Idén ünnepli 25. évfordulóját a Yamaha R1

A Yamaha Motor Europe büszkén ünnepli az úttörő R1 25. évfordulóját a Yamaha Racing Experience (YRE) keretében megrendezett programokkal. Idén a YRE július 21-én és 22-én kerül megrendezésre a olaszországi legendás Mugello Circuit pályán, ahol a Yamaha legnagyobb sztárjai és rajongói gyűlnek össze, hogy tisztelegjenek az ikonikus gép figyelemre méltó örökségének. Bevezetése óta a Yamaha R1 újradefiniálta a teljesítmény és az innováció jelentését az iparágban.

A Yamaha 25 éves fejlődési útja bizonyítja a Yamaha elkötelezettségét a kiváló mérnöki munka iránt, amely a sportmotorok piacát forradalmasító R1-et a sebesség, az erő és a csúcstechnológia ikonjává tette.

Az 1998-ban bemutatkozó R1 lelke egy innovatív, kompakt és könnyű, 998 köbcentiméteres, folyadékhűtéses, 20 szelepes, dupla felső vezérműtengelyes, négyhengeres motor volt, amelynek hengerenkénti ötszelepes hengerfejét a nyomaték növelése érdekében újratervezett szelepméretekkel és továbbfejlesztett portokkal látták el.

Az igazi változást azonban Kunihiko Miwa projektvezető zseniális döntése hozta meg, hogy megalkotta a világ első vertikálisan elhelyezett sebességváltóját egy sorozatgyártású motorkerékpárban. Ez könnyebb és rövidebb motort eredményezett, és hosszabb lengőkar alkalmazását tette lehetővé, javítva az útfekvést a hagyományos sportmotoros tengelytáv megtartása mellett.

Az innovatív hajtáslánc mellett az 1998-as R1 vadonatúj alumínium Deltabox II alvázat, erősen merevített könnyűfém lengőkart, Yamaha Monoshock lengéscsillapítót és 41 mm-es, teljesen állítható, az Öhlins-szel közösen kifejlesztett fordított első villákat kapott.

Ez a Grand Prix ihlette kompakt futómű és felfüggesztés páratlan kezelhetőséget és manőverezhetőséget kínált, új mércét állítva a modern sportmotorok számára, mivel az R1 elképesztő 150 lóerőt produkál, miközben mindössze 177 kg-ot nyom.

Az R1 versenyeredményei szintén figyelemreméltóak voltak. A rangos Isle of Man TT-n a motor történelmet írt 1999-ben, amikor David Jefferies a TT Formula One győzelemig jutott, miközben 121,235 mérföld/órás körrekordot állított fel, majd megnyerte a Senior versenyt és a Production TT-t, így igazolva az R1 versenyzői származását a világ számára.

Ahogy a Yamaha tovább finomította és javította az R1-et, a 2000-es modell több mint 250 alkatrész módosításával jelent meg, melyek között motor- és futóműfejlesztések, aerodinamikusabb karosszéria és egy új titán kipufogó is szerepelt.

Két évvel később, 2002-ben Yoshikazu Koike projektvezető vezetésével a Yamaha bemutatta az R1 következő generációját, amely tökéletes teljesítményt biztosító, úttörő vákuumvezérelt üzemanyag-befecskendező rendszert tartalmazott, valamint egy új Deltabox III vázat, amely könnyebb, ugyanakkor 30%-kal erősebb torziós merevséggel rendelkezett.

A 2004-es évben érkezett meg az R1 negyedik generációja, amely új, nagyobb furatú és rövidebb lökettérfogatú motort és zárt hengerkialakítást, valamint osztott fejű (FS) hajtórudakat, RAM-levegős szívócsövet, új, ülés alatt vezetett kipufogókat, átdolgozott vázgeometriát és élesebb karosszéria-kialakítást kapott. Ez volt az első alkalom, hogy egy sorozatgyártású motorkerékpár elérte az 1:1 teljesítmény-tömeg arányt, köszönhetően a teljesen új hajtáslánc által leadott 180 lóerőnek.

A 2007-ben bemutatott R1 a Yamaha innovatív YCC-T ride-by-wire fojtószelepével és elektronikusan vezérelt, változtatható szívócsatornákkal (YCC-I) büszkélkedhetett. Makato Shimamoto projektvezető új, négyszelepes motort, csúszókuplungot, továbbfejlesztett Deltabox vázat, valamint továbbfejlesztett fékeket és felfüggesztést is beépített.

A megkezdett úton továbbhaladva a Yamaha 2009-ben bemutatta az R1 következő generációját, amely a Yamaha MotoGP M1-ből származó, úttörő, keresztsíkú forgattyús tengelyű motorral rendelkezik. Ez az egyedi kialakítás csökkentette a tehetetlenségi erőket, és lineárisabb gázadagolást eredményezett. Emellett Toyoshi Nishida fejlesztési vezető iker üzemanyag-befecskendezőket, új, könnyű alumínium Deltabox vázat, öntött magnézium segédvázat és csúcstechnológiájú elektronikát is alkalmazott.

Ez a modell 2009-ben a kezelhetőség és a teljesítmény tekintetében is új mércét állított fel a versenyzés világában, amelyhez az amerikai Ben Spies hihetetlen teljesítménye társult a WorldSBK-ban: az újonc 28 versenyen 14 győzelmet aratott, és ezzel megszerezte a 2009-es bajnoki címet.

Az R1 hírnevét öregbítve még abban az évben a YART Yamaha EWC csapata Endurance világbajnok lett, míg Leon Camier 26 futamból 19-et megnyert a brit Superbike bajnokságban, és Katsuyuki Nakasuga megszerezte első japán Superbike bajnoki címét.

A folyamatos innováció során a 2012-es R1 olyan kipörgésgátló rendszert kapott, amely állítja a gyújtásidőzítést, az üzemanyag-szállítást és a fojtószelep nyitását az optimális tapadás fenntartása, valamint a vezethetőség és az üzemanyag-fogyasztás javítása érdekében.

Újabb úttörő lépésként a 2015-ös R1 egy erős, 200 lóerős motorral került piacra, és ez volt az első sorozatgyártású motorkerékpár, amelyet hattengelyes inerciális mérőegységgel (IMU) és a MotoGP-ben kifejlesztett és bevált elektronikus támogató rendszerekkel szereltek fel. 179 kg-os száraz tömegével és rengeteg versenyfunkciójával a 2015-ös R1 valódi szenzációnak számított.

Hideki Fujiwara projektvezető létrehozta a csúcsmodellt, a limitált kiadású R1M-et, amely elektronikusan vezérelt felfüggesztéssel, könnyű szénszálas orrburkolattal és fedélzeti adatgyűjtővel rendelkezik, és kielégíti a komoly versenyzők és a pályanapok szerelmeseinek igényeit is.

A 2018-as R1 modell a kifinomult elektronika még kiterjedtebb választékát kínálta a motorosoknak, és a kuplung nélküli fel- és visszaváltást lehetővé tevő blipper funkcióval kiegészített Quick Shift System (QSS) új szintre emelte az R1 és az R1M teljesítményét az utcán és a versenypályán egyaránt. Az R1 kezelhetőségét az elemelkedésgátló rendszer progresszívebb leképezésével, valamint a felfüggesztés átdolgozott beállításaival finomították; az R1M-en található Öhlins elektronikus versenyfelfüggesztés pedig intuitívabb beállítást lehetővé tevő, átdolgozott kezelőfelületet kapott.

2020-ban az R1 CP4-es motort kapott, új hengerfejjel, vezérműtengelyekkel és befecskendező rendszerrel, miközben a számos elektronikus vezetői segédrendszert tovább finomították a még magasabb szintű irányíthatóság érdekében. Az új EBM (Engine Brake Management) segítségével a motoros három különböző motorfékerő közül választhatott a vezetési körülményeknek megfelelően, az új Brake Control (BC) rendszer pedig még magabiztosabbá és kontrolláltabbá tette a kanyarodást.

Az átdolgozott csillapítószelepek és a csökkentett rugószám révén az R1 43 mm-es KYB-villái fokozott visszajelzést, ezáltal természetesebb kezelhetőséget biztosítottak. A futómű teljesítményének javítása és a köridők csökkentése érdekében az R1M-et új hátsó lengéscsillapítóval és továbbfejlesztett Öhlins ERS NPX gáznyomásos villával szerelték fel.

Az elmúlt években az R1 és az R1M folyamatosan fejlődött, és továbbra is meghatározó szereplő a versenypályákon: a Pata Yamaha Prometeon Official WorldSBK Team két versenyzője, Toprak Razgatlıoğlu és Andrea Locatelli vezetik a FIM Superbike Világbajnokságot. Ennek csúcspontja Razgatlıoğlu 2021-es WorldSBK bajnoki győztes szezonja volt, amelyben a török versenyző 13 futamgyőzelmet és 16 további dobogós helyezést szerzett a bajnoki címhez vezető úton, míg az olasz Locatelli egyre erősebb az R1-en, és eddig 11 dobogós helyezést tudhat magáénak.

Ráadásul az R1 a világ minden táján bizonyította kiválóságát: a Yamaha Factory Racing Team 2015-2018 között négyszer egymás után megnyerte a történelmi Suzuka 8 órás hosszú távú versenyt, Cameron Beaubier (2015, 2016, 2018, 2019, 2020) és Jake Gagne (2021, 2022) pedig az elmúlt nyolc AMA Superbike bajnoki címből hetet szerzett meg.

2021-ben Nakasuga hihetetlen tizedik japán Superbike-bajnoki címét szerezte meg, Tommy Hill (2011), Josh Brookes (2015), Tarran Mackenzie (2021) és Bradley Ray (2022) pedig brit Superbike-bajnokok lettek az R1-essel.

Az R1 hírneve egyre csak nő, a Yamaha pedig továbbra is elkötelezett marad az innováció határainak feszegetésére – és megalkotta az R1 GYTR-t. A GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing) a Yamaha cégen belüli, speciális versenyalkatrészekkel foglalkozó részlege, amely több mint 40 éve fejleszti a teljesítménynövelő technológiákat.

A 2023-as R1 GYTR kifejezetten a Yamaha nyerő teljesítményét és prémium minőségét elismerő pályanapos versenyzők és sportolók számára készült, és gyorsabb és pontosabb, mint valaha. A FIM Stock 1000 szabályoknak megfelelően gyártott, különleges felszereltségű gép a magánszemélyek és a csapatok számára a tökéletes vásznat jelenti a saját egyedi szuper-motorkerékpárjuk megalkotásához.

Az R1 GYTR több mint 25 GYTR versenyre tervezett alkatrésszel van felszerelve, beleértve egy Akrapovic versenykipufogó rendszert, verseny-ECU-t, kábelköteget, GYTR futóműalkatrészeket, hajtásrendszert és egy komplett versenyburkolatot fehér színben – és még sok más egyéb alkatrészt. Az R1 GYTR kizárólag a GYTR PRO SHOP hálózatban kapható.

A jelentős évforduló alkalmából a mugellói Yamaha Racing Experience ad otthont az R1 ünnepi eseményeinek, a toszkánai pálya pedig, amely gyors és kihívásokkal teli nyomvonaláról híres, és amely a versenyzők és a rajongók körében egyaránt kedveltté teszi, tökéletes helyszínt biztosít egy ilyen hihetetlen gép tiszteletére. Az eseményen általában kizárólag az R1M-ügyfelek vehetnek részt, a 2023-as YRE azonban első alkalommal nyitva áll az R1-tulajdonosok előtt is, jelezve az esemény jelentőségét, és két különböző lehetőséget kínálunk számukra a részvételhez.

Az R1-tulajdonosok számára 25 hely van fenntartva a teljes kétnapos programra, ahol az R1M-vásárlókkal együtt élvezhetik a teljes Yamaha versenyélményt, amely magában foglalja a pályabejárást mindkét napon; a lehetőséget, hogy tanácsot kérjenek a Yamaha versenytechnikusaitól a motorjuk optimális beállításához; exkluzív túrákat a Pata Yamaha Prometeon WorldSBK boxában, és sok egyéb érdekességet.

Az YRE-pályán tartott edzéseken a tulajdonosok találkozhatnak és együtt motorozhatnak a Yamaha WorldSBK legnagyobb sztárjaival, köztük a Pata Yamaha Prometon WorldSBK versenyzőivel, Toprak Razgatlıoğluval és Andrea Locatellivel, a GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team duójával, Remy Gardnerrel és Dominique Aegerterrel, a GMT94 Yamaha WorldSBK Team versenyzőjével, Lorenzo Baldassarival, a Yamaha Motoxracing WorldSBK Team versenyzőjével, Bradley Rayjel, valamint a YART Yamaha Official EWC Team versenyzőjével, Niccolò Canepával.

A 25. évforduló alkalmából a YRE-ben rendezett ünnepség exkluzív élményt ígér az R1- és R1M-tulajdonosok számára, hogy együtt ünnepelhessék ezeket az ikonikus gépeket.

A rendezvényen különleges kiállítást rendeznek az R1-ekből a korábbi évjáratokból, és bemutatják a legemlékezetesebb versenymotorok gyűjteményét is, valamint egy rendezvény keretében bemutatják az R1 máig tartó jelentőségét a motorozás világában.

Paolo Pavesio marketing- és motorsport-igazgató, Yamaha Motor Europe:
„Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Yamaha R1 25. évfordulóját ünnepelhetjük. Az R1 megjelenése megváltoztatta a motorkerékpárok addigi világát, a teljesítmény és az innováció határait feszegette, és folyamatosan fejlődött, és a versenysport csúcsát képviseli. Ez egy olyan motor, amely az elmúlt 25 év során újradefiniálta a lehetőségeket a MotoGP-ből és a WSBK-ból származó technológiával és újításokkal. A Yamaha Racing Experience Mugellóban az idén különleges élmény lesz, és tökéletes alkalom arra, hogy egy ilyen ikonikus versenygép előtt tisztelegjünk ügyfeleinkkel és a Yamaha legnagyobb sztárjaival együtt.”

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports SHOWA EERA™ DCT teszt – A szavannák királynője

1988-ban kezdődött az Africa Twin-ek színes, állandó újításokkal tarkított története. A közútra szánt modellek alapjául egy többszörös Párizs-Dakar győztes motor, az NXR750 szolgált. A recept pedig bevált, hiszen évtizedek elteltével is éppoly népszerű a felhasználók körében. Az elmúlt 35 év alatt rengeteg cikk, valamint teszt készült a szavannák koronázatlan királynőjéről. Az én írásom különlegessége abban […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom