Tanak óriási győzelmet aratott a Puma Rally1 volánja mögött Svédországban

Lenyűgöző győzelmük után – amiben az utolsó, drámai Power Stage szakaszon szerzett két extra pontjuk is fontos volt – az észt páros vezeti a pilóták és a navigátorok bajnoki tabelláját.

Tänak az egész hétvége alatt szoros küzdelmet vívott az élmezőnyben, és a tabellán egyszer sem csúszott hátrébb az összesített második helyezésnél.

A pénteki rajtnál az élre állt, és innentől ő diktálta tempót, holott valójában még mindig az összeszokási szakaszban van autójával, amitől némelyik szakasz kifejezetten izgalmasan alakult számára. A tehetséges pilóta az SS7-en annak ellenére is megszerezte első szakaszgyőzelmét a Ford Puma Hybrid Rally1-essel, hogy a mélyen felszabdalt útfelület egyáltalán nem volt ideális.

Szombaton az észt páros 2,6 másodperces hátránnyal üldözte Breent, a csapat pedig lélegzetvisszafojtva figyelte a küzdelmüket. A 14-es szakaszon Tänak lehengerlő támadást indított, és majdnem 14 másodperces előnyt szerzett Breennel szemben, ám a szakasz vége felé egy defekt megtörte a tökéletes tempót. Ennek ellenére a sebessége még így is elég volt ahhoz, hogy a verseny utolsó előtti napjának végére átvegye a vezetést.

Vasárnap délelőtt már magabiztosan 11,6 másodpercre növelte az előnyét, így a Power Stage-en is meg tudta őrizni első helyezését, ami végül a győzelmet jelentette az M-Sport számára.

A csapat és Tänak második közös futamán megszerzett első helyezés nemcsak azért különleges, mert a pilóta újra bebizonyította vitathatatlan tehetségét, hanem azért is, mert rávilágított a Ford Puma Hybrid Rally1 versenyautó teljesítményére és képességeire.

Tänak csapattársa, Pierre-Louis Loubet is lenyűgöző fejlődésről tett tanúbizonyságot a számára teljesen ismeretlen körülmények között. Pénteken mindvégig kiváló időket autózott: az 5-ös szakaszon a második legjobb időeredményt harcolta ki, és a fiatal francia pilóta érezhetően egyre magabiztosabban vezetett a havas-jeges útfelületeken. Az utolsó Power Stage-en egy műszaki hiba miatt vissza kellett vennie a sebességéből, de így is sikerült a hatodik helyen zárnia a futamot, amivel értékes pontokat szerzett.

A kiélezett küzdelmet hozó WRC2-es kategóriában Robert Virves szintén lenyűgöző tempót diktált, pedig ez volt az első alkalom, hogy az M-Sport színeiben egy Fiesta Rally2 géppel versenyzett.

A csapat tehát egy igazán eseménydús hétvége után térhet haza Dovenby Hallba, hogy felkészülhessen a most következő Mexikó Rally kihívásaira.

Ott Tänak (összesített első helyezés)

„Egyáltalán nem volt rossz, sőt! Amikor megérkeztünk ide, még egyáltalán nem tudtuk, mire számíthatunk. Ahogy kezdett kibontakozni a futam, megértettük, hogy talán nem mi leszünk a leggyorsabbak, de végül nemcsak lépést tartottunk a mezőnnyel, hanem kicsit jobb átlagsebességet is sikerült elérnünk.

Remek csapatmunkával sikerült elérnünk, hogy nem voltak elrontott szakaszaink, és sehol sem veszítettünk időt – és ez volt a kulcs. A Svéd Rally egyedülálló futam, hiszen ilyen körülmények között csak évente egyszer versenyzünk. Ugyanez a helyzet Mexikóval is, vagyis még mindig nem dőlhetünk hátra magabiztosan. Persze ez az eredmény remek nyitány a bajnoksághoz; tulajdonképpen a vártnál többet sikerült elérnünk. Tagadhatatlan, hogy sokat fejlődtünk, és az a terv, hogy tovább fokozzuk a tempót.”

Pierre-Louis Loubet (összesített hatodik helyezés)

„Először is hatalmas gratuláció Ottnak, Martinnak és mindenki másnak a csapatból! Ez a hétvége óriási eredményt hozott az M-Sport számára, és örülök, hogy ennek én is részese lehettem.

Azt hiszem, sok hasznos tapasztalattal zártam ezt a futamot: a péntek jól sikerült, és nagyon erősen kapaszkodtunk, hogy tartsuk az élmezőny tempóját. Sikerült a második legjobb időt futnom, aminek nagyon örülhetünk, hiszen nincs sok tapasztalatom a havas, jeges pályákon. Néha kevés volt az önbizalmam ahhoz, hogy igazán odalépjek az autónak, ezért veszítettünk némi időt, de összességében elégedett vagyok. Sokat tanultunk ebből a futamból, most pedig újabb izgalmas kihívás vár ránk Mexikóban.”

Richard Millener csapatfőnök

„Újabb hétvége, ami olyan, mint egy álom… Megérkezünk, és igazából fogalmunk sincs, mire számíthatunk, hol leszünk majd a mezőnyben, aztán győzelemmel zárjuk a futamot… Minden csapat keményen küzdött, és végig nagyon szoros volt a verseny, ettől pedig még különlegesebb ez a győzelem!

Mindannyian tudtuk, hogy Ott és Martin képes erre a tempóra, így még izgalmasabb volt látni, hogy már a szezon második futamán sikerül is ezt kihozniuk magukból és az autóból. Már alig várom a következő versenyt Mexikóban!

Szeretnék külön köszönetet mondani csapatunk minden WRC-szponzorának, különösen a Fordnak és a Red Bullnak a Rally1 programban nyújtott segítségükért és a 2023-as szezonra való felkészülésünk támogatásáért.

Ahogy mindig, most is megköszönöm a csapat minden tagjának, hogy a lehető legkeményebben és legprofibban dolgoztak ezért az eredményért. Semmiért nem adnám azt a látványt, ahogy ma délután a győzelmi dobogón ünnepeltek!

Kapcsolódó cikkek

Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Az Opel bemutatta következő generációs Grandland SUV modelljét

Koncepciótól a megvalósulásig: a vadonatúj Grandland az Opel Experimental tanulmányautó számos dizájnelemét megjeleníti Német energia: Németországban tervezve, fejlesztve és gyártva Elektromosnak született: a csúcskategóriás Opel SUV az új STLA közepes platformra épül Az elektromos autózás szabadsága: a Grandland Electric modellben az új alacsony beépítésű lapos akkumulátor akár 700 km-es hatótávot (WLTP1) biztosít Innováció a világítás […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Race Verdák

Jön az évad második magyar tereprallye versenye, a Riverside Baja

Május 9-11-ig ismét visszatér a tereprallye Pápocra, a Riverside Baja idén nem csak az M1 Flotta Magyar Terep-rallye Bajnokság és a CEZ, de a Lengyel Bajnokság fordulójaként is szolgál. A 9. alkalommal megrendezésre kerülő futam tavalyihoz képest szinte változatlan útvonal és időterv szerint fut majd, a 330,88 km szelektív szakaszon mindössze a létszám növekedése miatt […]

Olvass tovább
Hírek Nagyvilág Utcán Verdák

Felkészül a MINI új modellcsaládjának utolsó tagja, az új MINI Aceman

Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállításon világpremierjét ünnepli. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper és az erőteljes MINI John Cooper Works Countryman ALL4 oldalán a brit prémiumgyártó reflektorfénybe gurítja új modellgenerációját. A MINI rajongói izgatottan várhatják a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autókiállítást, hiszen az április […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom