A ’jövő gyárában’ készül a Ford Transit Custom

A Ford Otosan ünnepélyesen megnyitotta a legfejlettebb technológiákkal modernizált Yeniköy összeszerelő üzemet, ahol már jelenleg is folyik az új generációs Ford Transit Custom áruszállítók gyártása. Fejlett napenergia-technológia, mesterséges intelligencia által irányított folyamatok és alacsonyabb zajszinttel működő gyártósorok – hogy csak néhányat említsünk az újonnan bevezetett, innovatív megoldásai közül.

A Ford Otosan, a Ford Motor Company és a Koç Holding A.Ş. tőzsdén jegyzett vegyesvállalata, amelyet 60 évvel ezelőtt alapítottak. A vállalat létrehozott egy, a maga nemében elsőnek számító többszintes gyárat, ahol a vadonatúj Transit Custom (Európa legkelendőbb egytonnás áruszállítója), illetve a kilenc utas számára is kényelmes és rugalmasan alakítható teret kínáló, vadonatúj Tourneo Custom személyszállító készül. Jövőre pedig megkezdődik az elektromos kivitelek sorozatgyártása is, méghozzá olyan fenntartható technológiák alkalmazásával, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a Ford Otosan összes törökországi létesítménye karbonsemlegesen működjön.

A Yeniköy üzem fejlesztése új mércét állít Törökországban az autógyártás területén, mivel a gyáregység iránymutató létesítménynek számít a régió iparágának elektromos átalakításában, sőt jelenleg ez az üzem, az egész autóipar egyik legtakarékosabb gyára. A létesítmény éves áramfogyasztásának egy részét olyan innovatív megoldások fedezik, mint a török autóiparban elsőként alkalmazott napelemes üvegfalak, de a tetőn elhelyezett napelemek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb áramot kelljen külső forrásból beszerezni. A Solar Wall (Üvegfal) technológia további előnye, hogy a napsugárzást hasznosítva meleg vizet is biztosít az üzem számára, csökkentve ezzel a földgáz-felhasználást.

A gyártási folyamatok hatékonyságát a legmodernebb megoldások javítják. A valós idejű adatok és a mesterséges intelligencia párosításával “digitális kettőzés” jellegű virtuális gyártási szimulációkat hoznak létre, optimalizálva ezzel a termelés hatékonyságát, és lehetővé téve, hogy az üzem gyorsan reagálhasson a kereslet ingadozásaira, a részegységek beszállítására vagy a gyártási folyamatok változásaira.

A hegesztő és összeszerelő üzemegységek többszintes kialakításának köszönhetően, az egyes munkacsoportok egymáshoz közelebb dolgozhatnak, így a gyártósor hatékonyabban működik. A gyártási folyamat több állomásán kábel nélküli, tölthető szerszámokra cserélték az eddigi sűrített levegős eszközöket, ezért a munkavégzés kényelmesebb lett, és kevesebb zajjal jár.

2025-ben a Yeniköy összeszerelő üzem 405.000 darabra növeli az új generációs egytonnás járművek termelési kapacitását. „A jövő intelligens létesítményeként a Yeniköy üzem rugalmasan, hatékonyan és fenntarthatóbban működik, hiszen a fejlett technológiáknak köszönhetően sikerült megvalósítanunk a gyártási folyamatok teljes konnektivitását,” mondta el Güven Özyurt, a Ford Otosan vezérigazgatója. “Ez az összeszerelő üzem testesíti meg iparágunk jövőjét, és segít megfelelni vásárlóink elvárásainak, akik jelenleg is és a következő években is a legmodernebb tervezésű, nulla károsanyag-kibocsátású járműveket keresik majd.”

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Race Verdák

A címvédő Toyota felkészült a WEC 2024-es szezonjára

Miután a tavalyi szezonban a Cadillac, a Ferrari, a Peugeot és a Porsche jelentette kihívást is sikerrel vette, és ezzel zsinórban az ötödik világbajnoki címét szerezte meg, a Toyota Gazoo Racing az idei szezonban már egy 19 hiperautóból álló, minden korábbinál erősebb és népesebb mezőnyhöz csatlakozik, amelynek részei lesznek az újonnan érkezett Alpine, BMW, Isotta […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A BMW sikertörténetét 2023-ban is nemzetközi díjak koronázták meg

Fényes trófeákkal vette kezdetét a müncheni központú vállalatcsoport 2024-es éve: az auto, motor und sport német autós szakmagazin „Best Cars” olvasói szavazásán két aktuális BMW modell is kategóriája élén végzett, miközben az új BMW 5-ös limuzint máris a női vezetők elsőszámú nemzetközi választásaként méltatták a nagyautók kategóriában. Az auto, motor und sport német autós szakmagazin […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Még mindig a Toyota a villamosítás királya

Miközben az autóipari és gazdasági szaksajtó tavaly év vége felé a Tesla és a BYD versenyét leste, a küzdelemből egy harmadik szereplő: a Toyota jött ki győztesként. Jean de La Fontaine, a példamesék nagyszerű írója is ihletet meríthetett volna abból az ádáz küzdelemből, ami az autóiparban zajlott 2023-ban. Két fiatal, ambiciózus szereplő – a mesében […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom