Hasznos energiamenedzsment a professzionalitás jegyében

A múltban az elektormobilitásra a jövő technológiájaként tekinthettünk. Az utóbbi években azonban Magyarországon is megnőtt a kereslet az elektromos autók iránt, amit jól követ a töltőállomások kiépítése.

Az e-autó mellett leginkább a kedvezőbb fenntartási költségek és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási értékek miatt döntenek a vásárlók. Noha évről-évre nő az áramkutak száma itthon, egyenetlen eloszlásuk továbbra is megnehezíti a villanyautósok közlekedését. Éppen ezért autóvásárlás előtt érdemes gondoskodnunk róla, hogy az újonnan beszerzett elektromos autónk töltése otthoni környezetben is könnyedén megoldott legyen. Erre kínál optimális megoldást az Evergy, amelynek a fixen telepített fali töltő berendezése lehetővé teszi az otthoni töltést a társasházakban élők számára.

3 kocsi helyett akár 13 is tölthet egy időben, bármilyen túlterhelés nélkül

Outdoor Electric Vehicle Charging Point and the Station Operator.

 

Energiamenedzsment nélkül töltés

Egy társasházban általánosságban 11kW energia marad használaton kívül, amit autó töltésre tudnak használni. Így egyszerre 3 autó tud tölteni 3,6 kW-os (1 fázis 16 A) konnektoros töltés esetén. Ha ennél többet kötnek a társasházi hálózatra akkor az áramkimaradásokat okozhat, ezért nem biztonságos.

Energiamenedzsment, mint lehetőség

Az energiamenedzsment, mint funkció megakadályozza az ilyen biztonsági problémák felmerülését, mert nem engedi, hogy a töltés túllépje a rendelkezésre álló kapacitást. Az energiamenedzsmenthez szükséges egy olyan okos eszköz ami képes nyomon követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Ennek köszönhetően mérhető, hogy mennyi energiát használnak a társasház áramfogyasztói (pl.: a liftek, folyósi világítás) valamint, hogy mennyi energia “marad felhasználatlanul”. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad még kihasználható kapacitást, és ennek megfelelően osztja szét azt. Ez azt jelenti, hogy az autók csak annyival töltenek ami nem zavarja a társasház többi fogyasztóját.

Töltés energiamenedzsmenttel

Általános felmérés alapján egy Társasházban 11kW áll rendelkezésre az autó töltésre, amit a 12 óra alatt az okos rendszer folyamatosan el tud osztani az autók között (11*12/10=13,2). Ezzel a módszerrel összesen 13 autó tud tölteni a társasházban. Emellett a lifteknek, mint nagyobb fogyasztónak szánt energiát is tudja használni a rendszer, amikor azok nem működnek, ami további 11 kW-ot jelenthet. Ennek köszönhetően újabb 13 autótulajdonos élhet az otthoni töltés lehetőségével.

Biztonsági szempontok

A töltés közbeni esetleges áramütések, tűzesetek, rövidzárlatok elkerülhetőek, ha egy kiépítésben jártas szakember végzi a telepítést a mindenkori szabványoknak megfelelően, a tűzszakaszhatárokat is figyelembe véve. A nem szabályszerűen vagy engedély nélkül történő telepítés azonban okozhat ilyen problémákat. Emiatt érdemes az Evergy Kft. szakembereihez fordulni, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal, engedéllyel és szaktudással a töltőinfrastruktúra biztonságos kiépítéshez. A jelenlegi országos tendencia azt mutatja, hogy egyre több villanyautó lesz hazánkban: néhány év múlva az autók 20%-a már elektromos lesz, vagyis egy 100 parkolóhelyes társasházban átlagosan 20 ilyen autó fog parkolni. Ezért a jövőben nem a villanyautók elkerülése hanem a biztonságos töltés kivitelezése kerül majd előtérbe.

https://www.evergy.hu/

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

Első a biztonság: A Nissan Interstar, a Townstar és a Primastar is kiválóan teljesített az EuroNCAP 2024-es biztonsági értékelésében

• A vadonatúj Interstar a legmagasabb „Platina” minősítést kapta • A Nissan Townstar és Primastar „Arany” minősítést kapott Párizs, Franciaország (2024. július 15.) – Az EuroNCAP, az Európai Új Autók Értékelési Programja a járműbiztonsági értékelések legutóbbi körében közzétette a Nissan kishaszonjárművek (LCV) termékcsaládjának – Townstar, Primastar és Interstar – pontszámait. A robusztus biztonsági teszteket követően […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Bemutatkoztak az új, háromajtós MINI Cooper modellek

Bemutatkoztak Magyarországon a teljesen megújult MINI Cooper család modelljei. A háromajtós MINI alapváltozata, a MINI Cooper C 9 990 000 Ft-os, az elektromos Cooper E 13 235 000 Ft-os indulóártól várja a brit prémiumgyártó ügyfeleit. A magyar kortárs művészeti életben meghatározó szerepet betöltő Hungarian Art and Business (HAB) művészeti tér adott otthont az új, háromajtós, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

210 millióért cserélt gazdát az autó, ami miatt leitták magukat a Lexus mérnökei

Június utolsó napjaiban egy halmozottan különleges Lexus LFA került kalapács alá Svájcban. A kérdéses autó a szupersportkocsi egyik utolsó példánya volt, eredeti gazdája pedig emlékezetes módon ünnepelte meg, hogy hozzájutott a világ egyik legnagyszerűbb sportautójához. 2010 és 2012 között nem kevesebb mint hat Lexus LFA érkezett Svájcba. Ez tekintélyes szám, ha azt nézzük, milyen apró […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom