Nyolc generáció 50 év alatt – A Golf jegyében telik a 2024-es év a Volkswagennél

A Golf a Volkswagen márka szíve, amely szinte minden más modellnél méltóbb a „bestseller” jelzőre – nyolc generáció során több mint 37 millió példányban talált gazdára.

A Volkswagen 2024-ben immár 50. születésnapja alkalmából méltathatja népszerű modelljét, a Golf ugyanis nem csak Németországban alakította jelentősen a mobilitás fejlődését, hanem a világ számos más régiójában is. A jubileum kapcsán azonban korántsem csupán visszafelé tekint a vállalat, hiszen január végén tartja világpremierjét az új Golf, amely révén – elődjeihez hasonlóan – számos innovatív újdonság jelenik meg a sorozatgyártásban.

A legsikeresebb európai autó

Valóságos autóipari forradalomnak számított, amikor a Volkswagen a legendás Bogár utódjaként 1974-ben bemutatta az első Golfot: farmotor helyett elsőkerékhajtással és a nagyméretű csomagtérajtónak, illetve a lehajtható hátsó üléstámlának köszönhetően variálható térkoncepcióval. Emellett a Giorgetto Giugiaro keze nyomán született, egyenes vonalak jellemezte formavilág is nagyban hozzájárult egy merőben újszerű formai nyelvezet meghonosításához a Volkswagennél, amit az első Golf utódai is töretlenül folytattak.

A Golf hamarosan igazi “Volkswagenné” – azaz “népautóvá” – vált, s 1976-ban már egymilliomodik példányát adhatták át. Napjainkig összesen több mint 37 millió darabot szállítottak ki belőle, ezzel e kompaktmodell mára a legsikeresebb európai autóvá, egyben minden idők legnagyobb darabszámban értékesített Volkswagenjévé vált – és igazi ikonná lépett elő.

Legyen szó bármelyik generációról, a siker titka jellemző tulajdonságainak összességében rejlett és rejlik ma is, a Golf ugyanis a sokoldalúság, a funkcionalitás, a megbízhatóság és a minőség megtestesítőjeként mindig is tökéletes útitársnak bizonyult a mindennapokban. Az évtizedek során további változatokkal bővült a portfólió, például a Golf GTI, a Golf Cabriolet, a Golf Variant és még sok más kivitel formájában, emellett minden egyes új modellgenerációval fejlett technikák, biztonsági koncepciók és kényelmi funkciók jelenhettek meg a kompaktkategóriában.

A Volkswagen Golf nem csupán olyan technikákat “demokratizált”, mint a szabályozott katalizátor és a blokkolásgátló berendezés, hanem a légzsákokat és a sebességtartó automatikát, különböző elektronikus vezetéstámogató rendszereket, valamint az enyhe-hibrid (Mild Hybrid) és a hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszert is.

A 2024-es jubileumi évben a Volkswagen immár a Golf nyolcadik generációjának fejlesztését mutatja be, amely optikai finomításokkal, új vezetéstámogató és hajtásrendszerekkel, valamint új generációs infotainment-berendezésekkel és szoftverekkel bizonyul meggyőzőnek. Az új Golf1 világpremierjére már mindössze néhány hét múlva sor kerül, előzetes értékesítése pedig a tervek szerint 2024 tavaszán indul.

Élő történelem

A Volkswagen Classic is elkíséri a Golfot jubileumi éve során, számos alkalommal bemutatva a Volkswagen saját kollekciójából történelmi Golf-modelleket. 2024. január 31. és február 4. között a Golf I-VII generációja gazdagítja a Volkswagen France megjelenését a párizsi Salon Rétromobile kiállításon, közvetlenül ezután, 2024. február 2. és 4. között pedig a Bremen Classic Motorshow alkalmával állít ki a Volkswagen egy Golf I változatot, valamint az egyedülálló EA 276 tanulmányt, azaz a Golf Wolfsburgban kifejlesztett, 1969-es előfutárát.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

A Mazda legtágasabb Európai SUV-ja, a vadonatúj Mazda CX-80 2024. április 18-án mutatkozik be

Három üléssor, mely akár hét utasnak is helyet biztosít Komfort, kényelem és sokoldalúság, Japánban alkotva A Mazda 2024. április 18-án, csütörtökön 12.00 órakor mutatja be a vadonatúj, három üléssoros Mazda CX-80-at. A CX-60 után a CX-80 a második modell, amelyet a Mazda nagy platformjára terveztek – ez a modell a Mazda legtágasabb autója az európai […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

“Csatlakozz a belső körhöz!”

Ezzel a szlogennel indít útjára szurkolói mozgalmat a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség. A cél a szurkolói tudatosság, ezáltal a hazai raliversenyek biztonságának növelése. Nincs még egy olyan szakág, amelyben ennyire együtt kell működnie a rendezőknek, versenyzőknek, sportbíróknak és rajongóknak az események biztonságos lebonyolítása érdekében. A szövetség most elindított tematikus aloldalára letölthető és megosztható tájékoztató anyagok, […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Verdák

Egymillió tisztán elektromos modell: a BMW Group növekedési pályája újabb mérföldkőhöz érkezett

+++ A BMW Group az év első negyedévében világszerte összesen 594 671 darab új autót értékesített +++ A növekedés legfőbb motorjai a tisztán elektromos meghajtású modellek és a prémium felsőkategória luxusautói +++ A BMW márka 2,5 százalékkal múlta felül saját eladási mutatóját +++ A tisztán elektromos meghajtású modelleket övező ügyfélérdeklődés a főbb értékesítési régiók mindegyikében […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom