Kia Niro menetpróba – Csendes forradalom

A hazai bemutatón két autót sikerült kipróbálni, azaz a két végpontot. A hibridet és az elektromos változatot. 

Ha az új Kia Niro főbb műszaki adataira és áraira kíváncsi, akkor mindössze annyi a teendője, hogy ide kattint.  

A Kiánál a bevált dolgokon nem változtattak, azaz maradtak a szabadidő-autós külsőnél ami korszerűbb, modernebb hatású, mint az előd. És jól illik a nemrég frissített márka arculathoz. 

A hátsó ajtó mögött lévő műanyag elem nem csak esztétikai céllal került az autóra. A légáramlás irányításában, azaz a fogyasztás csökkentésében is szerepet kapott a karosszéria színétől eltérő elem. Aminek a hatásosságát egy koreai youtuber le is tesztelte és szerencsére működött, így nem csak dísz.

Hibrid technika

A másik változatlan elem a technika, pontosabban a tovább finomított technika. A hibrideknél megmaradt az 1,6-os szívó motor és a dupla-tengelykapcsolós váltó párosa. Ez arról is híres, hogy igen jó összhangban működik. Ezért nincs a más rendszerrel működő, régebbi hibrideknél előforduló „bégetés” jelenség. Ami azt jelenti, hogy a gázpedál erőteljesebb lenyomását a motor felpörög, amit kisebb-nagyobb késéssel követ az autó gyorsulása. Ez a hajtásrendszer, különben jól vizsgázott a kombi Ceedben is, erről a tesztet itt olvashatja

Előnyt jelent, hogy négy fokozatban lehet állítani a visszatöltés mértékét. Így az egypedálos vezetés jól működhet.                               

Tapasztalatok

A hibridet arról lehet megismerni, hogy nincs a bal első sárvédőjén töltőnyílás és az autó orrán valódi hűtőrács található. Az utastér szellős és tágas, könnyű a beülés a magasan lévő ülésekre. A valamennyire megnövekedett tengelytávnak köszönhetően hátul még hatalmasabbá vált a lábtér, és persze jól el lehet férni. A sofőr előtt lévő műszerfalon már eltűnt az elődben használt, műanyag elemekkel lefedett LCD, helyét teljesen sík kijelző vette át. Néhány testre szabási lehetőséggel, amit nem tudtunk végig pörgetni. 

A képernyő kérdést ügyesen oldották meg a tervezők, mert a műszerfal és a központi kijelző egy fedél alatt található. Pozitív, hogy elhagyták a két külön lévő, hosszúkás téglalapú kijelző formatervezői egyen megoldást. A központi képernyőn a Kiánál megszokott menürendszer fut, ami jól áttekinthető és kezelhető. A képernyők képe éles és jó felbontású, a tolató kamera képéről is ez mondható el.

A hibridrendszer nagyon finoman vált egyik üzemódból a másikba, ez a kifinomultság sokak tetszését el fogja nyerni. Városi környezetben tettük meg a pár kilométert, ilyenkor csend és nyugalom honolt a fülkében. 

A váltás a középkonzolon lévő tárcsával történik, ez a megoldás a Fordokból, Jaguárokból, Land Roverekből és több más gyártmányból lehet ismerős. És az előd, elektromos kiviteléből. 

A beltér friss és modern, ahol két dolog tűnt fel. Egyik a váltó körül lévő zongoralakk bevonat, ennek hátránya, hogy jól gyűjti az ujjlenyomatokat és a port. A kulcs és egyéb fém dolgok pedig meg tudják karcolni, ez már tartós nyomot hagy. 

Az éles formákkal tűzdelt utastér eredeti kinézetű. Az első ajtókon viszont csak egy kis bőrkárpitozás található a könyöklőnél. Ez ügyes módszer a takarékosságra. Este jól mutathatnak benne a LED-es hangulat fények. A felhasznált anyagok jó minőségűek, sok helyen alkalmaztak visszaforgatott matériákat. 

Ami megnyugtató, hogy a tervezők nem mentek el a „mindent az érintő képernyőről irányítunk” típusú, gomb-mentes irányba. A fűtés-hűtés és más gyakran használt funkciók, gombokkal érhetők el. Ez a mai világban nagy plusz pontot jelent, mert könnyű és minimális odafigyelést igényel a funkciók elérése.        

Tisztán elektromos

A hibrid után, jött a teljesen elektromos verzió. Az e-Niro hozza az elektromos autós életérzést: néma csönd a fülkében. Alig szűrődik be a gumik zaja, a hangszigetelés jól sikerült. A gyorsulás a városi tempóig kiváló, nehéz vele versenyre kelni. A villany Niro 100 km/órás tempóra 7,8 mp alatt szökken fel. Ez átlagos érték, nincs sportautós dinamika, ez már a rendezvényen kiállított, szuper dögös Kia EV6 GT asztala. Természetesen az elektromos verzió a leggyorsabb a három Niro közül. 

Benedek Attila

Fotó: Kia, szerző

Kapcsolódó cikkek

Teszt Verdák

Hibrid SUV, ami autó tudott maradni: Nissan X-Trail e-POWER e-Force teszt és videó (2023)

Az egyedülálló hibrid hajtáslánc működése hallatán elsőre kétségeink támadhatnak, de a gyakorlatban egy tökéletesen működő technológia. X-Trail történelem A Nissan X-Trail gyártása 2000-ben kezdődött, a japán gyártó ekkor dobta piacra a középkategóriás SUV első generációját, T30 modellkódon, ami a Párizsi Motor Show-n debütált, akkoriban az Almerával és a Primerával megegyező platformra épült. Több faceliftet, platformváltást […]

Olvass tovább
Race Verdák

Kiss Norbert – A rekordok szezonja

A spanyolországi Jaramában vasárnap zárult a kamion Európa-bajnokság. A Révész Racing magyar pilótája, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt által is támogatott Kiss Norbert szombaton mindkét futamot megnyerte, és győzelemre készült az EB zárónapján is. Nos az időmérő ezúttal is remekül sikerült, 1:57.685-ös idővel nyerte az edzést a magyar pilóta, aki ezzel rekordot felállítva idén […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

A Lexus elhozta nekünk a magánrepülők képviselete luxust négy keréken

Új piaci szegmensbe lép a Lexus vadonatúj luxus járműve piacra dobásával. Az új Lexus LM megalkotásakor a fő szempontot a japán Omotenashi, vagyis méltó vendégszeretet vezérelve adta, mely a megcélzott vásárlói réteg legfőbb igénye. A modell négyüléses változata a repülőgépek első osztályát idéző makulátlan letisztultsággal és kifinomultsággal lett megalkotva, tucatnyi részletgazdag utastérfunkcióval kiegészülve, míg a […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom