Hertlik Donoven: „Ennyi gond után csodálatos eredmény ez a három ezüst”

A lehető legjobban zárult Hertlik Donoven 2022-es szezonja, ugyanis a korábbi többszörös magyar bajnok endurocrosszos ezúttal második lett kedvenc szakágában összetettben, míg az enduróban szintén kategóriája másodikja lett az éves összesítésben. Sőt, abszolútban is a második helyen zárt. Amilyen nehezen indult az év, a végére minden remekül alakult a Korda Racing versenyzője számára.

Milyen tervekkel vágtál neki a 2022-es idénynek?

Az idei évben két szakágban indultam egyszerre. Amíg endurocrossban már három bajnoki címet is szereztem korábban, addig az enduro újdonság volt számomra. Izgatottan vártam a versenyeket, hiszen teljesen másképp zajlik, mint az általam megszokott endurocross, ráadásul két napból áll egy versenyhétvége. Célom a bajnoki cím visszaszerzése volt endurocrossban, míg enduróban a szakág minél jobb megismerése és a legjobbak eredményeinek megközelítése volt.

Ha a tavalyi szezont nézzük, bizony két részre oszthatjuk. Az első hónapokban mintha el lettél volna átkozva, míg az idény második felében csak úgy halmoztad a jó eredményeket.

Az év eleje kicsit döcögve indult, ráadásul a bajnoki csata elég korán, már március 3-án megkezdődött. Sok technikai hibám volt sajnos az első időszakban, hol műszaki, hol pedig egy nagyobb bukás nehezítette meg a versenyeimet. Ráadásul aránylag hamar kiderült egy betegség miatt kihagyott verseny után, hogy endurocrossban bizony lemondhatok a bajnoki címről. Érdekes módon azonban ez a pechsorozat felszabadított bennem valamit…

De aztán felszabadulva jöttek sorban a dobogók és a végén még a futamgyőzelem is összejött. Ez már az igazi Hertlik Donoven volt?

Nyugodtan kijelenthetem, hogy igen. Az év hátralévő részében az összes versenyen próbáltam a maximumot, vagy talán még annál is többet nyújtani, ami sikerült is, hiszen onnantól kezdve mindig a dobogón tudtam állni! Ez pedig elég volt ahhoz, hogyha a bajnoki címről le is maradtam, de három második hellyel zárhattam ezt az évet.

Melyik szakág küzdelmei voltak izgalmasabbak a számodra?

Az enduro szezon, ugyanis zöldfülűként voltam jelen a mezőnyben, és az év első felében sokat kellett tanulnom. Sőt! A motorozási stílusomban is változtatnom kellett. Az első pár verseny sajnos erre ment rá a sok balszerencse mellett, de az év közepe felé egyre jobban sikerültek a futamaim, és jöttem szépen előre versenyről versenyre. Voltak jó csatáim mind az ellenfelekkel, mind önmagammal. De az év végére itt is felverekedtem magam a dobogóra! Mind a versenyeken, mind pedig összetettben.

Melyek voltak pozitív értelemben a tavalyi esztendő legemlékezetesebb pillanatai?

– A kedvenc versenyeim érdekes módon az enduróhoz köthetőek. Az egyik a szlovákiai Lisovban rendezett, a másik pedig a parádi forduló volt. Tetszettek a mért szakaszok, a festői erdős környezet és a nyomvonal is. Igazán színvonalas versenyek voltak! De a koronát azért az év végi piliscsévi kategória győzelem jelentette endurocrossban, amivel bebiztosítottam ebben a szakágban, valamint abszolútban a második helyemet a bajnokságban.

A második félévre tényleg lehet építened. Mit vársz 2023-tól?

Úgy gondolom, ha a következő szezonban a szerencse is mellém áll, akkor sokkal jobb és eredményesebb szezont tudhatunk magunk mögött! A felkészülést már megkezdtem és a cél is megvan! Mondanom sem kell, szeretném az ezüstjeimet aranyra váltani. Szeretnék még többet gyorsulni és fejlődni technikailag is.

Fotók: Hertlik Donoven Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hírek Motor Nagyvilág Utcán

A Harley-Davidson bejelentette 30. Harley Owners Group Europai Rally részleteit

A Harley-Davidson® nagy örömmel jelentette be programtervét a híres európai Harley Owners Group (H.O.G.®) Rally 30 esemény kapcsán, amelynek most először az olaszországi Senigallia ad otthont 2024. június 6-9. között. Az éves európai H.O.G. Rally egyik fontos alapelve, hogy egy mindenki számára nyitott és ingyenes “vándor esemény” legyen, ahol a motorkerékpár-rajongók ellepik az utakat és […]

Olvass tovább
Hírek Motor Nagyvilág Utcán

A CB125R négy új színt, új színes TFT-kijelzőt és EURO5+ erőforrást kapott

• A CB125R a CB1000R-től örökölt, új, színes TFT műszeregységet kapott, amelyet egy vadonatúj kormánykapcsoló vezérel. • A CB125R az új Matt Cynos Gray, Pearl Cool White, Reef Sea Blue Metallic és Pearl Splendor Red színekben érkezik a márkakereskedésekbe • Az új, színben passzoló nagy logós grafika az egyedi látványért • A CB125R már megfelel […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Utcán

Sajtótájékoztatóval egybekötött bemutató keretében tárja az AMTS 2024 közönsége elé az ADVESmoto a Brixton, a Malaguti és a NIU újdonságait

Az ADVESmoto a népszerű modellek mellett újdonságokkal is készül a 2024-es AMTS-re. A péntek délelőtt 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón láthatja először az itthoni közönség nyilvánosan az új modelleket. A Brixton Cromwell 1200X scrambler, a Malaguti Madison125 nagyrobogó, valamint az intelligens városi közlekedés régóta várt új modelljei, a NIU RQi elektromos motorkerékpár, az XQi3 […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom