Készítse fel időben autóját a télre

A jeges utak, a fagyos időjárás és az esetleges hóviharok komoly próbatételt jelenthetnek sofőröknek és járműveknek egyaránt. Éppen ezért érdemes még jó időben felkészítenie autóját a hideg évszakra, és gondoskodnia arról, hogy télen is nehézségek nélkül közlekedhessen.

Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, amelyek segítenek elkerülni a nagyobb fennakadásokat az utakon, és biztonságosan átvészelni a hidegebb hónapokat.

Védje a karosszériát a korróziótól

Az autógyártók folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogyan javíthatnák a motor hatékonyságát, a menetkényelmet és az utasok biztonságát. A megfelelő korrózióvédelem azonban sok esetben háttérbe szorul a fejlesztések során, pedig ha elhanyagoljuk, akár már néhány tél után komoly károkkal szembesülhetünk.

A rozsdásodás viszonylag egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhető. Ha havonta legalább 1-2 alkalommal lemossuk az autót, azzal eltávolítjuk róla az utakról felverődő só jelentős részét. Arra azonban így sincs 100%-os garancia, hogy a karosszéria egy-két éven belül nem lesz kitéve a korróziónak.

A jármű korrózió elleni védelmének leghatékonyabb módja a jármű alvázán alkalmazható rozsdavédő termékek használata. Egyetlen rétegben felvitt rozsdavédőszer is már jelentősen meghosszabbítja az autó élettartamát.

Vizsgálja meg az ablaktörlő lapátokat

A téli szezon kiszámíthatatlan – egy heves hóvihar például jelentősen ronthatja a látási viszonyokat, és veszélybe sodorhatja az utasok életét. Ezért az autó ablaktörlőinek olyan állapotban kell lenniük, hogy maradéktalanul el tudják távolítani a havat a szélvédőről.

Az ablaktörlők – gyártótól függően – mérsékelt használat mellett, nagyjából egy éven belül elhasználódnak. Ezt követően az ablaktörlőlapátok már nem tudják ugyanolyan hatékonysággal eltávolítani a szennyeződéseket és a vizet az üvegről. Sőt, az elhasználódott ablaktörlők akár meg is karcolhatják a szélvédőt.

Ellenőrizze a szélvédőmosó fúvókákat, és cserélje a mosófolyadékot az évszaknak megfelelő típusra

Az ablakmosó folyadékoknak két fajtája létezik: nyári és téli mosófolyadék. Bár külsőre ugyanolyanok, a két típus eltérő összetételű, hogy megfelelő körülmények között maximális hatékonysággal tisztítsanak. A nyári mosófolyadékkal például kiválóan eltávolíthatók a rovarok, míg a téli mosófolyadék tökéletesen megtisztítja a szélvédőt a felverődött sótól és a vastag rétegben rárakódott szennyeződéstől.

Ennél is fontosabb azonban az, hogy a hőmérséklet drasztikus csökkenésekor a nyári mosófolyadék megfagy és eltömíti az egész ablakmosó rendszert, beleértve a fúvókákat is. A probléma elkerülése érdekében még a tél beállta előtt engedje le az ablakmosó folyadékot a tartályból, és cserélje ki megfelelő téli folyadékra, amely egyéb hatóanyagok mellett glicerint is tartalmaz.

Ellenőrizze az akkumulátort

A járművek akkumulátorának átlagos élettartama 3-4 év. Ebben természetesen számos egyéb tényező is közrejátszik, de az autósok többsége jellemzően csak vészhelyzetben cseréli azt.

Még a téli hónapok előtt ellenőrizze az akkumulátor állapotát, hogy a rossz vagy majdnem lemerült akkumulátor ne okozzon váratlan, kellemetlen meglepetéseket. A legtöbb akkumulátoron van egy jelzőlámpa, mely annak állapotát mutatja. Kapcsolja be a gyújtást, és nézze meg a kijelzőt. Pirosan világít, ha az akkumulátor feszültsége alacsony, és zölden, ha jó állapotban van. Ha a lámpa nem ég vagy fekete, az akkumulátor lemerült, és a továbbiakban már nem használható.

Használjon gumi- vagy műanyagszőnyeget

Bár a textilszőnyegek otthonosabbá teszik a jármű belsejét, számos hátrányuk van. Különösen télen, amikor a szövet gyakorlatilag törülközőként szívja magába a nedvességet, ami azután elpárolog az utastérben, lecsapódik az ablakokon és belülről ráfagy az üvegre.

Ezt a kellemetlenséget nagyon egyszerűen megelőzheti. Csak cserélje le a szövetszőnyegeket gumi- vagy műanyagszőnyegekre, melyek ráadásul hosszabb élettartamúak, nem foltosodnak, segítenek a rozsda elleni küzdelemben és védik a jármű padlóját.

Felejtse el a jégkaparót

Téli reggeleken az emberek többsége hajlamos sietve beülni az autójába és elhajtani anélkül, hogy megfelelően eltávolítaná a havat és a jeget az ablakokról. Sajnos az ilyen meggondolatlan magatartás rá és más járművezetőkre nézve is kockázatot jelent.

„Gyakori oka télen a baleseteknek, hogy a vezető elmulasztja maradéktalanul eltávolítani a jeget és a havat a szélvédőről, illetve a többi ablakról. Bármilyen ütközés, de akár csak egy koccanás is kárt okoz az autóban, csökkentve annak értékét. Nem is beszélve a személyi sérülés kockázatáról, amit feltétlenül el kell kerülni” – mondja M. Buzelis.

Ha az autója télen a szabadban parkol, nagy valószínűséggel Ön is jégkaparóval távolítja el a jeget és a havat az ablakokról. Ez azonban nem a leghatékonyabb módszer. Jégoldók és fagymentesítő folyadékok széles választéka áll rendelkezésre, melyek segítségével pillanatok alatt leolvaszthatja szélvédőkről a jeget és a havat.

Minden autótulajdonos számára magától értetődő rutin kell, hogy legyen a jármű felkészítése a hideg időjárásra és a télies útviszonyokra. Ezzel jelentősen csökkentheti annak kockázatát, hogy közlekedési balesetet szenvedjen, és különféle problémákkal találja magát szembe útközben. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a jól karbantartott autók maradványértéke is jóval magasabb, ami egyértelműen előnyt jelent a tulajdonosnak, ha egyszer úgy dönt, hogy megválik a járműtől.

Forrás: carvertical.com

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Honda a Milánói divathéten mutatja be fenntartható, környeztebarát járműtervezési koncepcióját

• A Honda – a SUSTAINA-C Concept és Pocket Concept mellett – a Honda SH125i Vetróval szemlélteti a fenntartható járműgyártás terén elért eredményeit • Az új alapanyag és az egyedi, festékmentes felületkezelés csökkenti az előállítás CO2-kibocsátását, valamint egyedi megjelenéssel ruházza fel a járműveket • A modellek remekül szemléltetik a Honda „Triple Action to Zero” stratégiáját, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom