Ki nyerte a jubileumi MotoGP futamokat?

1949-ben, azaz 74 éve indult a sorozat, akkor még GP Világbajnokság néven, a jelenlegi Francia Nagydíj pedig az 1000. királykategóriás futam lesz a sorban. Nézzük meg, ki nyerte eddig a jubileumi versenyeket.

A 100. nagydíjat 1962-ben rendezték meg Spanyolországban. Három kategóriában mérették meg magukat a versenyzők abban a szezonban: 50, 125 és 250 köbcentis géposztályban. Hans Georg Anscheidt, Kunimitsu Takahashi, a japánok első futamgyőztese és Jim Redman voltak a nyertesek.

A 200. hétvége 1970-ben Spában, Belgiumban került megrendezésre. Giacomo Agostini, Rodney Gould és Angel Nieto nyertek a három kategóriában. Agostini ekkor már négyszeres bajnok volt és az ötödik címéért küzdött.

Életkép a 200. futamról

A 300.-at 1978-ban Svédországban, Karlskogában tartották meg. Négy kategória került megrendezésre ebben az évben. A legkisebbeknél Pierpaolo Bianchi, a 250 és 350 köbcentis géposztályban Gregg Hansford nyert, Barry Sheene pedig az 500-asoknál győzedelmeskedett.

A 400. nagydíjon Franciaországban Le Castelletben indultak a versenyzők 1986-ban. Luca Cadalora nyerte a legkisebb kategóriát, Carlos Lavado a 250-est, Eddie Lawson pedig az 500-ast. Lawson év végén pedig meg is szerezte második bajnoki címét.

Eddie Lawson a Yamahán 1986-ban

Féltávnál Európa GP néven futott a Katalán helyszín 1993-ban. Noboru Ueda érte el a legkisebbeknél az első helyet, Max Biaggi a középső géposztályban, Wayne Rainey pedig az 500-asoknál győzött.

Érdekesség, hogy a 600. nagydíj is Barcelonára esett, csak 7 évvel később. Simone Sanna, Oliver Jacque és Kenny Roberts Junior voltak a győztesek. Utóbbi versenyző harmadik győzelme volt ez, és év végén apjához hasonlóan ő is bajnok lett a királykategóriában.

Kenny Roberts Jr. győzelmi ünnepe 2000-ből

A 700. hétvégét 2006-ban rendezték meg a németországi Sachsenringen. A végső győztesek Mattia Pasini, Yuki Takahashi és Valentino Rossi voltak. Egyikük sem ünnepelt bajnoki címet év végén.

A 800.-at Le Mansban rendezték meg 2012-ben. Ekkor már MotoGP, Moto2 és Moto3 kategóriákról beszéltünk. A győztesek Louis Rossi, Tom Lüthi és Jorge Lorenzo voltak, közülük pedig Lorenzo év végén bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul a másodikat a királykategóriában.

A 900. már egész közeli, a 2017-es Aragón Nagydíjról beszélünk. Marc Marquez kedvenc pályái közé tartozik az aragóni aszfaltcsík is, ezzel pedig elárultam, hogy ő nyerte a királykategóriát. A Moto2-ben Franco Morbidelli, a Moto3-ban pedig Joan Mir nyert, és mindhárom nyertes bajnoki címmel gazdagodott év végén.

Kik nyerik az 1000.-et?

Fotók: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor Motorsport

Kecskés Bence jó úton a cél felé – Spanyol kupa után a JuniorGP-be

Kecskés Bence idén teljes szezont fut a FIM JuniorGP STK 600-as kategóriájában az MDR Competition Team-mel és a 80-as rajtszámot viselő Yamaha YZF R6-tal. A FIM JuniorGP-ről amely a Dorna szervezése alatt fut egyetlen lépésre van a MotoGP és World Superbike sorozatoktól. Ez nem meglepő, hiszen nagyon erős a mezőny, itt a világ legjobbjai mérik […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor

Ugly Kid Joe, Tankcsapda, AK26, godfater. és rengeteg motoros érkezik 2024. június 27-29. között a Műegyetem rakpartra, a Budapest Open Road Days-re

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel június 28-án, pénteken Budapest legnagyobb belvárosi fesztiválja, a Budapest Open Road Days nagyszínpadán, a Műegyetem rakparton. Az amerikai rockzenekar koncertje előtt Tátrai Tibusz szupergrupja, a godfater. új lemezét mutatja be a motoros, családi és zenei fesztiválon. A 35 éves Tankcsapda június 29-én a Budapest Open Road Days-en adja […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Utcán

A HARLEY-DAVIDSON® készen áll a magyar utak meghódítására

Budapest, Sopron, Nyíregyháza (2024.04.05-06.) – A Harley-Davidson® márkakereskedések az ország egész területén egy időben és közösen indítják el az idei motoros szezont az Open House rendezvénysorozattal, amit először április 5-6. között tartanak meg minden kereskedésben. A tavasz beköszöntével itt az idő, hogy felkészüljünk a várva várt motoros szezonra és együtt hódítsuk meg a végtelen utakat. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom