A Mazda bemutatja kompakt sportautó koncepcióját

A vezetés iránti rajongás benne van a Mazda minden tervezőjének és mérnökének DNS-ében, és szenvedélyük leglátványosabban a világ legkelendőbb roadsterében, a Mazda MX-5-ben nyilvánul meg.

A Japan Mobility Show1 rendezvényén, a 2024-es, frissített MX-5 premierje mellett a Mazda bemutatta a MAZDA ICONIC SP modellt, egy koncepcióautót, amely a kettős bolygódugattyús hajtásláncot és az EV platformot ötvözi, ugyanazzal a hajtáslánc-szemlélettel, amelyet nemrégiben a vadonatúj Mazda MX-30 R-EV-ben vezettek be.

A MAZDA ICONIC SP egy kompakt sportautó-koncepció, amelyet úgy terveztek, hogy képes legyen alkalmazkodni egy új korszakhoz, miközben megmutatja a vállalat töretlen elkötelezettségét amellett, hogy olyan termékeket hozzon létre, amelyek maradéktalanul megfelelnek az ügyfelek vezetés és autók iránti rajongásának.

A koncepció fontos eleme az alacsonyra tervezett súlypont, ami kitűnő teljesítményt biztosít. Egyedülálló arányai az alacsony motorháztetőnek köszönhetők, amelyet úgy valósítottak meg, hogy a könnyű és kompakt bolygódugattyús motort az autó közepén helyezték el.

A kétrotoros bolygódugattyús EV-rendszer egy rendkívül jól skálázható, rugalmas elrendezésű motort eredményez, amely többféle üzemanyagot, köztük hidrogént is képes elégetni, így a Mazda egyedülálló technológiája ideálisan illeszkedik a Mazda sportautó-kínálatához. Ha pedig az akkumulátor töltése megújuló energiából származó elektromos árammal történik, akkor gyakorlatilag szén-dioxid-semlegesen lehet vele közlekedni.

A koncepciót felfedve, Masahiro Moro, a Mazda elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Rajongunk az MX-5-ötért, és a világ is imádja az MX-5-öt. Az elektrifikáció korában eltökélt szándékunk, hogy életben tartsuk a vezetés örömét, amelyet az MX-5 is nyújt, a MAZDA ICONIC SP-vel együtt, amely a kettős bolygódugattyús EV hajtásláncával a mi álommegoldásunk. Egy álom, amelynek megvalósításáért keményen fogunk dolgozni. A Mazda mindig olyan járműveket fog alkotni, amelyek emlékeztetik az embereket arra, hogy az autózás színtiszta öröm és az életük nélkülözhetetlen részét képezi.”

A MAZDA ICONIC SP mellett a márkaikon több különböző változata is feltűnik a Mazda standján, köztük a legújabb MX-5, a negyedik generációs modell jelentősen frissített változata, új LED-es fényszórókkal és hátsó lámpákkal, valamint a vezetés élményét tovább fokozó, belső teret érintő fejlesztésekkel.

A standon látható továbbá egy első generációs MX-5, amely a Mazda vezetés öröme melletti elkötelezettségének örök szimbóluma, illetve egy kétharmados méretarányú MX-5 modell, amely szimulált vezetési élményt nyújt a gyerekek számára, továbbá egy olyan MX-5 modell, amelyet csak kézzel lehet vezérelni.

A MAZDA ICONIC SP koncepcióautó legfontosabb műszaki adatai

Teljes hossz x szélesség x magasság (mm) – 4,180 × 1,850 × 1,150

Tengelytáv (mm) – 2,590

Súly (kg) – 1,450

Maximális teljesítmény (LE) – 370

Teljesítmény-súly arány – 3.9

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Race Verdák

Világpremier Párizsban: Julie Mehretu guruló műalkotása, a Le Mans-i 24-óráson is rajthoz álló BMW M Hybrid V8 versenyautó

+++ A BMW Art Cars kollekció huszadik guruló műalkotása a párizsi Pompidou központban ünnepelte világpremierjét +++ A New York-i művész, Julie Mehretu „performatív festményként” keltette életre a BMW M Hybrid V8 versenyautót +++ Le Mans-ban a BMW M WRT csapat a dél-afrikai Sheldon van der Linde, a holland Robin Frijns és a német René Rast […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

A V4Grid nemzetközi konzorcium projektje támogatást nyert az Európai Interreg Central Europe programban

Az innovatív nemzetközi V4Grid projekt közel 2,4 millió eurós támogatást kapott az Interreg Central Europe programban. Ezt az ambiciózus kezdeményezést egy 11 partnerből álló konzorcium viszi véghez, amely különböző iparági szereplőket tömörít magába, úgy mint: energetika, autóipar, töltőberendezés gyártó, jog, szoftver fejlesztő, mesterséges intelligencia fejlesztő, akadémiai illetve K+F területek képviselői Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából. […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Húszéves a BMW Group Magyarország

A BMW és MINI márkák hazai képviseletét ellátó, gyári tulajdonú leányvállalatot 2004 tavaszán alapították. Az elmúlt húsz évben az immár BMW Group Magyarország néven működő vállalat az értékesítés és vevőszolgálat terén csaknem töretlen növekedési pályán haladt, országos márkakereskedői és márkaszerviz hálózatot épített ki és szervesen beépült a pezsgő hazai kulturális életbe. A BMW Group leányvállalatként […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom