Citroën Holidays – Kalandozás kényelmesen

A Citroën hálózatában 2024 tavaszától (országtól függően) kapható modern lakóautó tágas és jól variálható lakóterében 4 személy kényelmes utazása biztosított. Az utasok a fedélzeten alhatnak, főzhetnek, társasági életet élhetnek, és csodás tájak között ébredhetnek.

A lakóautós élet mára valóságos társadalmi jelenséggé vált, az autózás újfajta élményét kínálva. Az átalakított járművüknek köszönhetően ugyanis a tulajdonosok nagy szabadságot élvezhetnek, hiszen a „mobil otthonuk” révén az éjszakai szállásuk is biztosított, reggelente pedig a természet lágy ölén ébredhetnek. Nincs is ennél klasszabb módja egy-egy régió felfedezésének, ráadásul költséghatékony, és a felelős turizmust is elősegíti.

Ezen igények kielégítése céljából a tágas, funkcionális, kényelmes és jó hangulatú modellek terén eleve nagy tapasztalattal rendelkező Citroën az egyik legjelentősebb karosszériaátalakító céggel, a Bravia Mobillal összefogva alkotta meg a Citroën Holidayst. A SpaceTourert alapjaira épülő lakóautó a francia márka filozófiájához híven a mozgás szabadságát, a közösen átélt pillanatokat és a fedélzeti kényelmet részesíti előnyben.

A hangulatos guruló kuckó bárhová „elkíséri” a tulajdonosát és kivételes helyeken különleges élményekben részesíti őket. Mindemellett nagyfokú önállóságot biztosít az utasoknak, akik szabadon élvezhetik a kötöttségektől mentes, kényelmes életet. Hogy miként?

Többek között az alapfelszereltség részét képezi a karosszériával azonos színű, felnyitható tető, mely bőséges helyet biztosít a lakótérben. Például fel is állhatunk a belsejében, és akár 4 alvóhely is elfér benne. A második üléssorba beszerelt kétszemélyes üléspad pedig sínen csúsztatható, és egy 1,15 méter széles, 1,9 méter hosszú fekhellyé alakítható. Ha viszont több helyet szeretnénk a fedélzeten, az üléspad el is távolítható. Fent egy 1,20 méter széles, 1,95 méter hosszú ágyból nézhetjük a csillagokat. A speciális matrac amellett, hogy kisebb helyet foglal, rendkívül kényelmes alvást tesz lehetővé. Az alsó részen alvók a nyitható hátsó ablak jóvoltából élvezhetik a természet közelségét. A szélvédőt és az oldalablakokat ugyanakkor vákuumos árnyékolók borítják. Felül is beépített árnyékolók rejtőznek, a harmonikarészben pedig a megfelelő szellőzés és fényviszonyok érdekében egy ablakot is kialakítottak.

A mosogatót, két gázrózsát, egy 16 literes hűtőt és egy elrejthető asztalt felvonultató konyában a lakótér felé fordítható első üléseknek hála 4 ember kényelmesen étkezhet. Jó időben a két – opcióként elektromosan működő – oldalsó tolóajtót kinyitva a szabadban is lehet főzni vagy enni, hiszen a lehajtható asztal a konyha mögött is felállítható. Ha pedig túl erősen tűz a nap, a Citroën Holidays két oldalán kialakított sínbe egy tartozékként kapható feltekerhető napellenző szerelhető.

A funkcionális és praktikus belső térben különösen jó szolgálatot tesznek a tárolóhelyek, emellett a tiszta és a szennyvíz számára egy-egy 10 literes tartályt is beépítettek. A lakóautó hátuljában egy 25 literes tartállyal felszerelt zuhanyozó is lehet. Nem mellesleg egy kivehető WC is beszerelhető a Holidays-be. A Citroën optimális fedélzeti hőmérsékletéről Webasto fűtésrendszer gondoskodik, mindemellett egy s egy 230 voltos külső töltőaljzatot, valamint egy 230 voltos belső aljzatot és két USB-A, illetve USB-C csatlakozót kínál. Ma már szinte elengedhetetlen tartozék a középkonzolon kialakított vezeték nélküli okostelefon-töltő, melyhez a két első utas egyformán könnyen hozzáfér. A tetőn napelem is elhelyezhető.

A Holidays másik nagy előnye a sokoldalúsága. Kalandra termett, de a mindennapok során is megállja a helyét. Kompakt: 4,98 méteres hossza nagyfokú mozgékonyságot és könnyű kezelhetőséget biztosít. Ezt fokozza az új SpaceTourerből származó, a korábbi elektrohidraulikus rendszert felváltó új elektromos szervokormány, ami kisebb erőkifejtést és jobb manőverezőképességet eredményez. A viszonylag kis alapterület, valamint a Top Rear Vision tolatókamera és az elektromos rögzítőfék a parkolást is megkönnyíti. Az 1,99 m-es magasságának köszönhetően a jármű a legtöbb parkolóba be tud hajtani, és nem vonatkoznak rá a helyi korlátozások. A visszafogott magasság sok országban az útdíjak szempontjából is előnyös.

Mivel a konyha és a WC kiszerelhető, a Citroën 4 személy és számos tárgy szállítására is alkalmas. Motorpalettáján két dízelmotor szerepel: a BlueHDI 145 motorhoz 6 fokozatú mechanikus váltó, a BlueHDi 180 motorhoz 8 fokozatú automata váltó tartozik. A két nagy teljesítményű, hatékony motor jóvoltából a jármű nagy távolságokat képes megtenni, és semmi nem korlátozza az újabbnál újabb helyek felfedezésében.

Feltétlen említést érdemel, hogy a márka új arculatát viselő formaterv kifejezetten modern, tetszetős, elsősorban az orr-részét meghatározó, új emblémát körbevevő lámpatesteknek köszönhetően. A paceTourerrel megegyező palettáján 5 karosszériaszín található: a kaolinfehér, a Perla Nera fekete és az acélszürke mellett új árnyalat atitánszürke és a Kapari-zöld. Belül elegáns, ugyanakkor ergonomikus műszerfal fogadja a sofőrt. A felső részén elhelyezett új 10” nagy felbontású központi érintőképernyő révén hangsúlyos szerepet kap a technológia, a még több, még nagyobb és még intelligensebb tárolóhelyek pedig a funkcionális jelleget erősítik. A központi kezelőszervekkel (telefon, audiorendszer, vezetéstámogató funkciók stb.) ellátott kormánykerék is új, és egyes változatokon fűthető. Természetesen a Holidays 3D online navigációt, Android auto és Apple CarPlay kompatibilitást is ajánl.

A SpaceTourer a biztonságos és stresszmentes vezetés érdekében 17 hasznos vezetéstámogató rendszerrel van felszerelve. Ezek egyrészt könnyebbé teszik a mindennapi életet – pl. a kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás, a visszagurulás-gátló, a Top Rear Vision funkcióval rendelkező tolatókamera vagy az állóra fékező (Stop & Go) funkcióval ellátott adaptív sebességtartó automatika –, másrészt a biztonságot szolgálják: automatikus vészfékező rendszer gyalogos- és kerékpárosérzékeléssel, éberségfigyelő, sávtartó asszisztens, ütközésveszély-jelző, intelligens távolságifényszóró-vezérlés, táblafelismerő rendszer stb.

Az egyik legjelentősebb európai turisztikai és szabadidős szakkiállításon, a stuttgarti CMT-n leleplezett Holidays 2024 tavaszától közvetlenül a Citroën hálózatban lesz rendelhető (országtól függően).

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról

Mától Ekler Luca paralimpiai bajnok is a Toyota támogatásával készülhet az idei Paralimpiára

Az olimpiai és paralimpiai mozgalom világszintű mobilitási partnere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatója, a Toyota, 2024. február 22-én a Magyar Parasport Napja alkalmából megszervezett szakmai konferencián adta át azt a vadonatúj Toyota C-HR-t, amellyel Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatléta felkészülését támogatja a 2024-es Párizsi […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Újabb 5 évig az AutoWallis Csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további régiós országban

Andrew Prest, az AutoWallis Distribution ügyvezetője elmondta, hogy a vállalat mára az Opel egyik legnagyobb független importőrévé vált A megállapodás értelmében legalább 2028 végéig az AutoWallis, fogja a márkát képviselni a közép-kelet-európai régió négy országában 2023-ban közel 12 ezer új Opelt értékesített a cég a régió négy piacán Budapest,/ Újabb öt évre meghosszabbította a meghatározó […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom