR szenzorokat fejlesztő és gyártó RoboSense vállalat számos modellre vonatkozó beszállítói szerződést kötött a Toyota Motor Corporationnel. Noha az évente több mint tízmillió gépkocsit gyártó Toyota ökoszisztémájában beszállítók ezrei biztosítják a zökkenőmentes működést, a stabil minőséget és a folyamatos fejlődést, ez az egy partneri megállapodás mégis kiemelt figyelmet érdemel. A Robosense ugyanis saját bevallása szerint a világon egyedüliként valósította meg a MEMS-rendszerű, új generációs statikus LiDAR szenzorok autóipari célú, sorozatgyártási léptékű gyártását és felhasználását.

A LiDAR szenzorok koherens fény- (lézer) kibocsátásával, majd a visszaverődő fénynyaláb jellemzőinek elemzésével képesek nagy pontossággal megállapítani a környezetükben található tárgyak helyzetét, esetleges mozgásuk irányát és sebességét.

A jelenleg használatos LiDAR rendszerek túlnyomórészt mozgó emittert és szenzort alkalmaznak, azaz az érzékelő fejet elforgatva pásztázzák környezetüket. Így nagy – akár 360 fokos – tartományt képesek lefedni, és viszonylag kedvező jel/zaj aránnyal dolgoznak. Ugyanakkor a forgató mechanizmus terebélyessé, nehézzé és drágává teszi őket, ráadásul a komplexebb szerkezet több meghibásodási lehetőséget jelent.

Ezzel szemben a szilárd (statikus) LiDAR szenzorokban az érzékelő nem mozog; helyette vagy többfázisú optikai kibocsátást alkalmazva valósítják meg a pásztázást, vagy – mint a RoboSense rendszere – mozgatható mikrotükrök segítségével változtatja a lézernyaláb irányát.

Ez a mikro-elekromechanikus rendszer (MEMS) kompaktabb, így könnyebben és esztétikusabban beépíthető; jobban ellenáll a rázkódásnak és egyéb fizikai hatásoknak (azaz érdemben megbízhatóbb), és ami talán a legfontosabb: jóval olcsóbban gyártható, mint a forgófejes LiDAR rendszerek. Habár látómezejük szűkebb, ez a hátrány könnyen kiküszöbölhető több szenzoregység beépítésével, amit megint csak a kedvezőbb költségek és a diszkrét méretek tesznek lehetővé.

A RoboSense szilícium chip alapú, kétdimenziós RS-LiDAR-M1 egysége az iparági szabványok szerint végzett teszteken rendre jobban teljesített, mint a tradicionális forgófejes rendszerek. Ez egyrészt a technológiából adódó előnyöknek, másrészt a RoboSense olyan saját fejlesztéseinek köszönhető, mint például a függőleges felbontás dinamikus növelésének a képessége, ami nagyobb távolságokból teszi lehetővé az akadályok észlelését, és ezáltal fokozza a biztonságot. Ami pedig a berendezés megbízhatóságát illeti, azt az autóipari felhasználáshoz szükségesnél is szigorúbb vizsgálatokon igazolták.

Az értesülések szerint a Toyota első körben a kínai piacon, a Tianjin FAW Toyota portfoliójába tartozó járműveken fogja alkalmazni az új generációs LiDAR rendszert. A márka hagyományosan konzervatívan közelítette meg a teljesen önvezető technológiák piaci bevezetését, és inkább a minél hatékonyabb vezetőtámogatásra helyezte a hangsúlyt. Ugyanakkor a beyond Zero termékcsaláddal bevezetett, nagyfeszültségű elektromos architektúra ezen a téren is új lehetőségeket nyit a Toyota számára, felgyorsítva azokat a kutatásokat, amelyek eredményeként a vállalat már ma is a világ egyik legfejlettebb, részleges önvezetésre képes rendszerével rendelkezik.

A RoboSense LiDAR rendszere hatékonyan egészítheti ki a Toyota kamera alapú megoldásait, így a lehető leggyorsabban, minél szélesebb körben jelenhetnek meg a gyártó sorozatgyártású típusaiban ezek az autonóm rendszerek.

Kapcsolódó cikkek

Teszt Verdák

Az elődök útján – Honda C-RV e:PHEV Advance Tech teszt

A Civic mellett a CR-V a Honda azon típusa, amelyik igazán beivódott az európai köztudatba. „Természetesen” a CR-V-nek is az USA és Kanada a legfőbb piaca, ott igazi anyataxi szerepet tölt be, de nem véletlenül árulják a japánok Európában is immár az hatodik generációt. Hozta a japános megbízhatóságot, összerakottságot, a Honda közepes SUV-ja, mindig is […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Világpremier Cannes-ban: a Naomi Campbell ihlette BMW XM Mystique Allure

+++ A BMW és a brit szupermodell közötti kreatív együttműködés legújabb gyümölcse egy különleges egyediség +++ A kimagasló teljesítmény és a haute couture találkozása +++ Világpremier a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon +++ A BMW sorozatban harmadik alkalommal áll hivatalos autóipari partnerként a világ egyik legnívósabb filmfesztiválja mellett +++ Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race Verdák

Tim Gábor szerencsés kategória győzelemet szerzett a Red Bull Ringen

Balaton Park Circuiten mutatkozott be Tim Gábor az ESET GT Sprint bajnokságban, ahol két kategória második helyet szerzett és a 20 fős GT mezőny 9. és 10. helyét szerezte meg. A második fordulóra a Red Bull Ringen került sor, nagyobb mezőnnyel. Egy kategória győzelemmel és egy harmadik hellyel a bajnokság élére állt a magyar pilóta. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom