Ki nyerte a jubileumi MotoGP futamokat?

1949-ben, azaz 74 éve indult a sorozat, akkor még GP Világbajnokság néven, a jelenlegi Francia Nagydíj pedig az 1000. királykategóriás futam lesz a sorban. Nézzük meg, ki nyerte eddig a jubileumi versenyeket.

A 100. nagydíjat 1962-ben rendezték meg Spanyolországban. Három kategóriában mérették meg magukat a versenyzők abban a szezonban: 50, 125 és 250 köbcentis géposztályban. Hans Georg Anscheidt, Kunimitsu Takahashi, a japánok első futamgyőztese és Jim Redman voltak a nyertesek.

A 200. hétvége 1970-ben Spában, Belgiumban került megrendezésre. Giacomo Agostini, Rodney Gould és Angel Nieto nyertek a három kategóriában. Agostini ekkor már négyszeres bajnok volt és az ötödik címéért küzdött.

Életkép a 200. futamról

A 300.-at 1978-ban Svédországban, Karlskogában tartották meg. Négy kategória került megrendezésre ebben az évben. A legkisebbeknél Pierpaolo Bianchi, a 250 és 350 köbcentis géposztályban Gregg Hansford nyert, Barry Sheene pedig az 500-asoknál győzedelmeskedett.

A 400. nagydíjon Franciaországban Le Castelletben indultak a versenyzők 1986-ban. Luca Cadalora nyerte a legkisebb kategóriát, Carlos Lavado a 250-est, Eddie Lawson pedig az 500-ast. Lawson év végén pedig meg is szerezte második bajnoki címét.

Eddie Lawson a Yamahán 1986-ban

Féltávnál Európa GP néven futott a Katalán helyszín 1993-ban. Noboru Ueda érte el a legkisebbeknél az első helyet, Max Biaggi a középső géposztályban, Wayne Rainey pedig az 500-asoknál győzött.

Érdekesség, hogy a 600. nagydíj is Barcelonára esett, csak 7 évvel később. Simone Sanna, Oliver Jacque és Kenny Roberts Junior voltak a győztesek. Utóbbi versenyző harmadik győzelme volt ez, és év végén apjához hasonlóan ő is bajnok lett a királykategóriában.

Kenny Roberts Jr. győzelmi ünnepe 2000-ből

A 700. hétvégét 2006-ban rendezték meg a németországi Sachsenringen. A végső győztesek Mattia Pasini, Yuki Takahashi és Valentino Rossi voltak. Egyikük sem ünnepelt bajnoki címet év végén.

A 800.-at Le Mansban rendezték meg 2012-ben. Ekkor már MotoGP, Moto2 és Moto3 kategóriákról beszéltünk. A győztesek Louis Rossi, Tom Lüthi és Jorge Lorenzo voltak, közülük pedig Lorenzo év végén bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul a másodikat a királykategóriában.

A 900. már egész közeli, a 2017-es Aragón Nagydíjról beszélünk. Marc Marquez kedvenc pályái közé tartozik az aragóni aszfaltcsík is, ezzel pedig elárultam, hogy ő nyerte a királykategóriát. A Moto2-ben Franco Morbidelli, a Moto3-ban pedig Joan Mir nyert, és mindhárom nyertes bajnoki címmel gazdagodott év végén.

Kik nyerik az 1000.-et?

Fotók: MotoGP Media

Kapcsolódó cikkek

Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Megjelent az új Yamaha Ténéré 700 World Rally

Tegnap délelőtt jelentette be a Yamaha, hogy hamarosan megérkezik a szalonokba a népszerű Ténéré 700 legújabb változata, a továbbfejlesztett Ténéré 700 World Rally. Ez a kifejezetten terepezésre készült modell számos ponton eltér az alapkiviteltől, beleértve az egyedi fényezést és a spéci felfüggesztést is. Már messziről látszik, hogy a raliváltozat pillekönnyű Akrapovič kipufogót kapott a gyári […]

Olvass tovább
Motor Motorsport

Remekül szolgálta a felkészülésünket ez a hétvége a spa-i 24 órásra

A H-Moto Team pilótája ezúttal az Alpok Adria Bajnokság szezonnyitóján állt rajthoz a Slovakiaringen. Kovács Bálint egy futamgyőzelem mellett egy második helyet szerzett, amivel jelenleg holtversenyben vezeti a pontversenyt a cseh Michal Fillaval egyetemben. A 21 éves versenyző kijelentette, kifejezetten örült a lehetőségnek, mert a szlovákiai hétvége a lehető legjobb felkészülés volt a számára az […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Bemutatkozik a Honda EM1 e

Az EM1 e: a Honda első európai elektromos kétkerekűje. Bemutatkozásával új időszak veszi kezdetét a márka történetében, ugyanis – a tervek szerint – 2025-ig további 10, vagy ennél több elektromos motorkerékpár bevezetését tervezi a vállalat az öreg kontinensen. Az újdonság leleplezésével újabb fontos lépést tesz a Honda céljának megvalósítása felé, miszerint 2040-ig teljes motorkerékpár-kínálatát szeretné […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom