BMW F900 XR bemutató – A kistesó, aki nem is olyan kicsi?!

A BMW, az F900 XR modelljét, a kalandmotor kategóriába sorolja. Az adventure kifejezést többféleképpen is lehet értelmezni, ami biztos, hogy ezzel a típussal sem nyúltak mellé a bajorok.

Elsőnek lássuk a főbb adatokat! A gépben egy 900 cm3-es, kéthengeres motor dolgozik, ami 105 lóerőt tud. Ez bőven elég egy laza utcai motorozásra vagy akár egy túrára is. Főleg azért, mert a motor középtartományban egészen erősnek mondható. A másik pozitívum, hogy – a soros elrendezés ellenére – a kéthengeres finoman jár.

Fék, futómű

Személyes kedvencem a fék és a futómű, de van egy negatívum is!
A vizes utakon történő motorozás kimaradt. Viszont csúszós, kavicsos és rossz minőségű aszfalton sokat közlekedtem. A magyarországi úthálózatban, nem nehéz ilyen körülményeket találni.

A futómű mindenhol jól végezte a munkáját. A motort az első méterektől kezdve jól lehetett uralni, legyen szó szűk vagy tempós kanyarokról. A legtöbb örömöt, a dimbes-dombos utakon történő menés jelentette. A jó futómű és az alacsony súlypont mellett, a széles kormány is segített abban, hogy az F900 XR-el könnyedén lehessen kanyarodni.

A Brembo fékek – a sebességtől függetlenül – precízen adagolhatók, azt csinálják, amit a motoros akar. Mindez könnyedén, lazán történik, nem kell a tenyérre és az ujjakra külön gyúrni. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően, kanyargós részeken, gond nélkül lehet tartani a lépést bármilyen motorral.

Nagyon erős csomagot kapunk a BMW-től. Az egész motor nagyon egyben van, akad azonban egy dolog, amivel továbbra sem sikerült megbarátkoznom: ez pedig a gyors-váltó. Nem ez az első BMW, aminél negatívumként éltem meg a működését. Úgy tűnik, ezen a téren nem változtak a dolgok. Ez a hozzáállás annak a fényében furcsa, hogy a legtöbb konkurensnél ez a technika, kifinomultabban működik.

Kényelem és szélvédelem

A fentiek abszolút szubjektív dolgok, hiszen nagyban befolyásolja a testalkat és a magasság. A motor nagyon kényelmes a számomra (172 cm/65kg), amikor elindul vele az ember, azt érzi, hogy bármennyit tudna vele menni. Tulajdonlás vagy hosszabb használat esetén, a kormány pozícióján mindenképp állítanék.

A szélvédelembe nem tudok belekötni: 100-130 km/órás utazó sebességnél, egyáltalán nem volt turbulencia. Egy rövid németországi kiruccanáson pedig – 190 km/óra fölötti sebességnél is -– jól működött.

Ami meglepő, hogy szinte mindegyik közlekedési szituációban nagyon kényelmes a motor és jól kezelhető. Az érdekesség, hogy lehet élvezni vele az átlagos utazást is, nem csak a száguldást.

Összegzés

Összességében jó motor az F900 XR-t és úgy gondolom a BMW gyors-váltóját is meg tudnám szokni. Aki ezzel a motorral szemezget, az mindenképp próbálja ki. Mivel viszonylag könnyű, és a motor könnyen kezelhető, ezért a kevésbé tapasztalt motorosoknak is bátran ajánlható. Ezzel a motorral, széles vásárló réteget fed le a BMW.

Írta: Hencze Erik

Fotó: Hencze Erik

BMW F900 XR

Műszaki adatok

  • Típus: BMW F900 XR
  • Motor: 895cc3/ soros, kéthengeres
  • Teljesítmény: 105 LE/8500 ford/perc
  • Nyomaték: 92 Nm/6500 ford/perc
  • Menetkész tömeg: 219 kg
  • Végsebesség: 200 km/óra fölött
  • Fogyasztás: 4,2 liter/100 km (gyári)
  • Ár: 5 450 000 Ft (Az alap modell ára)

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról Motor Utcán

Bemutatkozik az új Honda CB 1000 Hornet

A 2023-ban bevezetett CB750 visszahozta a legendás Hornet (magyarul lódarázs) nevet az európai köztudatba. A streetfighteres stílus, a lehengerlő erő és a tűpontos kezelhetőség elképesztően népszerűvé tette. Az idei évi eladások alapján, augusztusig bezárólag, kijelenthetjük, hogy Európa legkedveltebb naked motorját tisztelhetjük benne. A 2024-es modellév ugyancsak érdekesnek ígérkezik jön a szemet gyönyörködtető CB500 Hornet és […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Motorsport

Változó név, változó csapat, változatlan célok – ez a H-Moto UNI Győr Team 2024-ben

Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak az H-Moto UNI Győr Team, amely 2024-ben immár kibővült csapattal vág neki az idei szezonnak. A csapathoz olyan, már nemzetközi színtéren is bizonyított fiatal motorversenyzők csatlakoznak, mint a Northen Talent Cup sorozatban 2020-ban bajnoki címet szerző Görbe Soma, illetve ugyanebben a sorozatban 2022-ben második Farkas Kevin, akik Kovács Bálinttal, […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Motor Utcán

A Tankcsapdával érkezik a Budapest Open Road Days fesztivál a Műegyetem rakpartra

A Budapest Open Road Days fesztiválon adja első budapesti nagykoncertjét idén a 35 éves Tankcsapda. A június 27-29. között megrendezésre kerülő fesztivál helyszíne a Műegyetem rakpart lesz a Petőfi híd és a Szabadság híd között. A motorozás rajongóit összefogó közösség, az Open Road Riders Community által szervezett márkafüggetlen motoros, családi és zenei fesztiválon összesen 13 […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom