Suzuki GSX-8S teszt (2023) – A játékos és kényelmes kékség

2023-ban a Suzuki két teljesen új modellt dobott piacra. Mind a GSX-8S és a V-Strom 800DE is ígéretes újításnak tűnik, hiszen arany középutat, kompromisszumot jelentenek a drágább de erősebb ezresek (V-Strom 1050DE valamint a GSX-S1000) és a kisebb köbcentis, gyengébb motorok között. 

A költséghatékonyság jegyében mindkét motor ugyanazt a kéthengeres, 83 lóerős erőforrást kapta (igen, jól olvassátok, a V-Strom is soros kéthengeres lett…), na de részletesen erről majd egy kicsit később!

Nem a ruha teszi…

Első ránézésre igencsak pofás lett a GSX-8S. Stílusában hasonló fejidomot találhatunk rajta, mint akár a GSX-S1000-es vagy 950-es modelleken. A szépen kidolgozott idomok összhangban vannak: a tank, az oldalsó- valamint a fejidom vonalai szépen kiegészítik egymást, nagy sebességet sugallnak. Nemcsak az idomok végett tűnik egyébként hosszúnak a motor, hanem a valóságban is az. Vetélytársakkal összehasonlítva – vegyük példának a CB750-et – azt látjuk, hogy a Suzuki keskenyebb, de hosszabb, mint a konkurensek. Ha az e két motor közötti részletes összehasonlításra vagytok kíváncsiak, akkor kattintsatok a videónkra!

A tesztmotor kék felnije, illetve en bloc az egész motor színe nekem nagyon bejött, de akinek nem szimpatikus, az tiszta feketében is választhatja a GSX-8S-t. 

A probléma (számomra) a motor végénél kezdődik… olyan hatást keltett a GSX-8S hátulja, mintha egy kicsit összecsapták volna. Nincsen rajta semmi extra, mintha nem is fektettek volna sok energiát a tervezésébe. A látványról szóló szubjektív vélemény mellett megfogalmazódhat bennünk az a kérdés is, hogy a hátsó lámpa (és indexek) miért nem a farokidomon találhatóak. Esztétikusabb lenne mindenképp mint a rendszámtáblatartón, ráadásul még a helye is adott.

Sorkettő

776 köbcentis soros kéthengeres motorral találkozhattok a GSX-8S-ben (csakúgy tehát, mint a V-Strom 800-ban). 83 lóerős csúcsteljesítménye nem mondható soknak, főleg, ha arra gondolunk hogy már egy hatszázasból is nagyon simán kihoztak régen 100 lóerőt. Ennél azonban menet közben sokkal fürgébbnek, erősebbnek érződik a 8S.

Nagyjából 3000-es fordulattól már nem kérdez, hanem a gázra jól, időben reagálva, szedi is a lábát. Maximális teljesítményét és forgatónyomatékát hamarabb éri el, mint egy sornégyes, így egy “gyorsulási versenyben” sem feltétlen maradna alul az alacsonyabb maximális teljesítmény-értékek mellett sem. Sokatokat szokta érdekelni az, hogy melyik motor “mennyivel megy”, így egy kis információ-morzsát erről is megosztanék Veletek. Másodikban 119, harmadik fokozatban pedig 153 km/h a motor végsebessége. A maradék három fokozatban való tesztelést pedig már rátok bízom!

Három menetmód közül választhatunk a GSX-8S esetében. A, B valamint C elnevezéssel illette ezeket a Suzuki. Ez utóbbi esetében megfontoltan, óvatosan indul a motor, tehát esőben vagy egyéb viszontagságok közepette is biztonságban leszünk. Az A (hívhatnánk sport módnak is) esetben pedig hirtelen gázreakciót, valamint maximális erőt kapunk. A motormódok mellett pedig még a kipörgésgátló állítható: egyes, kettes fokozatban használhatjuk, vagy akár ki is kapcsolhatjuk.

Amit még a Suzuki erőforrásáról mindenképp érdemes megemlíteni, az a “Suzuki Cross Balancer” névre keresztelt újítás. Magyarul és egyszerűen ez annyit tesz, hogy blokkban két tengely is (a megszokott egy helyett) szolgálja a rezgéscsillapítás célját. A valóságban ezt pedig nagyon is érezni lehet! A technikai részletekbe nem érdemes belemenni, hiszen az a fontos, amit a valóságban, motorozás közben érzünk. Ez pedig nem más, mint a már-már sornégyes csendesség és a közel zéró rezonancia. Hosszú távon ez hatalmas különbséget jelenthet az utazás kényelmét tekintve is. 

Meg is érkeztünk a GSX-8S egyik legfőbb erényéhez

Magam sem gondoltam volna, de e kétkerekű legnagyobb pozitív meglepetése számomra a komfort volt. Több dolognak köszönhetően (mint akár a fentebb említett rezgéscsillapítás) bátran merem állítani, hogy akár egy egész napos túrának is gondolkodás nélkül nekivágnék a nyergében.

Csupaszmotorokkal összehasonlítva (akár az új CB750 Hornet-tel párba állítva) messzemenően kiemelkedik a kényelem tekintetében a Suzuki új modellje. 

Az ülés 810 mm-es magassága átlagosnak mondható. A lábam bőven teli talppal leért a 178 cm-es magasságommal, de ha ti alacsonyabbak vagytok, akkor sem lesz gondotok a talajfogással. A motoron ülve pedig az üléspozíció nem kuporgós, hanem abszolút kényelmes volt. Egyenes háttal és teljesen elviselhető térd szöggel tudtam utazni a motoron. A teljesen vízszintes nyeregben nem csúsztam előre a tankig. Mindezeknek köszönhetően a derekam el sem kezdett fájni hosszabb úton sem, pedig ez nagy szó nálam! 

Ami szintén hatalmas szerepet játszik nemcsak a komfortban, hanem az élvezeti érték növelésében is, az pedig a mind le- és felfelé is működő gyorsváltó. Ezt ráadásul már az alapáras verzióhoz is megkapjátok. A Suzuki mérnökei valószínű arra gondolhattak, hogy a kényelem terén nem kötnek kompromisszumot. 

Na jó, azért hogy ne túlozzunk, megemlítem, hogy az első felfüggesztés abszolút nem, a hátsó rugóstag előfeszítése pedig csak körmöskulcs segítségével állítható – bár alapvetően szerintem a hétköznapokban ezek állítására amúgy sincsen nagy szükség. Nekem a gyári módon teljesen megfelelt, az úthibákat szépen vette, nem fájdult bele a fejem a kátyúkba, hanem nagyon szépen kidolgozta azokat. Puhának sem mondható igazán a felfüggesztés, és annyira sportosnak sem – a komfort (és a biztonság) szempontjából pont optimálisnak mondanám.

Mennyire modern?

Az öt colos LCD TFT kijelzőn minden fontos dologról információt kapunk. Logikusan felépített és könnyen megismerhető az egység, csakúgy mint a bal kéznél lévő gombok. Ráadásul mivel mindössze alig pár gombbal találkozunk, így nem kell sokat keresgélni, matatni amikor módosítani szeretnénk a módozatokat. Amit a Suzuki esetében hátrányként említhetnénk meg az talán annyi, hogy okostelefonunkhoz nem tudjuk csatlakoztatni a GSX-8S-t, illetve az USB csatlakozó is feláras. Ezeket pedig a mai világban azért már sok felhasználó (azt hiszem jogosan) elvárná. 

Ítélet 

3.799.000 Ft-os ára a jelenlegi piacon szétnézve soknak mondható, viszont komfortot és széles mosolyt kapunk a pénzünkért. Az utazás élménnyé válik a GSX-8S nyergében a fürgesége és a gyorsváltó révén is. Mehetünk vele messzire, a fentebb említett komfortnak köszönhetően élményként fogunk tekinteni a túrákra. 

Ha pedig további extrákra vágytok, akkor lehetőségetek van például oldalsó táskákat, markolatfűtést, tankpadot is – sok-sok egyéb kiegészítő között – vásárolni motorotokhoz. Na és a LED-es indexek is sajnos a feláras kiegészítők listáját gyarapítják.

Azonban amint azt az összehasonlító videónk végén is említettem, én a magasabb komfort miatt – a hétköznapokra való tekintettel – a Suzuki csupaszmotorját választanám a CB750 helyett… pedig aztán rengeteg érv szól a Honda mellett is!

Cikkemet a Honda CB750 Hornet-ről hamarosan eléritek a www.motoresverda.hu oldalon.

További képekért pedig kattintsatok ide!

 

Ági

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports SHOWA EERA™ DCT teszt – A szavannák királynője

1988-ban kezdődött az Africa Twin-ek színes, állandó újításokkal tarkított története. A közútra szánt modellek alapjául egy többszörös Párizs-Dakar győztes motor, az NXR750 szolgált. A recept pedig bevált, hiszen évtizedek elteltével is éppoly népszerű a felhasználók körében. Az elmúlt 35 év alatt rengeteg cikk, valamint teszt készült a szavannák koronázatlan királynőjéről. Az én írásom különlegessége abban […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom