Hogyan használjuk télen a hidegtől irtózó villanyautót

A villanyautók akkumulátorainak teljesítménye csökken fagypont alatt. Ugyanakkor a világon Norvégiában a legmagasabb az utakon futó e-autók aránya, pedig az ország nem az enyhe teleiről híres. Van tehát megoldás, még ha kompromisszumokat is kell kötni.

Az akkumulátorok 10 és 30 C° között teljesítenek a legjobban – ez ugyanúgy igaz a mobiltelefonra, mint az elektromos autókra is. A kánikula is árt nekik, de még jobban az, ha fagypont alá csökken a hőmérséklet. Ha az akkucellákban lévő elektrolit megfagy, jelentős károkat okozhat, ezért a legtöbb gyártó védelmi rendszerrel szereli e-autóit: például automatikusan bekapcsol az akkumulátor fűtése.

Mennyi az annyi?

FAGYOS IDŐSZAKBAN TEHÁT CSÖKKEN A HATÓTÁVOLSÁG, DE MENNYIVEL IS?

Nehéz erre pontos választ adni, hiszen a villanyautók energiafogyasztása a vezetési stílustól és a bekapcsolt tartozékok (télen például az utastér fűtése) energiaigényétől is függ. Egy öt villanyautóval végzett amerikai teszt alapján tartósan -7 ˚C hőmérsékleten 41%-kal csökkent a kapacitás. Egy átfogó norvégiai próba viszont kedvezőbb képet mutatott : ott is öt autót nyúztak a hidegben, a hatótáv pedig 7-33% közötti mértékben esett, ráadásul a szigorú WLTP-ciklus szerint mérve.

Vagyis, az elektromos autókat városban használóknak gyakrabban kell feltölteniük járművüket, de nem kell tartaniuk attól, hogy az út mentén ragadnak a teljesen lemerült akkuk miatt. Hosszabb útra azonban csakis alapos tervezéssel érdemes indulni a fagypont alatti időben, és a töltési megállók beiktatásánál a szokásoshoz képest legalább 30 százalékkal rövidebb hatótávolsággal számoljunk. Emellett hosszabb töltési idővel is – a fagyban ugyanis nemcsak az akkumulátorok kapacitása csökken, de töltésük is nehezebbé válik, főleg a gyorstöltés. A lassabb, egyenáramú töltés kíméletesebb az akkumulátorral.

Mit tehetünk?

AZ EGYIK MEGOLDÁS A FŰTÖTT GARÁZS, HISZEN ILYENKOR CSAK MENETKÖZBEN ÉRINTI A HIDEG AZ AUTÓT.

Aki csak teheti, a hideg éjszakákon hagyja a töltésen a négykerekűjét, mert a legtöbb e-autó a maximális töltöttségi szint elérése után is vesz fel energiát az akkumulátor melegen tartására. Modelltől függően arra is van lehetőség, hogy mobiltelefonos alkalmazásról, távolról is be lehessen kapcsolni a fűtést – ha az autó rajta van a töltőn, akkor ezt is érdemes megtenni indulás előtt, mert így a fűtést útközben egy darabig még nem kell az akkumulátorról táplálni. Egy másik tényező a vezetési stílus: visszafogottabb módon autózva akár 10-20 kilométerrel több tehető meg.

​VIGYÁZAT, TÉLEN IS GYORS!

Az e-autók egyik nagy előnye a kitűnő gyorsulás, hiszen a motor egyből leadja a maximális forgatónyomatékot. A csúszós téli utakon azonban ezzel is csínján kell bánni, és nemcsak az energiafogyasztás miatt. A kerekek ilyenkor túlpöröghetnek, a hátsókerék-meghajtású modellekkel akár ki is csúszhatunk az útról. A télen amúgy is hasznos energiatakarékos üzemmód egyben a nyomatékot is korlátozza, így az óvatosabb indulás mellett ezt is mindenképpen kapcsoljuk be.

Forrás: Drivemagazine

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról

Mától Ekler Luca paralimpiai bajnok is a Toyota támogatásával készülhet az idei Paralimpiára

Az olimpiai és paralimpiai mozgalom világszintű mobilitási partnere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatója, a Toyota, 2024. február 22-én a Magyar Parasport Napja alkalmából megszervezett szakmai konferencián adta át azt a vadonatúj Toyota C-HR-t, amellyel Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatléta felkészülését támogatja a 2024-es Párizsi […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Újabb 5 évig az AutoWallis Csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további régiós országban

Andrew Prest, az AutoWallis Distribution ügyvezetője elmondta, hogy a vállalat mára az Opel egyik legnagyobb független importőrévé vált A megállapodás értelmében legalább 2028 végéig az AutoWallis, fogja a márkát képviselni a közép-kelet-európai régió négy országában 2023-ban közel 12 ezer új Opelt értékesített a cég a régió négy piacán Budapest,/ Újabb öt évre meghosszabbította a meghatározó […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom