Ki nyerte a jubileumi MotoGP futamokat?

1949-ben, azaz 74 éve indult a sorozat, akkor még GP Világbajnokság néven, a jelenlegi Francia Nagydíj pedig az 1000. királykategóriás futam lesz a sorban. Nézzük meg, ki nyerte eddig a jubileumi versenyeket.

A 100. nagydíjat 1962-ben rendezték meg Spanyolországban. Három kategóriában mérették meg magukat a versenyzők abban a szezonban: 50, 125 és 250 köbcentis géposztályban. Hans Georg Anscheidt, Kunimitsu Takahashi, a japánok első futamgyőztese és Jim Redman voltak a nyertesek.

A 200. hétvége 1970-ben Spában, Belgiumban került megrendezésre. Giacomo Agostini, Rodney Gould és Angel Nieto nyertek a három kategóriában. Agostini ekkor már négyszeres bajnok volt és az ötödik címéért küzdött.

Életkép a 200. futamról

A 300.-at 1978-ban Svédországban, Karlskogában tartották meg. Négy kategória került megrendezésre ebben az évben. A legkisebbeknél Pierpaolo Bianchi, a 250 és 350 köbcentis géposztályban Gregg Hansford nyert, Barry Sheene pedig az 500-asoknál győzedelmeskedett.

A 400. nagydíjon Franciaországban Le Castelletben indultak a versenyzők 1986-ban. Luca Cadalora nyerte a legkisebb kategóriát, Carlos Lavado a 250-est, Eddie Lawson pedig az 500-ast. Lawson év végén pedig meg is szerezte második bajnoki címét.

Eddie Lawson a Yamahán 1986-ban

Féltávnál Európa GP néven futott a Katalán helyszín 1993-ban. Noboru Ueda érte el a legkisebbeknél az első helyet, Max Biaggi a középső géposztályban, Wayne Rainey pedig az 500-asoknál győzött.

Érdekesség, hogy a 600. nagydíj is Barcelonára esett, csak 7 évvel később. Simone Sanna, Oliver Jacque és Kenny Roberts Junior voltak a győztesek. Utóbbi versenyző harmadik győzelme volt ez, és év végén apjához hasonlóan ő is bajnok lett a királykategóriában.

Kenny Roberts Jr. győzelmi ünnepe 2000-ből

A 700. hétvégét 2006-ban rendezték meg a németországi Sachsenringen. A végső győztesek Mattia Pasini, Yuki Takahashi és Valentino Rossi voltak. Egyikük sem ünnepelt bajnoki címet év végén.

A 800.-at Le Mansban rendezték meg 2012-ben. Ekkor már MotoGP, Moto2 és Moto3 kategóriákról beszéltünk. A győztesek Louis Rossi, Tom Lüthi és Jorge Lorenzo voltak, közülük pedig Lorenzo év végén bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul a másodikat a királykategóriában.

A 900. már egész közeli, a 2017-es Aragón Nagydíjról beszélünk. Marc Marquez kedvenc pályái közé tartozik az aragóni aszfaltcsík is, ezzel pedig elárultam, hogy ő nyerte a királykategóriát. A Moto2-ben Franco Morbidelli, a Moto3-ban pedig Joan Mir nyert, és mindhárom nyertes bajnoki címmel gazdagodott év végén.

Kik nyerik az 1000.-et?

Fotók: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
GP versenyzőktől, versenyzőkről (hírek és nyilatkozatok) Moto GP Motor

Marc Marqueznek három terve van a jövőre nézve

Hogy mi az a három terv, azt csak sejthetjük, de kettőt biztosra vehetünk a háromból. Az egyik nyilvánvalóan folytatás a Hondával, a másiktól viszont az előző hétvégén volt hangos a paddock. A speedweek ugyanis azt állította, hogy Marquez elhagyja a Hondát, és megy testvére mellé csapattársnak a Gresini Ducatihoz. A harmadik esetleges máshová távozás (KTM) […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom