Mazda: Fontos a helyes üléspozíció ha a biztonságot kell említeni

A vezető helyes üléspozíciója több okból is lényeges, de a lista első helyén a biztonságot kell említeni. Bármely vezetésoktatási intézmény biztonsági oktatóját kérdeznénk, mindegyikük kiemelné, hogy a lábak helyes szögben való elhelyezése a pedálok felé, illetve a test és a kormánykerék helyes pozíciója olyan alapvető szempontok, amelyeket nem szabad alábecsülni. De mit tegyünk, ha a vezetéstechnikai oktató épp nincs a közelben, amikor először ülünk be az új autóba?

A Mazda megtalálta a választ a kérdésre, amely a Mazda egyedi személyre szabási rendszerében rejlik. Nobuaki Tabata, az Integrált Rendszerfejlesztési Osztály Programvezetője és csapata azzal a ténnyel szembesült, hogy igazából a legtöbb sofőr nincs tisztában azzal, hogy miként érheti el a számára legjobb vezetési pozíciót. Az arcfelismerő funkció és a legmodernebb technológia segítségével a folyamat személyre szabott ajánlásokat kínál a kényelem és a biztonság maximalizálása érdekében.

A vezető optimális pozíciója mindig is kulcsfontosságú volt a Mazda modellek fejlesztése során. A Mazda kutatói azonban nemrégiben felfedezték, hogy a vezetők kevesebb mint 50%-a pozícionálja magát helyesen a kényelem, a biztonság és az autó irányítása szempontjából. A megoldás a Drivers Personalization rendszer.

A rendszer ehhez egy olyan kamerát használ, amely a vezető felé irányul, így az lehetővé teszi a testalkatbecslési technológia használatát. Miután a vezető a vezérlőrendszer segítségével manuálisan megadta a magasságát (ezt csak a legelső beállításkor kell megtenni), a rendszer kiszámítja és a szemek helyzete alapján felajánlja az adott személy számára legjobb elhelyezkedést. A vezető természetesen felülbírálhatja és módosíthatja a pozíciót, ha úgy kívánja.

Amikor a vezető leállítja a motort és kioldja a biztonsági öv csatját, az ülés és a kormánykerék automatikusan aktiválódik és visszaáll, hogy a vezető könnyebben kiszállhasson az autóból.

„Ezt a funkciót óriási mennyiségű adat felhasználásával fejlesztettük ki” – magyarázza Tabata. „Miután az arcfelismerő funkció azonosította a vezetőt, a rendszer az általunk végzett testalkatbecslés alapján javaslatot tud tenni arra, hogyan kell beállítani az üléspozíciót. Olyan ez, mintha a gyártó tapasztalatai közvetlenül segítenék a vezetőt”.

A tökéletes vezetési pozíció beállítása pedig csak a kezdet. „Nagyjából több mint 100 személyre szabási elemet fejlesztettünk ki ehhez az autóhoz, az arcfelismerő rendszer segítségével” – folytatja Tabata. „További példák a zenei hangzás, a biztonsági figyelmeztetések hangereje és a belső világítás egyéni beállításai, amelyek az adott vezetők igényeire hangolhatók és rögzíthetők.”

Ezzel az innovatív arcfelismerő technológiával a Mazda arra törekszik, hogy csökkentse a vezetőt érő stressz-szintet, még mielőtt az utazás megkezdődne. Így a Drivers Personalization rendszerrel felszerelt Mazda vezetése nemcsak biztonságosabb, hanem mindenki számára pihentetőbb és szórakoztatóbb is, így a vezető és az utasok egyaránt nagyobb nyugalmat élvezhetnek.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Az új Land Cruiser lehet a Toyota legsokoldalúbb típusa

Amikor a Toyota 2023. augusztus elején bemutatta az új generációs – piactól függően Prado vagy 250 néven is jegyzett – Land Cruisert, azzal egyben globális hajtáslánc-stratégiáját is pontosan szemléltette. Az új generációs TNGA-F platformra épülő terepjárót a különböző piacokon eltérő motorválasztékkal kínálják, igazodva a helyi sajátosságokhoz, az ügyfelek elvárásai és a versenytársaknál elérhető alternatívák függvényében. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom