Újabb elektromos teherautókat állít forgalomba a Posta

Tovább zöldül a Magyar Posta járműflottája, miután 45 új elektromos teherautót vett át a társaság a Porsche Hungariától, ezzel pedig közel százra nőtt a vállalatnál használt elektromos tehergépjárművek száma.

Dr. Balczó Barnabás elnök-vezérigazgató az átvételkor kiemelte: a Magyar Posta elkötelezett a fenntarthatóság mellett, ezért is fontos a társaságnak, hogy minél kevésbé terhelje a környezetet a csomagok szállítása közben. Ünnepélyes keretek között vette át a Magyar Posta csomagszállításra és kézbesítésre is használható új elektromos teherautóit a vállalat menedzsmentje a Porsche Hungaria budaörsi telephelyén. Dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója az átadáskor hangsúlyozta: a Magyar Posta energia- és környezettudatos vállalat, folyamatosan keresi, hogy mely területeken tud energiát megtakarítani, és hogyan tudja a környezetterhelést minimalizálni. A 45 új, egyenként 3,5 tonnás elektromos teherautóval együtt már összesen 87 környezetbarát elektromos tehergépjárművel oldja meg a társaság országosan a küldemények kézbesítését. A most átvett járműveket nagyrészt csomagok szállítására és kézbesítésre használja majd a vállalat.

Az eseményen az elnök-vezérigazgató rámutatott, hogy a Magyar Posta elkötelezett a fenntartható vállalatüzemeltetés mellett, és kiemelten fontosnak tartja a tavaly életbe lépett kormányrendelet előírásainak betartását is, amely a tiszta közúti járművek beszerzésére vonatkozik. E rendelet értelmében minden új vállalati gépjárműbeszerzésnek bizonyos arányban elektromos hajtásláncú járműveket is tartalmaznia kell. A Magyar Posta a most átvett új autókkal ezt az elvárást maradéktalanul teljesíti. A ma átadott Volkswagen e-Crafter teherautók 100 kW/136 LE teljesítményű villanymotorjukkal akár 160 km-t is képesek megtenni újratöltés nélkül, rakterük pedig több mint 10 m3, így ideális választás a Magyar Posta csomagszállítási és- kézbesítési feladatainak ellátására. Az e-Crafterben lévő számos innovatív vezetői asszisztensrendszer és az intelligens biztonsági rendszerek segítséget nyújtanak a járművezetőnek, így gondoskodva a sofőr, a gépjármű és a csomagok még nagyobb biztonságról.

A gépjárműveket a Porsche Hungaria 2022-ben megnyílt Innovációs és Tréning Centrumában adták át. Brigitte Auernigg, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a Volkswagen Csoport részeként a Porsche Hungariához tartozó márkák számára elsődleges szempont a fenntarthatóság, ehhez az autóipar zéró károsanyagkibocsátású, tisztán elektromos meghajtású modellekkel járul hozzá, emellett MOON márkanév alatt elektromos autó töltőberendezésekkel és megújuló energiatermelési megoldásokkal támogatja az e-mobilitás elterjedését. Kovács András, a Volkswagen Haszonjárművek márkaigazgatója hozzátette: jelenleg a márka kínálatában két tisztán elektromos teherszállításra alkalmas modell is megtalálható: az e-Crafter mellett a másik az ID. Buzz, amely azzal, hogy a neve mellett tudhatja a Van of the Year díjat, egyértelműen üzeni, hogy kiváló választás azoknak, akik fenntarthatóvá szeretnék tenni vállalkozásuk mobilitását.

Üdvözölte azt, hogy a Magyar Posta is fontosnak tartja a fenntartható közlekedés ügyét, és jó munkát kívánt az e-Crafter flottát használó postai alkalmazottaknak. A Porsche Hungaria az év első 10 hónapjában csaknem 25 ezer új autót adott át ügyfeleinek, ez 14%-os növekedést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ezen belül kiemelkedően teljesített a Volkswagen Haszonjárművek márka, amely a tavalyi év első tíz hónapjához képest idén, ugyanebben az időszakban 69%-os növekedést mutatott. Szintén a Posta flottájának zöldítését szolgálja a nemrég beszerzett csaknem háromszáz darab új Neuzer elektromos rásegítésű kerékpár, amelyek már az idén szolgálatba állnak a kézbesítési átszervezésben érintett postákon és a kézbesítők hagyományos kerékpárjait váltják ki.

A legfrissebb beszerzéssel és a korábbi években megvásárolt közel ötszáz darab pedálszenzoros kerékpárral immár 1704-re nőtt a e-bike-ok száma a Magyar Posta kötelékében. Az elektromos rásegítésű kerékpárok komoly segítséget jelentnek a kézbesítőknek, hiszen elegendő kisebb fizikai erőkifejtéssel hajtani a nyomatékszenzoros kerékpárokat, az akkumulátorok pedig kisebb terhelés mellett hosszabb táv bejárását is lehetővé teszik. A társaság tervei szerint a következő években az összes kézbesítő hagyományos kerékpárját e-bike-ra cseréli. Mindemellett egyre nagyobb arányban találhatók meg a Posta flottájában triciklik és a kézbesítők körében népszerű elektromos meghajtású háromkerekű segédmotorok, a Kyburzok is. Az elektromos gépjárművek arányának növelése a Magyar Posta haszongépjármű-flottájában mutatja, hogy a vállalat nem csak színében zöld, hanem felfogásában is maradéktalanul eleget tesz a zöld átállásnak és a környezettudatosságnak.

MTI

Fotók: Czeglédi Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race

Újabb lendületet kaphat a hazai autósport utánpótlás a gokartszlalommal

A gokartszlalom Németországban már bő negyedszázada ismert és népszerű, mely a bérgokart és az autósszlalom ötvözéséből jött létre. Ezt 2019-ben újabb szintre emelte, hogy a gokart szlalomot, mint az autósport legelérhetőbb sportutánpótlási lépcsőfokát az FIA felvette a Motorsport Világjátékok programjára. Az új „szakág” hazánkban, szélesebb körben tavaly novemberben az I. HUMDA Gokartszlalom Tehetségkutatón mutatkozott be […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Race Verdák

A címvédő Toyota felkészült a WEC 2024-es szezonjára

Miután a tavalyi szezonban a Cadillac, a Ferrari, a Peugeot és a Porsche jelentette kihívást is sikerrel vette, és ezzel zsinórban az ötödik világbajnoki címét szerezte meg, a Toyota Gazoo Racing az idei szezonban már egy 19 hiperautóból álló, minden korábbinál erősebb és népesebb mezőnyhöz csatlakozik, amelynek részei lesznek az újonnan érkezett Alpine, BMW, Isotta […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom