Kovács Bálintnak megvan az ötödik – de alaposan összetörte magát érte

A 21 éves motoros megjárta a mennyet s a poklot, eddigi pályafutása legnagyobb bukását szenvedte el, míg csapata végül a tizenkilencedik helyen végzett.

Idei második vb-futamára készült a legendás belga aszfaltcsíkon, Spa-Francorchampsban Kovács Bálint, aki az idei Endurance-világbajnokságon a Maco Racing Team állandó versenyzőjeként az EWC valamennyi európai futamán rajthoz áll a Superbike kategóriában. Bálinték legutóbb Le Mans-ban a 13. helyen értek célba – rengeteg technikai gond merült fel a Yamahával –, és ezzel 8 vb-ponttal kezdte meg a csapat a szezont.

A 21 éves versenyző ugyan ötödik – a tavalyi Le Mans-i versenyt technikai hiba miatt feladta a csapata – 24 órás vb-futamát teljesítette, de saját elmondása szerint élete legnagyobb bukását szenvedte el a verseny közben. Mivel nem volt törése, egy rövid kórházi látogatás után vissza tudott ülni a motorra, amelyet végül a tizenkilencedik helyen hoztak be csapattársaival.

A H-Moto Team motorosa a horvát Martin Vugrinec és a francia Enzo Boulom váltótársaként próbálta meg sikerre vinni csapata Yamaha YZF R1-esét. Vugrinec újoncként indult, míg Boulom hatalmasat bukott Le Mansban – elrepedt a lapockája –, így a rajt előtt a verseny teljesítését tűzte ki elsősorban maga elé a csapat.

Az időmérőn Kovács Bálint a második legjobb kört motorozta csapatából, ami végül a tizennegyedik rajthelyet jelentette számukra. A magyar pilóta számára újdonság volt, hogy ezúttal ő kezdte a futamot, azaz ő futhatott a motorért. Az indulás azonban rémálomszerűen alakult, ugyanis a versenygép nem indult be időben, ezért a mezőnytől messze elmaradva, az utolsó helyen érkezett meg az első kanyarba. Utána valamelyest felküzdötte magát, és a huszadik pozíció környékén adta át a motort, csapattársai pedig folytatták a felzárkózást.

Ekkor azonban ismét jött a baj, és Kovács saját elmondása szerint élete legnagyobb balesetét szenvedte el. A HUMDA Academy által támogatott versenyzőt kórházba is szállították, ahol szerencsére kiderült, hogy nem lett komoly baja. Ezt követően visszatért csapatához. Beiktatott egy háromórás regenerációs alvást, majd miután a fizioterapeuták kezelésbe vették, negyed 8-kor ismét pályára gurult, majd komoly fájdalmakkal ugyan, de teljesített három felmenetelt. Csapata végül 504 körrel zárt, ami összesítésben a tizenkilencedik, az EWC mezőnyében pedig a tizedik helyre volt elég. A Maco Racing Team 11 ponttal a tizenharmadik pozíciót foglalja el összetettben.

„Nehéz kihívás volt számunkra a viadal, hiszen ezúttal teszt nélkül érkeztünk Spába. Ráadásul mindent péntekre sűrítettek be – szabadedzések, időmérők és éjszakai tréning – így nem volt egyszerű dolgunk. Az időmérő jól sikerült, de a motor megmakacsolta magát a rajtnál, így a mezőny végéről kellett feljönnünk. Sajnos, amikor már a legjobb tizenötben voltunk, hatalmasat buktam egy gyors kanyarban, a Yamaha kirepült alólam a szervizútra. Szerencsére nem törött el semmim, így még visszaülhettem a motorra. Persze, nem tagadom, még most is fáj a hátam és a kezem, de muszáj volt végigcsinálni. Hatból öt 24 órás vb-futamot teljesítettem, mostantól ismét az IDM-re koncentrálok” – jelentette ki Kovács Bálint.

Amennyiben szeretnének naprakészek lenni a Kovács Bálint szereplésével kapcsolatos hírekkel, akkor látogassanak el www.bikebalint.com weboldalra.

Kapcsolódó cikkek

Motor Motorsport

Kecskés Bence sporttörténeti mérföldkőhöz ért a magyar gyorsasági motorozásban

Az NTR Team fiatal tehetsége október elején szabadkártyával indul a FIM JuniorGP világbajnokság aragoni fordulójának Európa bajnoki betétfutamán. Kecskés Gábor Bence egészen fiatalon, 6 éves korában ült először motorra, 9 éves kora óta pedig versenyszerűen űzi a sportágat. A Magyar Gyorsasági Utánpótlás Bajnokság kihívásai után egy méltán híres Olasz alakulatnál, az RXP szárnyai alatt, közösen […]

Olvass tovább
GP versenyzőktől, versenyzőkről (hírek és nyilatkozatok) Moto GP Motor

Dall’Igna: Marquez elhagyja a Hondát a Ducatiért

Már egy ideje szó van róla a MotoGP paddockjában, hogy Marc Marquez otthagyja a Hondát, és a mezőny egyik legjobb motorjára pályázik: a Ducatira. A kiadó helyek közül nem sok van, a gyári Ducatikat Francesco Bagnaia és Enea Bastinaini, a VR46-os motorokat Luca Marini és Marco Bezzecchi (bár itt igencsak furcsa lenne látni Marquezt), a […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Martin nyerte az esős káoszt

A rajt előtt pár perccel eleredt az eső. Még slickeken indultak a versenyzők, de rögtön jött a zászló, hogy mehet a motorcsere az esős gumis motorokra. Az első kör gyakorlatilag tojáshéjakon telt el a versenyzőknek, és ötüket kivéve mindenki bejött a bokszba morocserére. A 3 Yamaha, Bradl és Pirro maradtak kinn slickeken. Jorge Martin vezetett […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom