Suzuki GSX-S1000 teszt – A penge éle

A Suzuki GSX-S1000 jó példa arra, hogy hogyan hódítsuk meg az utakat egy rendkívüli menetteljesítménnyel és technikai újításokkal megspékelt futurisztikus kinézetű motorral.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mely motorok a konkurensei a GSX-S1000-nek vagy miként birkózik meg egy hölgy a 152 lóerővel, akkor kattints ide, hogy elolvasd Ági tesztjét.

Indítsunk a formatervvel, azért írunk pár mondatot a motor legszubjektívebb részéről, mert a Suzuki GSX-S1000 a hozzá nem értők, a motorok iránt nem rajongók tekintetét is magához vonzza. Azonnal feltűnik a futurisztikus ledes első lámpa, ami meghatározza a kétkerekű karakterét. Igazi ragadozó kinézetet kölcsönöz a motornak.

A külsőt az éles vonalvezetés jellemzi, láthatunk rajta két leszorító szárnyat is, ami inkább dizájn elem. Ettől függetlenül nagyon jól néznek ki és utalnak a Suzuki MotoGP-s masinájára.

Beállítások

Az üzemanyag tárolása, a gyönyörűen megformált 19 literes tankban történik. Ezzel a mennyiséggel, egy családias gurulás során, 340 kilométert tudtam megtenni. Ez 5,6 literes átlagfogyasztást jelentett. Ez egy 1000 köbcentis motortól, igen jónak mondható érték. Az ezen a szinten hihetetlennek tűnő fogyasztás, annak is köszönhető, hogy a háromféle motorbeállítás közül a „C”-t, azaz a Komfort üzemmódot használtam.

Ebben a motor igazi kezes báránnyá változik. Ezt a beállítást a gyártó kifejezetten esős, csúszós időre ajánlja. Ebben az üzemmódban a lágy gázreakció és a gyengéd nyomatékleadás a jellemző. A teljesítmény bármilyen gázadásra, lágyan növekszik. Nem hegyomlásként jelenik meg a 152 lóerő.

A beállítások között található a „B” azaz az Alap üzemmód, ami egy átlagos mindennapi használathoz ajánlott. Az „A” (Aktív) fokozatnál a gázreakció eszméletlenül kihegyezett és a motor gyorsulását a lélegzetelállító szintre emeli. Itt is nagy segítség az öt fokozatban állítható kipörgésgátló. Amit akár menet közben is ki tudunk iktatni, a kormány bal oldalán elhelyezett kapcsoló segítségével. (Nem ajánlott.)

A vezetés

A közepesen széles kormánnyal – ami közel található a vezetőhöz – hihetetlenül jól rá lehetett bírni a motort mind kis és nagy sebességnél a fürge irányváltásokra. Így könnyedén kerülgethetők a dugóban rostokoló autók. Az üléspozíció kényelmesen sportos, az extraként rendelhető komfortülés pedig minden pénzt megér. Az elmondhatatlanul kényelmes, a „ki kell próbálni” és „meg kell rendelni” kategóriába tartozik.

A városból kiérve a leghegyesebb beállítást is kipróbáltam, az élmény: lélegzetelállító! Ezt minden kanyarvadásznak át kell élnie, a dinamika mesés, de ennyi lóerőnél azért nagyon észnél kell lenni. A tekintélyes súly ellenére, könnyedén fűzhető kanyarról kanyarra a csupasz GSX-S. A 214 kilogrammos és 152 lóerős GSX-S brutális sebességgel gyorsult, pedig a maximális fordulat csak 11500. Ez elsőre kevésnek érződik, de 2800-tól maximális fordulatig olyan módon szedi a lábait minden fokozatban, hogy vissza sem kell kapcsolni az előzésekhez.

Ezt az élményt tetézte a gyorsváltó, ami mind fel és le irányban nagyon jól tette a dolgát. Kuplung nélkül is könnyedén lehetett kapcsolni a sebesség fokozatokat. Legyen szó kanyar előtti sűrű visszaváltásról vagy éppen kigyorsításokról, amikor magas a fordulatszám. A motorfék rendkívül erős, amit a kanyarok bemeneténél vagy általános lassításnál is jól lehetett használni.

A Brembo fékek –  a blokkolásgátlóval karöltve –  nagyon meggyőző fékhatást biztosítottak. A fékeket kipróbáltam különböző sebességekről, egyenes irányú intenzív fékezésnél és vészhelyzeti, kikerülési manőverekben is. Nagyon jól teljesítettek minden téren. A korszerű blokkolásgátló, itt is bizonyította a létjogosultságát.

A futómű minden igényt kielégít, habár a gyári beállítást túl keménynek találtam. Előnye, hogy a kerekek legalább nagyon jól értelmezhető jelzéseket küldtek az út minden felületi hibájáról. Szerencsére a futómű gyárilag állítható, így mindenki megtalálhatja a magához illő legmegfelelőbb beállítást.

A cikkben tesztelt motor 4,6 millió forintért megvásárolható, a kategóriájában szinte a legolcsóbbnak mondható.

Suzuki Suzuki GSX-S1000

Műszaki Adatok

Motor: 999 köbcentis, soros, négyhengeres

Sebességváltó: 6 sebességes, mechanikus váltó

Teljesítmény:152 LE/11 000 ford/perc

Nyomaték: 106 Nm/9250 Ford./perc

Menetkész tömeg: 214 kg

Végsebesség: 250 km/óra

Gyorsulás 0-ról 100 km/órára: 3,3 mp

Gyorsulás 0-ról 160 km/órára: 6 mp

Fogyasztás, gyári adat: 5,3 liter/100 km

Fogyasztás a tesztelőnél: 5,6-6 liter/100 km

A motor ára: 4 599 000 Ft

Kapcsolódó cikkek

Yamaha R7 teszt – Új versenyző az utakon

Mivel a legendás R6 már csak pályaopcióként érhető el, a Yamaha sportos kínálatában űr keletkezett ebben a kategóriában, így 2021-ben a gyártó piacra dobta a vadonatúj modellt, az R7-et. A nagy népszerűségnek örvendő MT-07-re alapozva alkották meg, és a 2022-es YZF-R7 azt az ígéretet hordozza magában, hogy megteremti az egyensúlyt a közúti és a pályamotorozás […]

Olvass tovább

Yamaha R7 teszt – A kis kanyarvadász

A sportmotorok iránti kereslet az utóbbi években, évtizedben jócskán csökkent, erről már sok helyen olvashattunk. Egyre többen választják ugyanis a kényelmesebb, sokoldalúbb naked, sport-túra motorokat közúti használatra, hiszen teljesítményük már nem marad el a superbike-okétól. A Yamaha mérnökei azonban úgy gondolták, hogy mégis megpróbálnak olyat alkotni, ami visszahúzza a felhasználók szívét a sportmotorokhoz, illetve kielégíti […]

Olvass tovább

Quartararo a túlzott önbizalma miatt esett Assenben

A nyár utolsó futamán a Holland Nagydíjon Fabio Quartararo 13 pontot bukott Aleix Espargaróval szemben egy buta előzési manőver miatt. Pont a legnagyobb riválisát (Espargarót) akarta előzni, de nem sikerült neki és elesett. Balszerencséjére Aleix Espargaro kisodródott, de folytatta a futamot és óriási felzárkózással egy negyedik helyet hozott. Fabio Quartararónak nem sikerült jól a 2022-es […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom