Ford DSFL – Megcélozták a fiatalokat

A Ford által szervezett hazai vezetéstechnikai tréningen, évente csak néhány száz ifjú sofőr vehet részt. De ez is nagy segítség a fiataloknak, mivel a közlekedésben ők a legveszélyeztettebb korosztály.

A Ford Alapítvány által 2003-ban elindított vezetéstechnikai oktatás, szerencsére már megérkezett Európába és Magyországra is. Az öreg kontinensen 2013 óta indulnak a tréningek, itthon, öt évvel ezelőtt vehették az első leckéket a fiatal sofőrök. Az eddigi eredmények meggyőzőek: az eltelt évek alatt, csak Európában 45 ezer fiatal vezetési tudását tették jobbá. Ami legalább ilyen fontos: a felelősségi szintjüket is megemelték.

A tréning

A hazai helyszín idén is Budapest, közelebbről a Pólus Center óriási parkolója. A jelentkezést, ezen a linken lehet megejteni. A feltételek nem bonyolultak. Az érvényes jogosítvány mellett, 18 és 24 éves között kell lennie a jelentkezőnek. A tréning ideje október 1-2.

A kék ovál a fiatalok mellett, a saját fiatal dolgozóit is autóba ülteti, ők is végig mennek az érdekes és tanulságos feladatokon. Fontos tudni, hogy mindegyik modulban, eltérő típusú, vadonatúj Fordot használnak. Mivel 2022-őt írunk, kipróbálható lesz a Mach-E, azaz a márka villanyautója is.

A más fejével gondolkodni

A félnapos, oklevelet biztosító képzésben a klasszikus elemek is szerepelnek, tehát a megcsúszás kezelése és a vészfékezés. Ezek mellett, különösen nagy fókusz kerül a más fejével gondolkodásra és a vezetés közbeni mobilozásra.

Az előbbinek a része, a kerékpárosokkal és rolleresekkel telített belvárosi közlekedés szimulálása. A virtuális valóság szemüveget felhasználva, álló kerékpáron lehet megtapasztalni, hogy milyen az, amikor minimális távolságot hagyva megy el az autós a kerékpáros mellett. A szerepcserénél pedig meg azt lehet megnézni, hogy mit okoz, ha egy autós elé kerül a „semmiből” egy bicajos. A tapasztalatszerzést követően, garantált, hogy mindenki egy kicsit figyelmesebben fog vezetni.

A holland minta

A városi közlekedésben a Ford DSFL, segíti a holland modell meghonosodását. Ez azt jelenti, hogy a sofőr mielőtt kinyitná az ajtót, előtte nézzen bele a tükörbe. Így meggyőződik róla, hogy nem nyitja rá az ajtót a közeledő biciklisre…

A személyes felelősséget erősíti az is, hogy – különféle segédeszközök segítségével – meg lehet tapasztalni, milyen az, ha bódult állapotban vagy alkohol hatása alatt vezetünk. A vezetési képességek romlása, így jól érzékelhető.

Fókusz a mobilon!

A tréningen külön modult kap a mobiltelefon és annak vezetés közbeni használata. Nem véletlenül. Manapság elég döbbenetes dolgokat csinálnak a sofőrök vezetés közben, amelyek elviszik a figyelmet a vezetésről. A kiképzett oktatók olyan feladatokat adnak a tréningezőknek, hogy – miközben egy egyszerű szlalom pályát teljesítenek – írjanak meg egy rövid posztot. Ebből le lehet vonni a tapasztalatot, hogy a szöveg írása közben a figyelem teljesen máshol van, az autó pedig halad magától, irányítatlanul.

Efféle izgalmas feladatok várnak a jelentkezőkre, akik sajnos itthon is – az autó balesetek szempontjából – a legveszélyeztettebb korosztály. Ezért is állt a Ford kezdeményezése mellé az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága.

Benedek Attila
Fotó: Ford

Kapcsolódó cikkek

A ŠKODA bemutatta a fenntartható mobilitás felé vezető útitervét

Töretlenül folytatja a ŠKODA AUTO a vállalat szén-dioxid-mentesítését, amit „NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030” koncepciója keretében holisztikus cselekvési tervvel is támogat. Az elektromobilitási átállás felgyorsítása mellett az akkumulátorhajtású elektromos járművek hosszú távon fenntartható előállítása és üzemeltetése áll a középpontban, a kapcsolódó beszállítói láncolatokat is beleértve. Ennek megvalósítása érdekében a ŠKODA továbbra is elkötelezett például […]

Olvass tovább

A Nissan megkezdi vadonatúj modelljének, a teljesen elektromos Townstarnak európai gyártását

Miközben a megújuló energia rajongói világszerte az EV világnapot ünneplik, a Nissan bejelenti a 100%-ban elektromos Townstar gyártását. A jármű új, intelligens energiafelhasználással és akkumulátor-hűtéssel optimalizált elektromos hajtásláncot tartalmaz, amely a kategóriájában kiemelkedő, akár 300 km-es hatótávolságot biztosít. Alig néhány nappal az EV Világnap megünneplése után a Nissan bejelentette, hogy megkezdi a teljesen új és […]

Olvass tovább

2023-ban visszatér a V-Strom 650 Adventure Tourer és újdonságokkal érkezik a Burgman 400

A Suzuki motorkerékpár termékcsaládjában a 2023-as modellek megjelenésének folytatásaként több rendkívül sokoldalú és stílusos motorkerékpár is megjelenik. A kifinomult és praktikus Burgman 400 robogó tökéletes a mindennapi stílusos ingázáshoz, a sokoldalú V-Strom 650 pedig egy jól felszerelt, intelligens tervezésű kalandtúra középkategóriás motorkerékpár. Mind a Burgman, mind a V-Strom 650 valós teljesítményt, kategóriájában vezető építési minőséget […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom