Rekordmértékűre, 4.8%-ra nőtt a Kia piaci részesedése Európában 2022-ben

– A Kia európai piaci részesedése 4.8%-ra emelkedett 2022-ben, miközben már az előző, 2021-es, 4.3%-os arány is rekordnagyságúnak számított
– A márka összesen 542 423 autót értékesített az európai piacokon 2022-ben, ez 7,9%-kal magasabb a 2021-es darabszámnál
– A Kia teljesítménye különösen kiemelkedő a szélesebb piac 4,1%-os visszaesésének tükrében
– A kiváló piaci eredmények elérésében jelentős szerepet kaptak a márka kínálatának villamosított hajtású modelljei

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA)* által frissen kiadott adatok alapján 2022-ben a személyautók európai piacán a Kia részesedése rekord nagyságúra, 4,8%-ra emelkedett. A márka 2021-es európai piaci részaránya 4,3%-os volt.

A Kia értékesítése az Európai Unió, az EFTA országok és az Egyesült Királyság piacán jelentősen növekedett 2022 során; a márka 542 423 darabos tavalyi értékesítése összesen 7,9%-kal múlta felül az egy évvel korábbit (502 677 darab). Mindez különösen kiemelkedő eredmény annak tükrében, hogy az európai személyautó-piac 4,1%-kal visszaesett ugyanebben az időszakban. A Kia eladásait jelentősen serkentette villamosított modelljeinek keresletemelkedése; az európai értékesítés közel egyharmadát (30,9%, 176 149 db) ilyen modellek tették ki tavaly.

A Kia-eladások számos ország piacán kiválóan alakultak. Az Egyesült Királyságban például szintén rekordnagyságúra, 6,2%-osra nőtt a márka piaci részesedése, miközben a Kia szigetországi történelme során először, az összeladás meghaladta a 100 000 darabot. A 8%- os lengyelországi és a 7,8%-os spanyol piaci arány szintén kiemelkedőnek számít, akárcsak az, hogy a Kia Hollandiában elnyerte a legkedveltebb importmárka címét, a teljes helyi piacot is vezetve 9,7%-os részesedéssel. A Kia így immár ott áll az értékesítési ranglisták képzeletbeli dobogóján Spanyolországban, Lengyelországban, Svédországban, Horvátországban, Finnországban, Izlandon és Szlovákiában is.

A márka eladásait 2022-ben a Ceed család vezette szerte Európában, összesen 137 347 darabbal, és a Sportage darabszáma is emelkedett: összesen 136 293 talált belőle gazdára. A 2022-es Kia ranglista harmadik helyén a Niro állt, 80 461 darabos európai eladással.
Jason Jeong, a Kia Europe elnöke elmondta: “2022 egy újabb sikeres év volt a Kia történetében, hiszen piaci részesedésünk rekordnagyságúra nőtt, miközben egyre bővülő villamosított modellkínálatunk több tagja is komoly díjakat és elismeréseket nyert. Az EV6 –első koreai modellként – az Év Autója lett 2022 elején, a Niro pedig az év végén bekerült a 2023-as verseny döntősei közé.”

Az EV6 Év Autója győzelme mellett a Kia számos más modellje is rangos elismerésekben részesült tavaly:
• Kia EV6: ‘Az Év Autója’ – What Car?, Egyesült Királyság
• Kia EV6: ‘Családi SUV’ és ‘Crossover’ – Trophée de L’argus, Franciaország
• Kia EV6: Red Dot Design ‘A legjobbak legjobbja’ az innovatív termékek
kategóriájában, Európa
• Kia Niro EV: Arany Kormánykerék – Auto Bild, Németország
• Kia Sportage: ‘Az Év Autója’ – ABC, Spanyolország
• Kia Sportage: ‘Az Év Autója’ – Görögország
• Kia: ‘Az Év Autómárkája’ – Top Gear, Egyesült Királyság

2023-ban a Kia felgyorsítja vásárlócentrikus stratégiáinak alkalmazását, amelyek révén az okos mobilitási megoldások vezető szolgáltatójává kíván válni. 2022-ben a márka megerősítette és válságállóbbá is tette európai gyártói bázisát és az ahhoz kapcsolódó ellátási láncokat, miközben környezetbarátabbá alakította azokat. A legfontosabb alkatrészek beszállítói és logisztikai rendszereinek megerősítésével a Kia felkészült a kereslet további növekedésére, és hatásosan csökkentette a várakozási időket.

Magyarországi kitekintés

A számtalan gazdasági és piaci kihívások ellenére elmondhatjuk, hogy a Kia Hungary elégedetten zárta a 2022-es évet 8.500 darab új gépjármű értékesítésével és 7,3%-os piaci részesedéssel, mely a hazai személyautó piacon az ötödik helyet jelentette.
Fantasztikus eredmény, hogy az alsó-középkategóriában („C-szegmens”) a Ceed végzett az abszolút első helyen 3.980 darabos forgalomba helyezéssel.

Ezzel most először nem csak magán-, hanem a flotta piacán is a legtöbb darabot értékesítettük, ami hatalmas, régóta várt elismerés a márkának.
Az elektromos autók piacán a második helyen zártuk az évet, 524 darab elektromos autó forgalomba helyezésével.

Modellek tekintetében Magyarországon sorrendben első a Ceed kombi, második a Sportage, majd az ötajtós Ceed, negyedik helyen pedig a Niro áll.

Ha a modellcsaládokat nézzük, akkor itthon a Ceed-család vezet a PHEV modellekkel együtt (3 980 + 634 XCeed), ezt követi a Sportage a PHEV modellel együtt (1 776), majd a Niro család (716), végül negyedik helyen a Sorento család (317) végzett.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az Opel bemutatta következő generációs Grandland SUV modelljét

Koncepciótól a megvalósulásig: a vadonatúj Grandland az Opel Experimental tanulmányautó számos dizájnelemét megjeleníti Német energia: Németországban tervezve, fejlesztve és gyártva Elektromosnak született: a csúcskategóriás Opel SUV az új STLA közepes platformra épül Az elektromos autózás szabadsága: a Grandland Electric modellben az új alacsony beépítésű lapos akkumulátor akár 700 km-es hatótávot (WLTP1) biztosít Innováció a világítás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race Verdák

Jön az évad második magyar tereprallye versenye, a Riverside Baja

Május 9-11-ig ismét visszatér a tereprallye Pápocra, a Riverside Baja idén nem csak az M1 Flotta Magyar Terep-rallye Bajnokság és a CEZ, de a Lengyel Bajnokság fordulójaként is szolgál. A 9. alkalommal megrendezésre kerülő futam tavalyihoz képest szinte változatlan útvonal és időterv szerint fut majd, a 330,88 km szelektív szakaszon mindössze a létszám növekedése miatt […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Felkészül a MINI új modellcsaládjának utolsó tagja, az új MINI Aceman

Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállításon világpremierjét ünnepli. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper és az erőteljes MINI John Cooper Works Countryman ALL4 oldalán a brit prémiumgyártó reflektorfénybe gurítja új modellgenerációját. A MINI rajongói izgatottan várhatják a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállítást, hiszen az április […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom