Újabb iparágat hódít meg a Toyota hidrogénüzemű áramfejlesztő technológiája

Európa után immár Ausztráliában is megkezdődött az EODev GEH2 telepített tüzelőanyag-cellás generátorok gyártása és forgalmazása. Az első berendezést a világ egyik legnagyobb bányavállalata, a Toyota legrégebbi helyi partnere vásárolta meg.

A Toyota ausztráliai hidrogéntechnológiai központjában, a Victoria állambeli Altonában legyártották és átadták annak az EODev GEH2 hidrogéntüzelőanyag-cellás áramfejlesztő berendezésnek az első példányát, amely új fejezetet nyithat az ausztrál és új-zélandi gazdaság dekarbonizációjában. A technológia, amelyet stratégiai partnerével, a francia Energy Observer Developments (EODev) start-up vállalattal közösen fejlesztett ki a Toyota, az elmúlt három évben több európai, észak-amerikai és közel-keleti ügyfélnél bizonyított már. Most nem csak új piacokra lép be a 100 százalékban emissziómentes megoldás, hanem egy 3,27 millió ausztrál dolláros (780 millió Ft) beruházás nyomán új gyártóbázissal is erősíti pozícióit.

A Toyota a tervek szerint a következő három évben mintegy 100 tüzelőanyag-cellás generátort épít ausztráliai központjában; ebből huszonnyolc már idén elkészülhet. A Toyota Mirai tüzelőanyag-cellás személyautóból ismert technológia hidrogénből és a légköri oxigénből állít elő elektromos energiát, a folyamat egyetlen mellékterméke a vízpára. Ez különösen alkalmassá teszi a 110 kVA teljesítményű berendezést arra, hogy olyan iparágakban, illetve helyszíneken alkalmazzák, ahol a hagyományos, belső égésű motorral hajtott áramfejlesztők csak különös óvintézkedések mellett használhatók. Nem véletlen, hogy a berendezés első megrendelője egy bányaipari cégóriás: a Thiess volt. Az idén kilencvenéves Thiess eleve szoros szálakkal kötődik az autógyártóhoz, hiszen 1958-ban ők voltak az elsők, akik saját használatra Toyota Land Cruisereket importáltak a kontinensnyi országba, később pedig ennek nyomán éveken át ők látták el az autógyáró ausztráliai képviseletét, így kulcsszerepet játszottak a márka meghonosításában.

A bányaiparon kívül az építőiparból, valamint a rendezvényszervező szektorból is sokan érdeklődnek az emissziómentes áramfejlesztő technológia iránt, amely tiszta üzemével optimális megoldást kínálhat irodaházak, kórházak és hasonló intézmények vészhelyzeti áramellátására.

A Toyota és az EODev együttműködése 2017-ig vezethető vissza, amikor az autógyártó biztosította az Energy Observer katamarán hidrogéntüzelőanyag-cellás rendszerét. A kísérleti prototípus nem egyszerűen emissziómentesen üzemelt, hanem megújuló energiaforrások (szél, nap, hullámzás) segítségével, tengervízből állította elő a hajtásához szükséges hidrogént, azaz teljes mértékben energiafüggetlen volt. 2021-ben a Toyota Motor Europe tulajdonrészt vásárolt az EODev vállalatban, hogy közös erővel felgyorsíthassák a tüzelőanyag-cellás technológia autóiparon kívüli alkalmazási lehetőségeinek kutatását és fejlesztését.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

A V4Grid nemzetközi konzorcium projektje támogatást nyert az Európai Interreg Central Europe programban

Az innovatív nemzetközi V4Grid projekt közel 2,4 millió eurós támogatást kapott az Interreg Central Europe programban. Ezt az ambiciózus kezdeményezést egy 11 partnerből álló konzorcium viszi véghez, amely különböző iparági szereplőket tömörít magába, úgy mint: energetika, autóipar, töltőberendezés gyártó, jog, szoftver fejlesztő, mesterséges intelligencia fejlesztő, akadémiai illetve K+F területek képviselői Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából. […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Húszéves a BMW Group Magyarország

A BMW és MINI márkák hazai képviseletét ellátó, gyári tulajdonú leányvállalatot 2004 tavaszán alapították. Az elmúlt húsz évben az immár BMW Group Magyarország néven működő vállalat az értékesítés és vevőszolgálat terén csaknem töretlen növekedési pályán haladt, országos márkakereskedői és márkaszerviz hálózatot épített ki és szervesen beépült a pezsgő hazai kulturális életbe. A BMW Group leányvállalatként […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új MINI John Cooper Works a nürburgringi 24-órás futamon debütál a nemzetközi világpremier előtt

A MINI és a motorsport rajongói egyként várják az új MINI John Cooper Works debütálását. A nóvum első ízben a világ egyik legkeményebb hosszútávú megmérettetésén mutatja meg magát: a nürburgringi 24-órás futamon, amelyen a pilóták és a csapatok a sebesség, a rátermettség és a megbízhatóság egész napos, kimerítő csatájában hódítják meg a legendás Nürburgring Nordschleife […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom