A szépfiú – Peugeot 308 SW GT-Pack Plug-in Hybrid teszt

2021-ben mutatkozott be a Peugeot alsó-középkategóriás típusának, a 308-asnak a harmadik generációja. Így már 15 éve nem tartja magát a hagyományokhoz az oroszlános márka, nem kapnak eggyel nagyobb számot az újabb kompakt autói. A P5 modellkóddal jelölt, EMP2-es padlólemezre épült (lásd még: Opel Astra L, DS4) 308 ötajtós és kombi formában is elérhető, rendelhetjük benzines és dízelmotorral, de két különböző teljesítményű plug-in hibrid is szerepel az árlistán, 180 és 225 lóerős rendszerteljesítménnyel. Jövőre pedig érkezik a teljesen elektromos e-308 a PSA frissített elektromos hajtásával. Mi az erősebbik plug-in-t kaptuk tesztre kombi karosszériával és a csúcsot képviselő GT-Pack felszereltséggel.

De szép!

Mindenkinek ez volt az első mondata, mikor meglátta az autót és talán nem nyitok parázs vitát, ha azt mondom, a 308 SW az egyik, ha nem a legszebb alsó-középkategóriás kombi a piacon. A csak és kizárólag a kombihoz, de felár nélkül elérhető Coppery kék metálfényezés eleve sokat dob az autón, de az egész 308-asnak van egy szemet vonzó megjelenése. Minden tesztautónál szoktam figyelni a gyalogosok reakcióit, nagyon sokan, főleg férfiak, utána fordultak, vizslatták az autót. A 308-as eleje határozott élekkel van megrajzolva, az 208-asról és 508-asról már ismerős „rozmárfogak” itt is megjelentek, a lámpák szigorúra vannak húzva, és az új, itt bemutatkozó Peugeot-logó sem kicsi. Ahogy a többi oroszlántól már megszoktuk, a típusjelzés kerül az autó elejére a márkanév helyett. Oldalról is kiadja a lapos, elnyújtott a forma, tényleg egy SW-vel, sportwagonnal van dolgunk, bár ma már szinte senki nem gyárt dinnyeszállítót, a csúnya, funkcionális kombik kihaltak, szerencsére.

A Peugeot dizájnerei játszottak kicsit a lemezekkel, az ajtókra és hátsó kerekek felé is éleket húztak, a 18 collos KAMAKURA fantázianevű alufelnik pedig szépen kitöltik a kerékjáratokat. Ami a kategóriában kissé szokatlan, az első sárvédőkre is került egy-egy márkalogó, akár csak a Ferrarinál. Hátul is az éleké a főszerep, a jelvény fölé került egy nagyobb, ennek valószínűleg már aerodinamikai okai is lehetnek. A csomagtérajtó motorikusan nyílik, de sajnos 10-ből 8 esetben kézzel rá kell segíteni záráskor, mert visszanyitja az elektronika.

Prémium felé kacsingat

Az ajtók feltárulása után helyet foglalhatunk az AGR minősítésű ülésekben, amit az Opel hozott magával a Stellantis-csoportba való beolvadásakor. Alcantara borítja a székeket, a vezetőoldali elektromosan állítható, memóriás, deréktámasza vertikálisan is mozgatható és masszírozni is tud (a legjobban a Cicamancs elnevezésű masszázsfunkción mosolyogtam, egy Peugeot-ban telitalálat). A 308-as anyaghasználata megfelelő, jó minőségűek a kárpitok és a műanyagok is. Előttünk az i-Cockpit és a hatszög-kormány, ami klasszikus autóhoz szokott embert zavarba fog hozni, pláne, ha be van kapcsolva a 3D-hatás. A teszthét előtt lelkiekben már én is készültem, nem állítom, hogy tökéletes, de együtt lehet élni vele. A lényeg, ha i-Cockpit-es Peugeot-t vezetünk, felejtsünk el mindent, amit eddig tudtunk és hittünk. A műszerfal rengeteg mindent tud mutatni, a navigáción át a töltöttségig, színsémája változtatható, a kormányt pedig az ölünkbe kell venni, hogy lássuk is ezt a sok mindent. Az én szememet zavarta a 3D-s verzió, ez szerencsére kikapcsolható és kormányt sem szabad fent fogni, mert akkor magunk elől takarjuk a kijelzőt. A kormány nagyon kicsi, forgatásához nem kell erő, cserébe jobb élményt ad, ha kicsit kanyargósabb útra tévedünk, vagy ha egy körforgalmat akarunk Loeb-ként abszolválni. Emellett fűthető is, viszont a GT felirat fémlapja hideg marad, ez reggeli induláskor kellemetlen lehet. A régi Peugeot-kból megszokott bumszli kapcsolók, amivel a tempomatot és a zenét használhattuk, eltűntek, mindkét funkció gombjai a kormány küllőire kerültek.

A központi kijelző már kicsit véleményesebb, logikáját egy hét után is tanultam. A képe, a grafikája, tipográfiája szép – ellentétben a tolatókamerával, ami nem túl acélos -, de az érintést nem mindig vette elsőre, ez menet közben nem egy életbiztosítás. A főfunkcióknak viszont külön helyet találtak a franciák: a kijelző alatt van egy szintén érintős gombsor, az i-Toggles, amire öt, gyakran használt funkciót menthetünk el, a kedvenc rádióadónktól kezdve egy adott hőmérséklet értékig. Az i-Toggles alatt található a klímakonzol, de ez össze van kötve az infotainment kijelzőjével, hiába nyomunk meg egy gombot, végül az érintőképernyőt kell használni. A Focal hifi sajnos kimaradt a tesztautó konfigurációjából, szívesen kipróbáltam volna.

Hiába a 4,63 méteres hossz és a 2,73 méteres tengelytávolság, bizonyos magasság felett hátul már szűknek érződik a hely. A tetőkárpit fekete, a hátsó ablakok le vannak sötétítve, enyhülést a panorámatetőn beáradó fény hoz.

Praktikumát tekintve a 308 SW hozza a kötelezőt, redőnyösek a középső pohártartók, van hely telefonnak, napszemüvegnek, csetresznek, könyöklő két oldalra nyílik, mindennek meg fogjuk találni a helyét. A csomagtartó jó kombis szokásként hasáb formájú, 548 literes (a plug-in rendszer miatt kisebb, mint a szimpla belsőégésű változatoké), ülések lehajtásával 1547 literre bővíthető. A plug-in verziókhoz két töltő jár, az otthonit el tudjuk rejteni a csomagtér padlója alá, az utcai töltéshez szükséges kábel pedig kapott egy szép peugeot-s táskát.

Hajtáslánc, vezetés

Ahogy a bevezetőben is említettem, a tesztautó az erősebbik plug-in hibrid hajtással rendelkezik. Ez annyit tesz, hogy van egy 1600 köbcentis, négyhengeres, benzines turbómotorunk, 180 lóerővel, mellé társul egy nyolcsebességes automataváltó, a villanymotor és a 12,4 kWh-s akkumulátor. Mindez 225 lóerőt ad ki. Az autó így nagyjából 300 kilogrammal nehezebb a benzin/dízel változatoknál, de ez a vezetési élményen nem ront szinte semmit, rendben van a súlyelosztás. A futóműve nagyon jól eltalált, elöl McPherson, hátul csatolt lengőkaros. Az autó futása csendes, kellemes érzés vezetni nagyobb tempónál is, zaj szinte semmi, kívülről csak a téli gumik hangja szűrődik be. Jól kezeli az úthibákat, fekvőrendőröket, a tempósabb közlekedést is támogatja. Valahogy így kell ezt csinálni.

A 308 SW PHEV kellően erős, a váltó gyorsan reagál, sem egy kiugrásnál, sem pályatempóról való tovább gyorsításnál nincsenek gondok, amit elképzelünk, azt meg is tudjuk valósítani. 7,5 másodperc a 100-as sprint, a végsebesség 235 km/h, elektromos módban 135 km/h-ig nem szólal meg a benzinmotor. A fedélzeti töltő 3,4 kW-os vagy felár ellenében 7,4 kW-os lehet, utóbbival kevesebb, mint két óra feltölteni az autót.

A hibrid rendszer hatékonyságával és ezzel együtt a fogyasztásával viszont akadtak problémáim, ami remélem csak szoftveres gond és az autó nem ilyen. A gyári adatok szerint a 12,4 kWh-s akksi 50-60 kilométer között hatótávot ad, a legrosszabb becslések szerint, a környezeti hőmérsékletet is figyelembe véve is tudnia kell 47 kilométert. Nálam az autó, a teszthét 7-12 Celsius fokos hőmérsékleteivel 26 kilométert tudott teljes feltöltés után, akár kábelről, töltőoszlopról töltöttem, akár a benzinmotorra bíztam a töltést az autópályán. Pedig az e-Save funkció egy nagyon jó ötlet, meg lehet mondani a rendszernek, mennyi elektromos kilométert tartson meg, amit később szeretnénk elhasználni.  26 kilométert viszont egy Pest méretű városban nem lehet beosztani, ha elfogy az elektromos energia, akkor a benzinmotor lép porondra, ami városi körülmények között 8-9 liter között eszik, autópályán, ha töltjük az akksikat 9,5-et, töltés nélkül 7,5-öt. Ehhez társul egy 40 literes tank, ami a plug-in rendszer miatt 15 literrel kisebb, mint a hagyományos változatoké.  Így viszont az autóból nem lesz hosszútávfutó, mert nagyon gyorsan apad a benzinszint, de városban, lakott területen sem tudjuk kihasználni a benne rejlő elektromos potenciált. Ezért bízom benne, hogy egy szoftverfrissítés megoldja a problémát, nem pedig az akksi hőmenedzsmentjével vagy más, esetleg konstrukciós hibával állunk szemben. Ha én nem csináltam valamit jól, akkor pedig megkövetem a gyártót.

Összegzés

A tesztautó ebben a kivitelben 18 millió forint feletti árcédulával rendelkezik. Ha elektromos hatótávolságban hozza az ígérteket, akkor ennyi pénzért van egy nagyon szép, praktikusan használható, zöld rendszámos autónk. A GT-Pack kivitel csak az erősebbik plug-in hibridhez érhető el, ha kevesebbel is beérjük, akár rendszerteljesítmény, akár felszereltség tekintetében, akkor 16 millió forint környékén is hazavihetünk egy plug-in 308 SW-t. Konkurencia van házon belül, az Opel Astra L Sports Tourer, de a konfigurátor tanúsága szerint ezt jelenleg nem lehet rendelni, az ötajtósból pedig a 180 lóerős verzió létezik. A KIA Ceed SW PHEV változata a 308-asnál sokkal gyengébb, ezzel olcsóbb is, elektromos hatótávja hasonló. Ezen kívül nem nagyon van vetélytárs, hiszen mindenki a SUV-ok és a full villany lázában ég. Szerencsére a szép kombik rajongóinak sem kell még a kardjukba dőlniük, van még választék és a Peugeot erős csomaggal rendelkezik, hogy vevőket csábítson magához.

 

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en

Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból csodálatot, elismerést váltanak ki. Ez nem egyszerű feladat, hiszen felgyorsult világunkban már egyre magasabb az ingerküszöb, és így néha még egy showcarral is nehéz felkelteni az érdeklődést. Két éve Svédországból érkezett egy korábbi ETS-győztes Charger, tavaly pedig Lengyelországból a Mapettuning Corvette, amit az […]

Olvass tovább
Teszt Verdák

Peugeot e-2008 GT teszt – Aktiválták a támadó módot

A franciák városi szabadidő-autója felfrissült, ami az elektromos kivitelnél észlelhető a legjobban. Egyébként nem véletlen a típus népszerűsége. A 2019-ben megjelent 2008-as igen jól sikerült darab, ez nem csak szerző véleménye, hanem a vásárlóké is. Az eltelt évek alatt több, mint 700 ezer fogyott belőle, az elektromos kivitelből kb. a tizede. Ha nem lett volna […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom