Íme a MotoGP™ új biztonsági autója, a BMW XM Label Red Safety Car

+++ A 2023-as versenyszezon BMW M Különdíját Francesco „Pecco” Bagnaia nyerte el +++ A négykerekű trófea idén a BMW XM Label Red modell volt +++ A valenciai díjátadó ünnepségen a MotoGP™ új biztonsági autója, a BMW XM Label Red Safety Car is bemutatkozott +++

Valenciában, a MotoGP™ 2023-as idényének szezonzáró futamán a BMW XM Label Red modellé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 1,6 – 2,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás (WLTP): 32,5 – 33,5 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 35 – 45 gramm / km) volt az egyik főszerep: a BMW M divízió első nagyteljesítményű hálózatról tölthető sportautójának csúcsváltozatát a szezon idei BMW M Különdíjaként Francesco „Pecco” Bagnaia nyerte el, majd a BMW M GmbH a 2024-es idény új biztonsági autójáról, a BMW XM Label Red Safety Car modellről is lerántotta a leplet.

BMW M Különdíj: a BMW M divízió legerősebb modellje az időmérő edzések legeredményesebb pilótájának

2023-ban a BMW M GmbH huszonötödik alkalommal biztosította a MotoGP™ futamainak biztonságiautó-flottáját, e jeles jubileumot pedig egy rendkívüli BMW M Különdíj nyomatékosította: a BMW XM Label Red modell, amely az extrovertált életstílus megtestesítőjeként az abszolút csúcsteljesítmény iránti szenvedélyt élteti. Maximális teljesítményre optimalizált M HYBRID hajtáslánc-technológiájával a BMW XM Label Red a BMW M divízió eddigi legerősebb sorozatgyártásban készült modellje, páratlanul egyedülálló stílusjegyekkel felvértezve. Carmelo Ezpeleta, a MotoGP™ rendezési jogaival bíró Dorna Sports vezérigazgatója és Franciscus van Meel, a BMW M GmbH vezérigazgatója a BMW M Különdíjat hagyományosan az idény utolsó futamán adta át a versenyszezon időmérő edzésein legeredményesebben teljesítő pilótának, idén sorozatban huszonegyedik alkalommal.

A 2023-as BMW M Különdíj nyertese Francesco „Pecco” Bagnaia, aki a tavalyi diadal után idén második alkalommal hódította el a guruló trófeát. A Ducati pilótája a szezon időmérő edzésein mindvégig kimagasló teljesítményt nyújtott, így már a sorozat thaiföldi nagydíján, három futammal a szezon vége előtt bebiztosította győzelmét. Bagnaia a 2023-as idényben hétszer szerezte meg a pole pozíciót és további nyolc alkalommal rajtolt az első sorból. A BMW M Különdíjért folyó versenyben összesen 369 pontot szerzett, 93 ponttal többet, mint a második helyezettként végző Jorge Martín.

„Gratulálunk Pecco Bagnaia-nak! Az idei szezon időmérő edzésein mutatott sebessége rendkívül lenyűgöző volt” – mondta Franciscus van Meel a díjátadó ünnepségen. „Az a tény, hogy már jóval a szezon vége előtt megnyerte a BMW M Különdíjért folyó küzdelmet, önmagáért beszél. Tisztelet jár érte! Nagy örömünkre szolgál, hogy e csúcspilótát a BMW M divízió csúcsmodelljével jutalmazhatjuk meg, és biztosak vagyunk benne, hogy nagy örömét leli majd a BMW XM Label Red modellben. Sorozatban második győzelmével Pecco azokhoz a nagy nevekhez csatlakozik, akiknek több alkalommal is sikerült elnyerniük a BMW M Különdíjat. Ilyen többek között a MotoGP™ élő legendája, Valentino Rossi is, aki háromszor hódította el a BMW M Különdíjat és sikersorozatát ma a BMW M divízió gyári pilótájaként, BMW M GT3 versenyautókban folytatja” – tette hozzá a BMW M GmbH vezérigazgatója.

„Isten hozott újra a BMW M Különdíj átadó ünnepségén és gratulálunk a sorozatban második győzelemhez, Pecco Bagnaia” – vette át a szót Carmelo Ezpeleta. „Pecco a szezon során mindvégig az időmérő edzések élbolyában teljesített, amellyel több mint kiérdemelte ezt a díjat. Köszönettel tartozunk a BMW M divíziónak a szoros együttműködésért és amiért a BMW M Különdíjjal idén sorozatban huszonegyedik alkalommal ismerték el az adott versenyszezon időmérő edzéseinek leggyorsabb pilótáját. A BMW XM Label Red tökéletesen illeszkedik a hőn áhított nagyteljesítményű trófeák sorába, és remélem, Pecco maximálisan kiélvezi majd” – fogalmazott a Dorna Sports vezérigazgatója.

„Tavaly fantasztikus érzés volt első alkalommal megnyerni a BMW M Különdíjat. Akkor azonnal elhatároztam, hogy idén szeretném megismételni ezt a sikert” – nyilatkozta Francesco „Pecco” Bagnaia. „Óriási érzés, hogy sikerült. Mert lehet, hogy sétagaloppnak tűnt, de közel sem volt az. Mindegyik időmérő rendkívül nehéz volt, így kiváltképp büszke vagyok arra, hogy sikerült az első helyen végeznem. Hatalmas köszönettel tartozom a BMW M divíziónak ezért a fantasztikus díjért. Ígérem, mindent megteszek annak érdekében, hogy jövőre is én nyerjem el a BMW M Különdíjat” – mondta az olasz pilóta.

Versenypályán a BMW M divízió legerősebb modellje: a BMW XM Label Red Safety Car

2024-ben új biztonsági autó debütál a kétkerekű versenysportok királykategóriájában: a BMW XM Label Red Safety Car. Ez lesz az első alkalom, hogy a MotoGP™ mezőnyét a futamokon egy nagyteljesítményű hálózatról tölthető modell vezeti fel. Carmelo Ezpeleta, a MotoGP™ rendezési jogaival bíró Dorna Sports vezérigazgatója és Franciscus van Meel, a BMW M GmbH vezérigazgatója Valenciában, a 2023-as idény szezonzáró futamán leplezte le az új biztonsági autót. A BMW XM Label Red Safety Car első ízben Katarban, a 2024-es idény márciusi szezonnyitó futamán gurul fel a versenypályára.

„2024-ben a BMW M GmbH sorozatban huszonhatodik alkalommal szállítja a MotoGP™ biztonságiautó-flottáját. A vállalat mindig is a legújabb technológiai innovációkkal gondoskodott futamaink biztonságáról, a BMW XM Label Red Safety Car pedig a biztonságiautó-flotta újabb kimagasló tagja. Már nagyon várjuk, hogy Katarban élesben is láthassuk” – mondta Carmelo Ezpeleta.

„Logikus lépés, hogy a sorozatgyártásban kínált eddigi legerősebb BMW M modellt a MotoGP™ biztonságiautó-flottájának új csúcsmodelljévé is emeljük. A MotoGP™ első hálózatról tölthető biztonsági autója a jövőbe mutató technológiák iránti elköteleződésünk kézzelfogható bizonyítéka. A BMW XM Label Red modellben a V8-as benzinmotor és a nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóba épített elektromos motor együttesen 550 kW / 748 lóerő maximális rendszerteljesítmény leadására képes. Erőteljes hajtáslánc-technológiájával és minden szituációban kimagasló menetdinamikai adottságaival a BMW XM Label Red tökéletes műszaki alapot biztosít a MotoGP™ biztonsági autójához” – fogalmazott Franciscus van Meel.

Versenypályás szerepléséhez a BMW XM Label Red modellt számos biztonsági kiegészítővel szerelték fel. Ilyenek többek között a kiegészítő első villogók, a tetőre szerelt fényhíd, az első koptató, a tűzoltó berendezés, a RECARO versenyülések és a hatpontos biztonsági övek. 2024 márciusában a BMW XM Label Red Safety Car a BMW M divízió biztonsági autóinak jól ismert overállját ölti magára.

A MotoGP™ biztonságiautó-flottájáról és a BMW M divízió MotoGP™-szerepvállalásának részleteiről további információkat talál a www.bmw-m.com weboldalon.

A BMW M divízió

A BMW M divízió (BMW M GmbH) a BMW AG teljes körű leányvállalata. Öt területre kiterjedő termék- és szolgáltatás-kínálatával (BMW M modellek, BMW M Performance modellek, BMW Individual, M Sports Opciók és Csomagok, illetve BMW Group Driving Experience), valamint biztonsági, veszélyhelyzet-kezelési és speciális célú járműveivel a BMW M divízió azon ügyfelek különleges igényeinek kielégítésére törekszik, akik sem a teljesítmény, sem az exkluzivitás, sem pedig az egyénre szabhatóság terén nem kötnek kompromisszumot. A vállalatot 1972-ben alapították Münchenben, BMW Motorsport GmbH néven. Az M betű azóta világszerte a versenysportban elért sikerek és a közutakra tervezett nagyteljesítményű sportautók szimbólumává vált.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom