Lexus LS 500h teszt: Világok harca

A német prémium márkákkal sose volt könnyű felvenni a harcot. Az egyetlen számba jöhető ellenfele a csúcson lévő hármasnak a Lexus. A japánok csúcsmodelljét teszteltük, hibrid hajtással és szuper egyedi belsővel. 

Aki ilyen-olyan okokból nem akar német prémiumot vásárolni, annak nagyon kevés más lehetősége akad. A távol-keleti márka jó ideje a japános egyediséget és a japános otthonosságot fejezni ki az autóiban. Ezzel mutat eltérő irányt a megszokottaktól.

Ez az irányultság megtalálható csúcsmodellben is. A keleti stílus leginkább az utastérben köszön vissza, ahol a kimonók készítési technikáját idéző megoldással (Nishijin) készültek az ajtókárpitok. Ehhez csatlakozik a platina fóliás Haku berakás. Akinek nem jön be a kellemes tapintású, európai szemnek kissé szokatlan kinézetű burkolat, az választhat a megszokott fa és fém betétek közül is. Egyébként meglehetősen jó a kabin személyre szabhatósága. Az autó külső-belső kidolgozási minősége természetesen első osztályú, a műfaj egyik etalonja. 

Achilles-i sarkak

Az autók egyik leggyorsabban fejlődő része az infotainment rendszer, azaz a központi kijelző és a róla vezérelhető dolgok. Ha ez nem így lenne, akkor a Lexus még jobban a németetek nyakában loholna. De sajnos ez az egyik terület, ahol a japánok elmaradnak a konkurensektől. 

Jól érzékelhető a különbség. A tapipados megoldást használják, de a rendszernek az összhangja, a tolatókamera képe, a legfrissebb modellekétől elmarad. A japánok egyébként igyekeznek, mert tesztautónk a legfrissebb kivitel. A hírek szerint jövőre érkezik a teljesen megújuló központi kijelzős verzió, ami már felveszi a versenyt a németekkel.

Ami érdekes, hogy a gyárak jó ideje komolyan ráfeszültek erre a képernyős területre. Az egyik legjobb példát a VW Tuareg szolgáltatja, ahol olyan érzése van az embernek, hogy a hatalmas, nagyon jó felbontású kijelző és műszerfal remek kinézete adja el az egész autót. Ha a tulajdonost ez a terület különösebben nem érdekli és az okostelefonokkal is csak úgy elvan, akkor az autó ezen része, megszűnt problémának lenni.

A másik sarokpontja a tesztautónak, az egy darabos motor kínálat. Akinek valami miatt nem jön be ez a stílusú hajtás rendszer, annak sajnos máshol kell autót keresgélnie. A konkurensek bőséges kínálattal rendelkeznek, ahol még nyolchengeres motor is elérhető a dízelek és a tölthető-hibridek mellett. Szóval ezen a téren a választási lehetőségek komolyat csorbultak.

A hibrid technika különben hozza a formáját, ha valaki nagyon andalgósra veszi a figurát városok között, akkor 7 liter alá is bemehet a fogyasztás. Az átlagunk 9,6 liter volt.

A siklás

A szívó hathengeres motor, a hibrid rendszer és a velük társított, virtuálisan tíz sebességet tartalmazó váltó a fő elemei a hajtásnak. Ehhez csatlakozik az állandó négykerék-hajtás. A számok a következőképpen festenek: 359 lóerő, 650 Nm és 5,5 másodperces százra gyorsulás. Ezek az adatok és a dinamika elfogadható a 2,27 tonnás tömeghez képest. Kritika csak akkor érheti a hajtásláncot, amikor 100 km/óra fölötti tempónál erősebben gyorsítani kell, itt a nagy tömeget már nehezebben mozdítja meg a hajtáslánc. És a motorhang – kis túlzással – zavaróvá válik.

Amiben nagyon jó az LS, az szuper csendes, már-már villanyautós siklás. A Lexus hozza a teljes csendben történő közlekedést, ami nagyon illik a japán csúcslimuzin stílusához, hangulatához. 

Keleti kényelem

A hibrid technikának köszönhetően – az 5235 milliméteres hossz ellenére – a csomagtartó mérete 430 literes, amely a kategóriában átlag alatti méretnek számít. A 3125 méteres tengelytáv, 33 centivel kisebb, mint a Toyota Aygo teljes hossza! Ekkora méretű tér, eszméletlen kényelmet biztosít az utastérben, főleg jobb hátul. A hátsó ülések kényelme, beállítási lehetőségei, vezérelhetősége, szellőzése, masszázs funkciói kimagaslóak. Ez a terület, a lehetőségek tárházát vonultatja fel. Ebből a szempontból, az LS-t szerencsésebb sofőrös limuzinnak tekinteni, ahol a tulajdonos a jobb hátsó ülésen lazul. Ebből az üléshelyzetből, már nem annyira vészes, hogy a központi kijelző színvonala, elmarad a konkurensekétől. 

A luxusnak Japánban is megkérik az árát. A 33,5 milliós alapárú tesztautónk, a Superme felszereltségi szinttel – tehát 24 hangszórós Mark Levinson hifivel és minden földi jóval felszerelve –  49,1 millió forintnál állt meg.

Összegzés: annak aki nem a megszokott, mindenki által követett utat járja, annak remek alternatíva lehet a Lexus LS. Az átlagembernek, a márkához társított elképzelési, gondolatai a legpozitívabbak a prémiummárkák közül. Az egytagú motorválasztékot és a központi kijelző hiányosságait a japánok azzal kárpótolják, hogy ez a típus műszakilag a legstabilabb a kategóriában és a legkevésbé költséges.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Verdák

Az új BMW 5-ös limuzin már plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával is elérhető

A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 és a mild-hibrid technológiával felvértezett belsőégésű erőforrásokkal szerelt modellváltozatok után 2023 novemberétől a portfólió az új BMW 530e limuzinnal és az új BMW 550e xDrive limuzinnal bővül. Az új BMW 5-ös limuzin modellpalettáján a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák immár teljes egészében megtalálhatók. 2023 novemberétől, mindössze néhány héttel a tisztán elektromos […]

Olvass tovább
Race Verdák

Jöhet a hab a tortán – Spanyolországban a Révész Racing

A hétvégén szezonbeli utolsó versenyhétvégéjét rendezik a kamion Európa-bajnokságnak Spanyolországban. Legutóbb Franciaországban a Révész Racing magyar pilótája, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt által is támogatott Kiss Norbert megszerezte ötödik EB címét, a csapatversenyben pedig harmadszor diadalmaskodott a Révész Racing. Így aztán Jaramába már tét nélkül utazhat a magyar csapat. Harc már csak a második […]

Olvass tovább
Race Verdák

Megnyerte első versenyét az új Toyota GR Yaris Rally2

Japán legészakibb szigetének északi része lenyűgöző helyszín a ralizás számára. De Latvala számára az emlékek kissé fájdalmasak voltak az idei visszatérés előtt, mivel mindkét alkalommal, amikor korábban Obihiróban versenyzett, balesetet szenvedett. 2006-ban a szériaautók osztályának élén haladt, amikor felborult, és visszacsúszott a sorrendben, majd egy évvel később, már a csúcskategóriában egy Ford Focus RS WRC-vel […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom