A szépfiú – Peugeot 308 SW GT-Pack Plug-in Hybrid teszt

2021-ben mutatkozott be a Peugeot alsó-középkategóriás típusának, a 308-asnak a harmadik generációja. Így már 15 éve nem tartja magát a hagyományokhoz az oroszlános márka, nem kapnak eggyel nagyobb számot az újabb kompakt autói. A P5 modellkóddal jelölt, EMP2-es padlólemezre épült (lásd még: Opel Astra L, DS4) 308 ötajtós és kombi formában is elérhető, rendelhetjük benzines és dízelmotorral, de két különböző teljesítményű plug-in hibrid is szerepel az árlistán, 180 és 225 lóerős rendszerteljesítménnyel. Jövőre pedig érkezik a teljesen elektromos e-308 a PSA frissített elektromos hajtásával. Mi az erősebbik plug-in-t kaptuk tesztre kombi karosszériával és a csúcsot képviselő GT-Pack felszereltséggel.

De szép!

Mindenkinek ez volt az első mondata, mikor meglátta az autót és talán nem nyitok parázs vitát, ha azt mondom, a 308 SW az egyik, ha nem a legszebb alsó-középkategóriás kombi a piacon. A csak és kizárólag a kombihoz, de felár nélkül elérhető Coppery kék metálfényezés eleve sokat dob az autón, de az egész 308-asnak van egy szemet vonzó megjelenése. Minden tesztautónál szoktam figyelni a gyalogosok reakcióit, nagyon sokan, főleg férfiak, utána fordultak, vizslatták az autót. A 308-as eleje határozott élekkel van megrajzolva, az 208-asról és 508-asról már ismerős „rozmárfogak” itt is megjelentek, a lámpák szigorúra vannak húzva, és az új, itt bemutatkozó Peugeot-logó sem kicsi. Ahogy a többi oroszlántól már megszoktuk, a típusjelzés kerül az autó elejére a márkanév helyett. Oldalról is kiadja a lapos, elnyújtott a forma, tényleg egy SW-vel, sportwagonnal van dolgunk, bár ma már szinte senki nem gyárt dinnyeszállítót, a csúnya, funkcionális kombik kihaltak, szerencsére.

A Peugeot dizájnerei játszottak kicsit a lemezekkel, az ajtókra és hátsó kerekek felé is éleket húztak, a 18 collos KAMAKURA fantázianevű alufelnik pedig szépen kitöltik a kerékjáratokat. Ami a kategóriában kissé szokatlan, az első sárvédőkre is került egy-egy márkalogó, akár csak a Ferrarinál. Hátul is az éleké a főszerep, a jelvény fölé került egy nagyobb, ennek valószínűleg már aerodinamikai okai is lehetnek. A csomagtérajtó motorikusan nyílik, de sajnos 10-ből 8 esetben kézzel rá kell segíteni záráskor, mert visszanyitja az elektronika.

Prémium felé kacsingat

Az ajtók feltárulása után helyet foglalhatunk az AGR minősítésű ülésekben, amit az Opel hozott magával a Stellantis-csoportba való beolvadásakor. Alcantara borítja a székeket, a vezetőoldali elektromosan állítható, memóriás, deréktámasza vertikálisan is mozgatható és masszírozni is tud (a legjobban a Cicamancs elnevezésű masszázsfunkción mosolyogtam, egy Peugeot-ban telitalálat). A 308-as anyaghasználata megfelelő, jó minőségűek a kárpitok és a műanyagok is. Előttünk az i-Cockpit és a hatszög-kormány, ami klasszikus autóhoz szokott embert zavarba fog hozni, pláne, ha be van kapcsolva a 3D-hatás. A teszthét előtt lelkiekben már én is készültem, nem állítom, hogy tökéletes, de együtt lehet élni vele. A lényeg, ha i-Cockpit-es Peugeot-t vezetünk, felejtsünk el mindent, amit eddig tudtunk és hittünk. A műszerfal rengeteg mindent tud mutatni, a navigáción át a töltöttségig, színsémája változtatható, a kormányt pedig az ölünkbe kell venni, hogy lássuk is ezt a sok mindent. Az én szememet zavarta a 3D-s verzió, ez szerencsére kikapcsolható és kormányt sem szabad fent fogni, mert akkor magunk elől takarjuk a kijelzőt. A kormány nagyon kicsi, forgatásához nem kell erő, cserébe jobb élményt ad, ha kicsit kanyargósabb útra tévedünk, vagy ha egy körforgalmat akarunk Loeb-ként abszolválni. Emellett fűthető is, viszont a GT felirat fémlapja hideg marad, ez reggeli induláskor kellemetlen lehet. A régi Peugeot-kból megszokott bumszli kapcsolók, amivel a tempomatot és a zenét használhattuk, eltűntek, mindkét funkció gombjai a kormány küllőire kerültek.

A központi kijelző már kicsit véleményesebb, logikáját egy hét után is tanultam. A képe, a grafikája, tipográfiája szép – ellentétben a tolatókamerával, ami nem túl acélos -, de az érintést nem mindig vette elsőre, ez menet közben nem egy életbiztosítás. A főfunkcióknak viszont külön helyet találtak a franciák: a kijelző alatt van egy szintén érintős gombsor, az i-Toggles, amire öt, gyakran használt funkciót menthetünk el, a kedvenc rádióadónktól kezdve egy adott hőmérséklet értékig. Az i-Toggles alatt található a klímakonzol, de ez össze van kötve az infotainment kijelzőjével, hiába nyomunk meg egy gombot, végül az érintőképernyőt kell használni. A Focal hifi sajnos kimaradt a tesztautó konfigurációjából, szívesen kipróbáltam volna.

Hiába a 4,63 méteres hossz és a 2,73 méteres tengelytávolság, bizonyos magasság felett hátul már szűknek érződik a hely. A tetőkárpit fekete, a hátsó ablakok le vannak sötétítve, enyhülést a panorámatetőn beáradó fény hoz.

Praktikumát tekintve a 308 SW hozza a kötelezőt, redőnyösek a középső pohártartók, van hely telefonnak, napszemüvegnek, csetresznek, könyöklő két oldalra nyílik, mindennek meg fogjuk találni a helyét. A csomagtartó jó kombis szokásként hasáb formájú, 548 literes (a plug-in rendszer miatt kisebb, mint a szimpla belsőégésű változatoké), ülések lehajtásával 1547 literre bővíthető. A plug-in verziókhoz két töltő jár, az otthonit el tudjuk rejteni a csomagtér padlója alá, az utcai töltéshez szükséges kábel pedig kapott egy szép peugeot-s táskát.

Hajtáslánc, vezetés

Ahogy a bevezetőben is említettem, a tesztautó az erősebbik plug-in hibrid hajtással rendelkezik. Ez annyit tesz, hogy van egy 1600 köbcentis, négyhengeres, benzines turbómotorunk, 180 lóerővel, mellé társul egy nyolcsebességes automataváltó, a villanymotor és a 12,4 kWh-s akkumulátor. Mindez 225 lóerőt ad ki. Az autó így nagyjából 300 kilogrammal nehezebb a benzin/dízel változatoknál, de ez a vezetési élményen nem ront szinte semmit, rendben van a súlyelosztás. A futóműve nagyon jól eltalált, elöl McPherson, hátul csatolt lengőkaros. Az autó futása csendes, kellemes érzés vezetni nagyobb tempónál is, zaj szinte semmi, kívülről csak a téli gumik hangja szűrődik be. Jól kezeli az úthibákat, fekvőrendőröket, a tempósabb közlekedést is támogatja. Valahogy így kell ezt csinálni.

A 308 SW PHEV kellően erős, a váltó gyorsan reagál, sem egy kiugrásnál, sem pályatempóról való tovább gyorsításnál nincsenek gondok, amit elképzelünk, azt meg is tudjuk valósítani. 7,5 másodperc a 100-as sprint, a végsebesség 235 km/h, elektromos módban 135 km/h-ig nem szólal meg a benzinmotor. A fedélzeti töltő 3,4 kW-os vagy felár ellenében 7,4 kW-os lehet, utóbbival kevesebb, mint két óra feltölteni az autót.

A hibrid rendszer hatékonyságával és ezzel együtt a fogyasztásával viszont akadtak problémáim, ami remélem csak szoftveres gond és az autó nem ilyen. A gyári adatok szerint a 12,4 kWh-s akksi 50-60 kilométer között hatótávot ad, a legrosszabb becslések szerint, a környezeti hőmérsékletet is figyelembe véve is tudnia kell 47 kilométert. Nálam az autó, a teszthét 7-12 Celsius fokos hőmérsékleteivel 26 kilométert tudott teljes feltöltés után, akár kábelről, töltőoszlopról töltöttem, akár a benzinmotorra bíztam a töltést az autópályán. Pedig az e-Save funkció egy nagyon jó ötlet, meg lehet mondani a rendszernek, mennyi elektromos kilométert tartson meg, amit később szeretnénk elhasználni.  26 kilométert viszont egy Pest méretű városban nem lehet beosztani, ha elfogy az elektromos energia, akkor a benzinmotor lép porondra, ami városi körülmények között 8-9 liter között eszik, autópályán, ha töltjük az akksikat 9,5-et, töltés nélkül 7,5-öt. Ehhez társul egy 40 literes tank, ami a plug-in rendszer miatt 15 literrel kisebb, mint a hagyományos változatoké.  Így viszont az autóból nem lesz hosszútávfutó, mert nagyon gyorsan apad a benzinszint, de városban, lakott területen sem tudjuk kihasználni a benne rejlő elektromos potenciált. Ezért bízom benne, hogy egy szoftverfrissítés megoldja a problémát, nem pedig az akksi hőmenedzsmentjével vagy más, esetleg konstrukciós hibával állunk szemben. Ha én nem csináltam valamit jól, akkor pedig megkövetem a gyártót.

Összegzés

A tesztautó ebben a kivitelben 18 millió forint feletti árcédulával rendelkezik. Ha elektromos hatótávolságban hozza az ígérteket, akkor ennyi pénzért van egy nagyon szép, praktikusan használható, zöld rendszámos autónk. A GT-Pack kivitel csak az erősebbik plug-in hibridhez érhető el, ha kevesebbel is beérjük, akár rendszerteljesítmény, akár felszereltség tekintetében, akkor 16 millió forint környékén is hazavihetünk egy plug-in 308 SW-t. Konkurencia van házon belül, az Opel Astra L Sports Tourer, de a konfigurátor tanúsága szerint ezt jelenleg nem lehet rendelni, az ötajtósból pedig a 180 lóerős verzió létezik. A KIA Ceed SW PHEV változata a 308-asnál sokkal gyengébb, ezzel olcsóbb is, elektromos hatótávja hasonló. Ezen kívül nem nagyon van vetélytárs, hiszen mindenki a SUV-ok és a full villany lázában ég. Szerencsére a szép kombik rajongóinak sem kell még a kardjukba dőlniük, van még választék és a Peugeot erős csomaggal rendelkezik, hogy vevőket csábítson magához.

 

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az új MINI Aceman

Kreatív helykihasználás – újraértelmezve: a MINI a prémium kisautók szegmensébe érkező első crossover modell világpremierjét ünnepli. Az új MINI Aceman a kompakt külső méreteket a lehető legnagyobb utastérrel és tisztán elektromos meghajtással párosítja. Az eredmény a Sir Alec Issigonis klasszikus Minijéhez is alapul szolgáló vízió kortárs értelmezése: maximális helykihasználás minimális alapterületen, modern hajtáslánc-technológiával felvértezve. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race Verdák

Szórakoztató futamokkal ért véget a hétvége a Balaton Park Circuiten

Eseménydúsan zárult a 2024-es Laptiming Kupa a Balaton Park Circuiten. A tavalyi év gokartos világbajnoka, Kirill Kutskov meglepetés győzelmet aratott az F4-esek között, a Twingók ismét látványos versenyt futottak, míg a horvát TC-seknél az utolsóból lett az első. A F4 közép-európai zónájának harmadik versenyén az volt a legnagyobb kérdés, hogy vajon Ethan Ischernek sikerül-e triplával […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Jelentős elismerést kapott az új Peugeot E-3008

A Peugeot immár tizenegyedik alkalommal nyerte el a nagy presztízsű Red Dot formatervezési díjat. Ezúttal a vadonatúj Peugeot E-3008 kapta az elismerést kreatív formatervéért és lendületes sziluettjéért. A neves Red Dot formatervezési díj ismételt megszerzése is bizonyítja, hogy a Peugeot a formatervezés területén is folyamatosan képes a megújulásra. A Peugeot E-3008 azzal nyűgözte le a […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom