A ’jövő gyárában’ készül a Ford Transit Custom

A Ford Otosan ünnepélyesen megnyitotta a legfejlettebb technológiákkal modernizált Yeniköy összeszerelő üzemet, ahol már jelenleg is folyik az új generációs Ford Transit Custom áruszállítók gyártása. Fejlett napenergia-technológia, mesterséges intelligencia által irányított folyamatok és alacsonyabb zajszinttel működő gyártósorok – hogy csak néhányat említsünk az újonnan bevezetett, innovatív megoldásai közül.

A Ford Otosan, a Ford Motor Company és a Koç Holding A.Ş. tőzsdén jegyzett vegyesvállalata, amelyet 60 évvel ezelőtt alapítottak. A vállalat létrehozott egy, a maga nemében elsőnek számító többszintes gyárat, ahol a vadonatúj Transit Custom (Európa legkelendőbb egytonnás áruszállítója), illetve a kilenc utas számára is kényelmes és rugalmasan alakítható teret kínáló, vadonatúj Tourneo Custom személyszállító készül. Jövőre pedig megkezdődik az elektromos kivitelek sorozatgyártása is, méghozzá olyan fenntartható technológiák alkalmazásával, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a Ford Otosan összes törökországi létesítménye karbonsemlegesen működjön.

A Yeniköy üzem fejlesztése új mércét állít Törökországban az autógyártás területén, mivel a gyáregység iránymutató létesítménynek számít a régió iparágának elektromos átalakításában, sőt jelenleg ez az üzem, az egész autóipar egyik legtakarékosabb gyára. A létesítmény éves áramfogyasztásának egy részét olyan innovatív megoldások fedezik, mint a török autóiparban elsőként alkalmazott napelemes üvegfalak, de a tetőn elhelyezett napelemek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb áramot kelljen külső forrásból beszerezni. A Solar Wall (Üvegfal) technológia további előnye, hogy a napsugárzást hasznosítva meleg vizet is biztosít az üzem számára, csökkentve ezzel a földgáz-felhasználást.

A gyártási folyamatok hatékonyságát a legmodernebb megoldások javítják. A valós idejű adatok és a mesterséges intelligencia párosításával “digitális kettőzés” jellegű virtuális gyártási szimulációkat hoznak létre, optimalizálva ezzel a termelés hatékonyságát, és lehetővé téve, hogy az üzem gyorsan reagálhasson a kereslet ingadozásaira, a részegységek beszállítására vagy a gyártási folyamatok változásaira.

A hegesztő és összeszerelő üzemegységek többszintes kialakításának köszönhetően, az egyes munkacsoportok egymáshoz közelebb dolgozhatnak, így a gyártósor hatékonyabban működik. A gyártási folyamat több állomásán kábel nélküli, tölthető szerszámokra cserélték az eddigi sűrített levegős eszközöket, ezért a munkavégzés kényelmesebb lett, és kevesebb zajjal jár.

2025-ben a Yeniköy összeszerelő üzem 405.000 darabra növeli az új generációs egytonnás járművek termelési kapacitását. „A jövő intelligens létesítményeként a Yeniköy üzem rugalmasan, hatékonyan és fenntarthatóbban működik, hiszen a fejlett technológiáknak köszönhetően sikerült megvalósítanunk a gyártási folyamatok teljes konnektivitását,” mondta el Güven Özyurt, a Ford Otosan vezérigazgatója. “Ez az összeszerelő üzem testesíti meg iparágunk jövőjét, és segít megfelelni vásárlóink elvárásainak, akik jelenleg is és a következő években is a legmodernebb tervezésű, nulla károsanyag-kibocsátású járműveket keresik majd.”

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Toyota Yaris Cross vezeti Európa kedvenc újautókategóriájának értékesítéseit

Az idén modellfrissítéssel jelentkező, immár két különböző teljesítményű környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtással elérhető, mesterséges intelligencia alapú high tech biztonsági és vezetéstámogató/vezetésoptimalizáló rendszerekkel teletűzdelt Toyota Yaris Cross magabiztosan vezeti az európai kisméretű SUV eladásokat, ez a kategória számít messze a legnépszerűbbnek a kontinensen. Amint az Autonews írásából kiderül, ez az első alkalom, hogy Európa legkedveltebb […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Kiss Norbert – Tízből tíz!

Misano és a Slovakia Ring után Zolderben folytatódott a 2024-es kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing pilótája, Kiss Norbert Belgiumot is meghódította. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző magyar Európa-bajnok az időmérőn ismét a leggyorsabb volt szombaton, idén mindig az első starthelyről indulhatott. A versenyen Albacete szorongatta a rajtnál, de a […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A Toyota-kereskedés, ahol szó szerint megállt az idő

Apokaliptikus hangulatú videojátékokban találkozhatunk olyan utcaképpel, mint ami az észak-ciprusi Varósziában fogadja a látogatót – illetve pont, hogy néhány utca kivételével nem fogadja. A város 1974 augusztusa óta lakatlan: amikor a sziget ötven évvel ezelőtt politikailag két részre szakadt, az eredetileg görögök lakta várost irányításuk alá vonták a török csapatok, a lakosság pedig még azelőtt […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom