A Mazda bemutatja kompakt sportautó koncepcióját

A vezetés iránti rajongás benne van a Mazda minden tervezőjének és mérnökének DNS-ében, és szenvedélyük leglátványosabban a világ legkelendőbb roadsterében, a Mazda MX-5-ben nyilvánul meg.

A Japan Mobility Show1 rendezvényén, a 2024-es, frissített MX-5 premierje mellett a Mazda bemutatta a MAZDA ICONIC SP modellt, egy koncepcióautót, amely a kettős bolygódugattyús hajtásláncot és az EV platformot ötvözi, ugyanazzal a hajtáslánc-szemlélettel, amelyet nemrégiben a vadonatúj Mazda MX-30 R-EV-ben vezettek be.

A MAZDA ICONIC SP egy kompakt sportautó-koncepció, amelyet úgy terveztek, hogy képes legyen alkalmazkodni egy új korszakhoz, miközben megmutatja a vállalat töretlen elkötelezettségét amellett, hogy olyan termékeket hozzon létre, amelyek maradéktalanul megfelelnek az ügyfelek vezetés és autók iránti rajongásának.

A koncepció fontos eleme az alacsonyra tervezett súlypont, ami kitűnő teljesítményt biztosít. Egyedülálló arányai az alacsony motorháztetőnek köszönhetők, amelyet úgy valósítottak meg, hogy a könnyű és kompakt bolygódugattyús motort az autó közepén helyezték el.

A kétrotoros bolygódugattyús EV-rendszer egy rendkívül jól skálázható, rugalmas elrendezésű motort eredményez, amely többféle üzemanyagot, köztük hidrogént is képes elégetni, így a Mazda egyedülálló technológiája ideálisan illeszkedik a Mazda sportautó-kínálatához. Ha pedig az akkumulátor töltése megújuló energiából származó elektromos árammal történik, akkor gyakorlatilag szén-dioxid-semlegesen lehet vele közlekedni.

A koncepciót felfedve, Masahiro Moro, a Mazda elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Rajongunk az MX-5-ötért, és a világ is imádja az MX-5-öt. Az elektrifikáció korában eltökélt szándékunk, hogy életben tartsuk a vezetés örömét, amelyet az MX-5 is nyújt, a MAZDA ICONIC SP-vel együtt, amely a kettős bolygódugattyús EV hajtásláncával a mi álommegoldásunk. Egy álom, amelynek megvalósításáért keményen fogunk dolgozni. A Mazda mindig olyan járműveket fog alkotni, amelyek emlékeztetik az embereket arra, hogy az autózás színtiszta öröm és az életük nélkülözhetetlen részét képezi.”

A MAZDA ICONIC SP mellett a márkaikon több különböző változata is feltűnik a Mazda standján, köztük a legújabb MX-5, a negyedik generációs modell jelentősen frissített változata, új LED-es fényszórókkal és hátsó lámpákkal, valamint a vezetés élményét tovább fokozó, belső teret érintő fejlesztésekkel.

A standon látható továbbá egy első generációs MX-5, amely a Mazda vezetés öröme melletti elkötelezettségének örök szimbóluma, illetve egy kétharmados méretarányú MX-5 modell, amely szimulált vezetési élményt nyújt a gyerekek számára, továbbá egy olyan MX-5 modell, amelyet csak kézzel lehet vezérelni.

A MAZDA ICONIC SP koncepcióautó legfontosabb műszaki adatai

Teljes hossz x szélesség x magasság (mm) – 4,180 × 1,850 × 1,150

Tengelytáv (mm) – 2,590

Súly (kg) – 1,450

Maximális teljesítmény (LE) – 370

Teljesítmény-súly arány – 3.9

Kapcsolódó cikkek

Teszt Verdák

Peugeot e-2008 GT teszt – Aktiválták a támadó módot

A franciák városi szabadidő-autója felfrissült, ami az elektromos kivitelnél észlelhető a legjobban. Egyébként nem véletlen a típus népszerűsége. A 2019-ben megjelent 2008-as igen jól sikerült darab, ez nem csak szerző véleménye, hanem a vásárlóké is. Az eltelt évek alatt több, mint 700 ezer fogyott belőle, az elektromos kivitelből kb. a tizede. Ha nem lett volna […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Race Verdák

A címvédő Toyota felkészült a WEC 2024-es szezonjára

Miután a tavalyi szezonban a Cadillac, a Ferrari, a Peugeot és a Porsche jelentette kihívást is sikerrel vette, és ezzel zsinórban az ötödik világbajnoki címét szerezte meg, a Toyota Gazoo Racing az idei szezonban már egy 19 hiperautóból álló, minden korábbinál erősebb és népesebb mezőnyhöz csatlakozik, amelynek részei lesznek az újonnan érkezett Alpine, BMW, Isotta […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág

A BMW sikertörténetét 2023-ban is nemzetközi díjak koronázták meg

Fényes trófeákkal vette kezdetét a müncheni központú vállalatcsoport 2024-es éve: az auto, motor und sport német autós szakmagazin „Best Cars” olvasói szavazásán két aktuális BMW modell is kategóriája élén végzett, miközben az új BMW 5-ös limuzint máris a női vezetők elsőszámú nemzetközi választásaként méltatták a nagyautók kategóriában. Az auto, motor und sport német autós szakmagazin […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom