Hasznos energiamenedzsment a professzionalitás jegyében

A múltban az elektormobilitásra a jövő technológiájaként tekinthettünk. Az utóbbi években azonban Magyarországon is megnőtt a kereslet az elektromos autók iránt, amit jól követ a töltőállomások kiépítése.

Az e-autó mellett leginkább a kedvezőbb fenntartási költségek és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási értékek miatt döntenek a vásárlók. Noha évről-évre nő az áramkutak száma itthon, egyenetlen eloszlásuk továbbra is megnehezíti a villanyautósok közlekedését. Éppen ezért autóvásárlás előtt érdemes gondoskodnunk róla, hogy az újonnan beszerzett elektromos autónk töltése otthoni környezetben is könnyedén megoldott legyen. Erre kínál optimális megoldást az Evergy, amelynek a fixen telepített fali töltő berendezése lehetővé teszi az otthoni töltést a társasházakban élők számára.

3 kocsi helyett akár 13 is tölthet egy időben, bármilyen túlterhelés nélkül

Outdoor Electric Vehicle Charging Point and the Station Operator.

 

Energiamenedzsment nélkül töltés

Egy társasházban általánosságban 11kW energia marad használaton kívül, amit autó töltésre tudnak használni. Így egyszerre 3 autó tud tölteni 3,6 kW-os (1 fázis 16 A) konnektoros töltés esetén. Ha ennél többet kötnek a társasházi hálózatra akkor az áramkimaradásokat okozhat, ezért nem biztonságos.

Energiamenedzsment, mint lehetőség

Az energiamenedzsment, mint funkció megakadályozza az ilyen biztonsági problémák felmerülését, mert nem engedi, hogy a töltés túllépje a rendelkezésre álló kapacitást. Az energiamenedzsmenthez szükséges egy olyan okos eszköz ami képes nyomon követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Ennek köszönhetően mérhető, hogy mennyi energiát használnak a társasház áramfogyasztói (pl.: a liftek, folyósi világítás) valamint, hogy mennyi energia “marad felhasználatlanul”. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad még kihasználható kapacitást, és ennek megfelelően osztja szét azt. Ez azt jelenti, hogy az autók csak annyival töltenek ami nem zavarja a társasház többi fogyasztóját.

Töltés energiamenedzsmenttel

Általános felmérés alapján egy Társasházban 11kW áll rendelkezésre az autó töltésre, amit a 12 óra alatt az okos rendszer folyamatosan el tud osztani az autók között (11*12/10=13,2). Ezzel a módszerrel összesen 13 autó tud tölteni a társasházban. Emellett a lifteknek, mint nagyobb fogyasztónak szánt energiát is tudja használni a rendszer, amikor azok nem működnek, ami további 11 kW-ot jelenthet. Ennek köszönhetően újabb 13 autótulajdonos élhet az otthoni töltés lehetőségével.

Biztonsági szempontok

A töltés közbeni esetleges áramütések, tűzesetek, rövidzárlatok elkerülhetőek, ha egy kiépítésben jártas szakember végzi a telepítést a mindenkori szabványoknak megfelelően, a tűzszakaszhatárokat is figyelembe véve. A nem szabályszerűen vagy engedély nélkül történő telepítés azonban okozhat ilyen problémákat. Emiatt érdemes az Evergy Kft. szakembereihez fordulni, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal, engedéllyel és szaktudással a töltőinfrastruktúra biztonságos kiépítéshez. A jelenlegi országos tendencia azt mutatja, hogy egyre több villanyautó lesz hazánkban: néhány év múlva az autók 20%-a már elektromos lesz, vagyis egy 100 parkolóhelyes társasházban átlagosan 20 ilyen autó fog parkolni. Ezért a jövőben nem a villanyautók elkerülése hanem a biztonságos töltés kivitelezése kerül majd előtérbe.

https://www.evergy.hu/

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Mladá Boleslav/Budapest, 2023. szeptember 4. – A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

BMW M és BMW X modellek hódították meg a Balaton Park Circuit versenypályát

Szeptember 4-13. között a legújabb BMW M és BMW X modellek sorakoztak fel a Balaton Park Circuit területén, hogy versenypályán, közúton és off-road körülmények között is próbára tehesse őket a X meets M rendezvény mintegy 320 hazai és nemzetközi résztvevője. A Balatonfőkajár szomszédságában található, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is elérő, idén átadott […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Az új Land Cruiser lehet a Toyota legsokoldalúbb típusa

Amikor a Toyota 2023. augusztus elején bemutatta az új generációs – piactól függően Prado vagy 250 néven is jegyzett – Land Cruisert, azzal egyben globális hajtáslánc-stratégiáját is pontosan szemléltette. Az új generációs TNGA-F platformra épülő terepjárót a különböző piacokon eltérő motorválasztékkal kínálják, igazodva a helyi sajátosságokhoz, az ügyfelek elvárásai és a versenytársaknál elérhető alternatívák függvényében. […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom