100 éves sikertörténetét ünnepli a BMW Motorrad. Nagyszabású jubileumi kiállítás a BMW Múzeumban

A BMW Motorrad fennállásának 100. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő, nagyszabású kiállítás 2023. május 12-én nyitotta meg kapuit a BMW Múzeumban. A BMW Motorrad 100 éves történetét feldolgozó tárlat nagyjából egy esztendőn át csábítja intenzív, izgalmas szellemi utazásra látogatóit.

55-nél is több eredeti BMW motorkerékpár és tematikus, 15 különleges állomást felsorakoztató kiállítási egységek.

A Bayerische Motoren Werke sportos, dinamikus imázsát mindig is erősítő, és a vállalat mai üzleti sikereihez jelentősen hozzájáruló motoros kétkerekűek iránti tiszteletből a BMW Múzeum az elmúlt 10 évtized több mint 55 eredeti motorkerékpárját tárja a nagyközönség elé a világhírű, tálra emlékeztető formájú „Museumschüssel”-ben.

Az 1973-ban átadott, a látogatókat a mai napig mágnesként vonzó épület most egy 15 állomásból álló tematikus tárlatnak ad otthont. A rendezők az öt nagy egységre osztott kiállítást a BMW Motorrad legismertebb tervezőinek, a vásárlók érdeklődési területeinek, a képzeletet leginkább rabul ejtő motorkerékpár-kreációknak és a leginkább figyelemre méltó modelleknek szentelték. Mindemellett pedig most először, külön erre a célra kialakított pódiumon áll a nagyközönség elé a BMW Group Classic történeti kollekciójának néhány féltve őrzött darabja.

Izgalmas utazás a BMW Motorrad 100 éves történetébe.

A kiállítás középpontjában a 100 évet átfogó történet mérföldköveit jelentő eredeti motorkerékpárok állnak, hűen bemutatva azt az utat, amelyet a BMW Motorrad az idők során bejárt. A kiállítás korabeli tankokat, üléseket, lámpákat, bukósisakokat, vázakat, valamint kisebb műszaki részegységeket is segítségül hív ahhoz, hogy az érdeklődők előtt világosan kirajzolódjon a múlttól a jelenig húzódó, izgalmakban bővelkedő, fejlődést szemléltető ív. A tárlaton nagy hangsúllyal jelennek meg az olyan területek, mint a motorsport, az elektromobilitás, a kutatás és fejlesztés és a reklám, illetve bemutatja izgalmas világunkat is olyképpen, ahogyan az két, a Föld országait a BMW-je nyergében bejáró utazó szeme elé tárult. A kiállításon helyet kapnak továbbá a jelenleg több mint 110 országba exportált, a kategóriában nemzetközi szinten meghatározó szerepet betöltő hatósági járművek képviselői is. Emellett bemutatkoznak a világ legkülönbözőbb pontjain alapított BMW Motorrad klubok is.

A múlt és a jelen izgalmas motorpárosításai. A BMW Motorrad 100 évének legjelentősebb versenyzői és fejlesztői.

A bőséges merítésű jubileumi kiállítás koncepciójának sarokkövét a motorpárosítások jelentik, nevezetesen, hogy egy múltbéli jármű mellé egy jelenlegi modell kerül. Ily módon megannyi izgalmas összevetési lehetőség adódik az innovációkat, a szupersport-képességeket, az idomozást, vagy a városi mobilitást illetően. A kiállítás legbecsesebb darabjaival a Motorsport részleg felé vezető úton találkozhatnak a látogatók. Két, a legendás Isle of Man Tourist Trophy versenyen aratott győzelmekhez kötődő gépről van szó: a világ talán legnehezebb motoros futamán előbb Schorsch Meier hagyta maga mögött a mezőnyt BMW R 255 Kompressor típusú motorjával, 75 évvel később pedig Michael Dunlop száguldott át elsőként a célvonalon a BMW S 1000 RR nyergében.

Amellett, hogy lerója tiszteletét a BMW Motorrad elmúlt 100 évét meghatározó versenyzők, dizájnerek és fejlesztőmérnökök előtt, a jubileumi kiállítás bepillantást enged a BMW Group Berlin-Spandauban működő gyárának érdekfeszítő mindennapjaiba is.

A sok-sok csillag közül az egyik legragyogóbb a BMW R 18, amelynek számos modellváltozata vonul fel a kiállításon. Ezek így, együtt önmagukban is megérdemelnének egy külön kiállítást. Ugyanez nyugodtan elmondható a BMW K1 és a BMW R 1250 RT sorozat teljes idomozású gépeire is. A színes összképre a 2016-os, a motorkerékpárok jövőjét felvillantó BMW Motorrad VISION NEXT 100 teszi fel a végső ecsetvonást.

Az interaktív állomások arra bátorítják a látogatókat, hogy aktívan mélyüljenek el a kiállítás anyagában. Az egyik ezek közül a 2-es emelvényen elhelyezett fotóhelyszín, amely felejthetetlen pillanatokban részesíti a felfedező út résztvevőit. A látogatók ugyanitt felpattanhatnak két BMW motorkerékpár nyergébe is. Az egyik egy, az 1950-es évekből származó BMW R 25, a másik pedig a jelenlegi kínálatban megtalálható BMW S 1000 RR.

Az időszaki mellett megtekinthető az állandó kiállítás is, amelynek révén még alaposabban megismerhető a BMW Motorrad. A 2008-ban újranyitott BMW Múzeumban tíz terem és állomás foglalkozik kizárólag a BMW motorkerékpárok történetével. A különféle témakörök – legyen szó a vállalat első motorkerékpárjáról, a BMW R 32-ről, a 25 történeti jelentőségű mérföldkőről vagy éppen a motorversenyzés világának lenyűgöző epizódjairól – segítségével az érdeklődők előtt részletes kép rajzolódik ki a BMW Motorradról.

A BMW Múzeum nyitvatartási ideje:

Kedd–vasárnap, 10-től 18 óráig (utolsó belépési időpont: 17:30)

Belépti díjak az állandó és az időszaki kiállításokra:

– Teljes árú jegy: 10 euró

– Kedvezményes árú jegy: 7 euró

– Csoportos látogatói jegy (min. 5 személy): 9 euró/fő

– Családi jegy (max. 2 felnőtt és 3 18 év alatti korú gyermek): 24 euró

További információ, illetve jegyvásárlás: https://www.bmw- welt.com/de/index.html

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A MINI két érkező John Cooper Works modellt is leleplez a 2024-es Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon

A MINI izgalmas belépőre készül az idei Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon: egyszerre két olyan John Cooper Works modellt is bemutat, amelyek felgyorsítják az autórajongók szívverését. Debütál a vadonatúj és most először kifejlesztett MINI John Cooper Works E PROtotype, valamint az első tisztán elektromos meghajtású MINI John Cooper Works modell. A legendás hegyi felfutóra nem […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Székesfehérvár Rallye: Öt év után újra aszfalton

Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár Rallye-val folytatódik az idei versenyszezon. Az aszfaltos futamon a Rally1-es mezőnyben természetesen Turán Frigyes és Zsiros Gábor is rajthoz állnak a Volkswagen Polo GTI R5-tel, hogy tovább növeljék bajnoki pontjaikat. Öt év után újra aszfalton rendezik meg a Székesfehérvár Rallye-t, ahol a versenyzőknek […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Újabb legenda veszíti el V8-as motorját

A világ egyik legarchaikusabb, egyben legütőképesebb terepjárója, a Toyota Land Cruiser 70-es széria néhány éve a modernizálódás útjára lépett. Az az állomás azonban, amihez ennek kapcsán most eljutott, komoly veszteséget jelent nem csak a vevők, de a világ össze autórajongója számára. Jövőre lesz negyvenéves a Toyota Land Cruiser 70-es szériája. A modell pályafutása javát jelentős […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom