Ki nyerte a jubileumi MotoGP futamokat?

1949-ben, azaz 74 éve indult a sorozat, akkor még GP Világbajnokság néven, a jelenlegi Francia Nagydíj pedig az 1000. királykategóriás futam lesz a sorban. Nézzük meg, ki nyerte eddig a jubileumi versenyeket.

A 100. nagydíjat 1962-ben rendezték meg Spanyolországban. Három kategóriában mérették meg magukat a versenyzők abban a szezonban: 50, 125 és 250 köbcentis géposztályban. Hans Georg Anscheidt, Kunimitsu Takahashi, a japánok első futamgyőztese és Jim Redman voltak a nyertesek.

A 200. hétvége 1970-ben Spában, Belgiumban került megrendezésre. Giacomo Agostini, Rodney Gould és Angel Nieto nyertek a három kategóriában. Agostini ekkor már négyszeres bajnok volt és az ötödik címéért küzdött.

Életkép a 200. futamról

A 300.-at 1978-ban Svédországban, Karlskogában tartották meg. Négy kategória került megrendezésre ebben az évben. A legkisebbeknél Pierpaolo Bianchi, a 250 és 350 köbcentis géposztályban Gregg Hansford nyert, Barry Sheene pedig az 500-asoknál győzedelmeskedett.

A 400. nagydíjon Franciaországban Le Castelletben indultak a versenyzők 1986-ban. Luca Cadalora nyerte a legkisebb kategóriát, Carlos Lavado a 250-est, Eddie Lawson pedig az 500-ast. Lawson év végén pedig meg is szerezte második bajnoki címét.

Eddie Lawson a Yamahán 1986-ban

Féltávnál Európa GP néven futott a Katalán helyszín 1993-ban. Noboru Ueda érte el a legkisebbeknél az első helyet, Max Biaggi a középső géposztályban, Wayne Rainey pedig az 500-asoknál győzött.

Érdekesség, hogy a 600. nagydíj is Barcelonára esett, csak 7 évvel később. Simone Sanna, Oliver Jacque és Kenny Roberts Junior voltak a győztesek. Utóbbi versenyző harmadik győzelme volt ez, és év végén apjához hasonlóan ő is bajnok lett a királykategóriában.

Kenny Roberts Jr. győzelmi ünnepe 2000-ből

A 700. hétvégét 2006-ban rendezték meg a németországi Sachsenringen. A végső győztesek Mattia Pasini, Yuki Takahashi és Valentino Rossi voltak. Egyikük sem ünnepelt bajnoki címet év végén.

A 800.-at Le Mansban rendezték meg 2012-ben. Ekkor már MotoGP, Moto2 és Moto3 kategóriákról beszéltünk. A győztesek Louis Rossi, Tom Lüthi és Jorge Lorenzo voltak, közülük pedig Lorenzo év végén bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul a másodikat a királykategóriában.

A 900. már egész közeli, a 2017-es Aragón Nagydíjról beszélünk. Marc Marquez kedvenc pályái közé tartozik az aragóni aszfaltcsík is, ezzel pedig elárultam, hogy ő nyerte a királykategóriát. A Moto2-ben Franco Morbidelli, a Moto3-ban pedig Joan Mir nyert, és mindhárom nyertes bajnoki címmel gazdagodott év végén.

Kik nyerik az 1000.-et?

Fotók: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda SH125i Vetro (2024) teszt – Többszörösen zöld – Motor&Verda

A több szempontból is forradalmi megoldásokkal rendelkező Honda SH125i Vetro-val nyitottuk a Motor&Verda 2024-es teszt szezonját. A részletes beszámolóért, technikai megoldásokért és adatokért olvassatok tovább, a videós bemutatóért pedig kattintsatok az alábbi linkre!   Úttörő A címben említett “többszörösen zöld” jelző természetesen nemcsak a motor színére utal, hanem e mellett rengeteg környezetbarát, modern megoldással is […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Utcán

Hamarosan eldől, ki lesz a Tankcsapda előzenekara Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválján, a Budapest Open Road Days-en

Összesen 196 zenekar nevezett a Budapest Open Road Days fesztivál „Légy a Tankcsapda előzenekara!” pályázatára. Közép-Európa legnagyobb motoros túrája, az Open Road Tour nyitónapján, május 23-án zajló második élő elődöntő után eldől, hogy a 6 döntős közül ki lesz a Tankcsapda előzenekara június 29-én, a Budapest Open Road Days-en. A Műegyetem rakparton a „Légy a […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Motorsport

Kecskés Bence jó érzésekkel készül Barcelonába

Kecskés Bence idén teljes szezont fut a FIM JuniorGP STK 600-as kategóriájában az MDR Competition Team-mel és a 80-as rajtszámot viselő Yamaha YZF R6-tal. Bence elsődleges célja ezúttal is a pontszerzés, vagyis a TOP15-ben szeretne végezni. Az 1991-ben épült létesítmény a Formula 1 és MotoGP versenyzők számára is közkedvelt. Emiatt a pálya roppant elfoglalt, így […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom