Mazda: Fontos a helyes üléspozíció ha a biztonságot kell említeni

A vezető helyes üléspozíciója több okból is lényeges, de a lista első helyén a biztonságot kell említeni. Bármely vezetésoktatási intézmény biztonsági oktatóját kérdeznénk, mindegyikük kiemelné, hogy a lábak helyes szögben való elhelyezése a pedálok felé, illetve a test és a kormánykerék helyes pozíciója olyan alapvető szempontok, amelyeket nem szabad alábecsülni. De mit tegyünk, ha a vezetéstechnikai oktató épp nincs a közelben, amikor először ülünk be az új autóba?

A Mazda megtalálta a választ a kérdésre, amely a Mazda egyedi személyre szabási rendszerében rejlik. Nobuaki Tabata, az Integrált Rendszerfejlesztési Osztály Programvezetője és csapata azzal a ténnyel szembesült, hogy igazából a legtöbb sofőr nincs tisztában azzal, hogy miként érheti el a számára legjobb vezetési pozíciót. Az arcfelismerő funkció és a legmodernebb technológia segítségével a folyamat személyre szabott ajánlásokat kínál a kényelem és a biztonság maximalizálása érdekében.

A vezető optimális pozíciója mindig is kulcsfontosságú volt a Mazda modellek fejlesztése során. A Mazda kutatói azonban nemrégiben felfedezték, hogy a vezetők kevesebb mint 50%-a pozícionálja magát helyesen a kényelem, a biztonság és az autó irányítása szempontjából. A megoldás a Drivers Personalization rendszer.

A rendszer ehhez egy olyan kamerát használ, amely a vezető felé irányul, így az lehetővé teszi a testalkatbecslési technológia használatát. Miután a vezető a vezérlőrendszer segítségével manuálisan megadta a magasságát (ezt csak a legelső beállításkor kell megtenni), a rendszer kiszámítja és a szemek helyzete alapján felajánlja az adott személy számára legjobb elhelyezkedést. A vezető természetesen felülbírálhatja és módosíthatja a pozíciót, ha úgy kívánja.

Amikor a vezető leállítja a motort és kioldja a biztonsági öv csatját, az ülés és a kormánykerék automatikusan aktiválódik és visszaáll, hogy a vezető könnyebben kiszállhasson az autóból.

„Ezt a funkciót óriási mennyiségű adat felhasználásával fejlesztettük ki” – magyarázza Tabata. „Miután az arcfelismerő funkció azonosította a vezetőt, a rendszer az általunk végzett testalkatbecslés alapján javaslatot tud tenni arra, hogyan kell beállítani az üléspozíciót. Olyan ez, mintha a gyártó tapasztalatai közvetlenül segítenék a vezetőt”.

A tökéletes vezetési pozíció beállítása pedig csak a kezdet. „Nagyjából több mint 100 személyre szabási elemet fejlesztettünk ki ehhez az autóhoz, az arcfelismerő rendszer segítségével” – folytatja Tabata. „További példák a zenei hangzás, a biztonsági figyelmeztetések hangereje és a belső világítás egyéni beállításai, amelyek az adott vezetők igényeire hangolhatók és rögzíthetők.”

Ezzel az innovatív arcfelismerő technológiával a Mazda arra törekszik, hogy csökkentse a vezetőt érő stressz-szintet, még mielőtt az utazás megkezdődne. Így a Drivers Personalization rendszerrel felszerelt Mazda vezetése nemcsak biztonságosabb, hanem mindenki számára pihentetőbb és szórakoztatóbb is, így a vezető és az utasok egyaránt nagyobb nyugalmat élvezhetnek.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az Opel bemutatta következő generációs Grandland SUV modelljét

Koncepciótól a megvalósulásig: a vadonatúj Grandland az Opel Experimental tanulmányautó számos dizájnelemét megjeleníti Német energia: Németországban tervezve, fejlesztve és gyártva Elektromosnak született: a csúcskategóriás Opel SUV az új STLA közepes platformra épül Az elektromos autózás szabadsága: a Grandland Electric modellben az új alacsony beépítésű lapos akkumulátor akár 700 km-es hatótávot (WLTP1) biztosít Innováció a világítás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race Verdák

Jön az évad második magyar tereprallye versenye, a Riverside Baja

Május 9-11-ig ismét visszatér a tereprallye Pápocra, a Riverside Baja idén nem csak az M1 Flotta Magyar Terep-rallye Bajnokság és a CEZ, de a Lengyel Bajnokság fordulójaként is szolgál. A 9. alkalommal megrendezésre kerülő futam tavalyihoz képest szinte változatlan útvonal és időterv szerint fut majd, a 330,88 km szelektív szakaszon mindössze a létszám növekedése miatt […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Felkészül a MINI új modellcsaládjának utolsó tagja, az új MINI Aceman

Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállításon világpremierjét ünnepli. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper és az erőteljes MINI John Cooper Works Countryman ALL4 oldalán a brit prémiumgyártó reflektorfénybe gurítja új modellgenerációját. A MINI rajongói izgatottan várhatják a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállítást, hiszen az április […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom