Európa kedvence lehet a most érkező Lexus szabadidőjármű

Június első hétfőjén mérföldkőnek ígérkező világpremierre készül a Lexus. A rendkívül szűkszavú beharangozóból semmi nem derül ki az LBX néven debütáló új modellről. Ugyanakkor a kedvcsináló illusztrációk alapján, ha biztosat nem is állíthatunk, jó eséllyel cáfolható az a nemzetközi autós sajtóban szárnyra kapott hír, hogy az újonc a Lexus első városi crossovere volna.

A prémiummárkák hagyományosan kerülik a B-szegmenst. Jó okuk van erre: egyrészt a kisautók fizikai méretei behatárolják a mérnökök lehetőségeit a rugózási kényelem és a zajkomfort optimalizálása terén. Másrészt a kis lökettérfogatú és hengerszámú erőforrások járási kultúrája és erőkifejtése sem felel meg a prémiumszegmensben támasztott elvárásoknak. Végül, de nem utolsósorban, ebben a méretosztályban nincs akkora mozgástér az árképzésben, hogy a gyártók érvényesíteni tudnák a jobb minőségű anyaghasználatban, a magasabb színvonalú szolgáltatásban rejlő lehetőségeket.

Mindezek az okok az előzetes fotón közölt autórészlet arányaival együtt arra engednek következtetni, hogy az LBX nem a Lexus UX kistestvére, hanem inkább féltestvére lesz. Ugyanarra a kompakt TNGA-C platformra épülhet tehát, ám szögletesebb karosszériájával az elegancia helyett a praktikumot helyezné előtérbe. Ez a törekvés jelenik meg egyébként a szintén előzmények nélkül érkező Lexus TX felső kategóriás szabadidőjárműben, amely várakozásaink szerint az RX praktikusabb, tágasabb alternatívája lehet (mindkét modell a TNGA-K architektúrát alkalmazza.)

Az UX-ből kiindulva az LBX három különböző hajtáslánccal képzelhető el: a 2,0 literes benzinmotor mellett egy szintén kétliteres full hibrid variáns, valamint egy akkumulátoros elektromos kivitel is szóba jöhet. Európában ezek közül a 184 lóerős full hibrid lehet a legnépszerűbb, így nem valószínű, hogy másféle konfigurációban is elérhetővé teszi azt a Lexus.

Minden észérv ellenére a premier pillanatáig nem kizárható, hogy az LBX mégis egy szubkompakt, azaz városi méretű crossover lesz. Ebben az esetben viszont az a kevésbé valószínű, hogy a prémiumcélokra eddig soha nem alkalmazott TNGA-B padlólemezre építik a típust; akkor már jobbak lehetnének az esélyei a globális piacokon egy tisztán elektromos városi szabadidőjárműnek, amely a szerény külső méretekre rácáfolóan tágas belső teret kínálhat, míg az akkumulátorcsomag biztosíthatja a komfortos rugózáshoz szükséges tömeget.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új Fiat Topolino a városi közlekedés villamosításának legelragadóbb eszköze

Az új Fiat Topolino attól a történelmi modelltől kölcsönözte jól csengő nevét, amely annak idején lefektette a városi közlekedés alapjait; a modern utód ugyanerre készül a fenntartható városi mobilitás terén. A városi használatra szánt Topolino a legfiatalabb ügyfelekhez is eljuttatja a mobilitás szabadságát A FIAT bejelentette, hogy Topolino néven hozza forgalomba új, fenntartható városi mobilitási […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

Megnyitotta egyedülálló múzeumát a Toyota Gazoo Racing Europe

Idén májustól a Toyota nemzetközi motorsportban való részvételét 1973-tól napjainkig bemutató, eredeti versenyautókból álló gyűjteménye látogathatóvá vált a nagyközönség számára. A kiállítás a Toyota Gazoo Racing Europe kölni központjának két szélcsatornájának egyike alatt található. A Toyota Motorsport Múzeum május 11-én nyitotta meg kapuit, pontosan egy hónappal azelőtt, hogy a gyári csapat részt vesz a legendás […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Megjelent az új Yamaha Ténéré 700 World Rally

Tegnap délelőtt jelentette be a Yamaha, hogy hamarosan megérkezik a szalonokba a népszerű Ténéré 700 legújabb változata, a továbbfejlesztett Ténéré 700 World Rally. Ez a kifejezetten terepezésre készült modell számos ponton eltér az alapkiviteltől, beleértve az egyedi fényezést és a spéci felfüggesztést is. Már messziről látszik, hogy a raliváltozat pillekönnyű Akrapovič kipufogót kapott a gyári […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom