Fantasztikus ez az eredmény, főleg úgy, hogy a versenyen ültem először ezen a Yamahán

A múlt hétvégén rendezték meg az Endurance világbajnokság újabb 24 órás viadalát, a századik Bol D’ort. Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője ezúttal is fantasztikus teljesítményt nyújtott, és a Maco Racing kölcsönpilótájaként az abszolút hatodik helyén végzett a Superbike kategóriában, azaz a legutóbbi, Spa-Francorchampsban elért 5. helye után ismételten világra szóló sikert aratott.

Eddigi EWC-s pályafutása újabb remek hétvégéjén van túl Kovács Bálint: a H-Moto Team versenyzője a Maco Racing Team kölcsönversenyzőjeként újfent világra szóló sikert ért el a Superbike mezőnyben az idei Endurance-világbajnokságon.

Legutóbb a belga Spa-Francorchampsban rendezett 24 órás vb-futamán végzett az 5. helyen – sokáig még a dobogóért is harcban volt a csapatával, a Wójcik Racing Teammel –, és ezt most kis híján sikerült megismételnie. Ráadásul úgy, hogy Kovács Bálint – aki a HUMDA Academy támogatott pilótája – a 100. Bol d’Ort ezúttal is a Wójcik Superstock csapatában kezdte, végig motorozta a lengyel alakulatnál a tesztet, a szabadedzéseket és az időmérőt, aztán amikor elkezdődött a 24 órás száguldás, a rajtnál már a Maco Racing pilótájaként a Superbike-ban vágott neki az újabb nagy kalandnak. Maga a verseny szeptember 17-én délután háromkor indult, és két safety carral megszakított időszak után szeptember 18-án, 15 órakor ért véget.

Ráadásul fantasztikus magyar sikerrel, hiszen Bálint és két csapattársa, a francia Enzo Boulom és az ausztrál Anthony West végül a hatodik helyen zárt, és ezzel a csapat a világbajnoki pontversenyben végül a 12. helyen zárt. Soha rosszabb szereplést, és most már reménykedhetünk abban, hogy Bálint ott lesz majd a Endurance-világbajnokság következő szezonjában is az indulók között.

„Nagyon izgalmas hetem volt, és most már visszatekintve az elmúlt hétvégére, kijelenthető, a századik Bol d’Or nem adta könnyen magát. Ezúttal is a Superstock csapatba neveztek, nagyon jól ment a motor alattunk az edzéseken, ám ezúttal rám esett a tartalékpilóta szerepe. Úgy tűnt a verseny indulása előtt pár órával, hogy ezúttal nem az aszfalton, hanem a boxból tudom majd segíteni a csapatomat.

Ám ekkor a Maco Racing megkereste a Wójcikot, hogy kölcsön vennének erre a futamra, ráadásul a Superbike kategóriában. A lengyelek rábólintottak, ám a bemelegítő edzésnek ekkor már vége volt, így egyrészt biztossá vált az indulásom, illetve az is, hogy a csapat Yamahájára az első felmenetelkor tudok majd felülni. Kellett pár kilométer, mire ráéreztem a motorra, ráadásul a tizedik kör táján levált a futófelület a gumikról, így be kellett hoznom a Yamahát a boxba. Amikor egy gyors szervízt követően visszamentem a pályára, összesen harmincöt kört kellett teljesítenem, így már mire átadtam Anthonynak a Yamahát, olyan köridőkre voltam képes, mintha egész héten ezzel motoroztam volna. Nagyon fárasztó verseny volt, főleg éjszaka, ráadásul Enzo úgy ment a pályán, hogy amikor leszállt a Yamaháról, a sérülése miatt csak mankóval tudott járni.

Sajnos hajnalban estem egyet, így a fentiek ismeretében elképesztő eredmény ez a hatodik hely, főleg annak tükrében, hogy a Bol d’Ornak csak a tizenötödik helyről vághattunk neki. Mindenesetre a csapat nagyon elégedett volt a teljesítményemmel, és úgy érzem, immár elértem oda, hogy a privát csapatok legjobbjai közé tartozom. Nagyon megérte a kemény munka, mindenkinek köszönöm, aki segített, és őszintén remélem, jövőre is tagja lehetek a vb-mezőnynek” – fogalmazott Kovács Bálint.

A H-Moto Team tulajdonos-csapatvezetője, Kelemen Krisztián szerint pilótája ismét emberfeletti teljesítményt nyújtott, és nem titkolja, a múltkori, Spában elért ötödik, illetve a mostani hatodik hely bizony sokat segít abban, hogy Bálint jövőre is tagja legyen az EWC mezőnyének.
„Újra hihetetlen verseny részesei voltunk! Bálint kiegyensúlyozott versenyzése is kellett ehhez az elképesztő eredményhez, aminek értékét növeli, hogy nem a megszokott csapattal, szerelőkkel és motorral dolgozhatott a verseny alatt.

Azt hiszem, nem kell megmagyarázni, mit is jelent egy világbajnokságon előbb ötödikként, majd hatodikként célba érni egy huszonnégy órás embertpróbáló száguldást követően. Nem titkolom, ez a kiemelkedő teljesítmény megkönnyíti a menedzsment dolgát a jövő évi szerződés előkészítéséhez” – jelentette ki Kelemen Krisztián.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Motor Nagyvilág Utcán

Bemutatkozik a Honda EM1 e

Az EM1 e: a Honda első európai elektromos kétkerekűje. Bemutatkozásával új időszak veszi kezdetét a márka történetében, ugyanis – a tervek szerint – 2025-ig további 10, vagy ennél több elektromos motorkerékpár bevezetését tervezi a vállalat az öreg kontinensen. Az újdonság leleplezésével újabb fontos lépést tesz a Honda céljának megvalósítása felé, miszerint 2040-ig teljes motorkerékpár-kínálatát szeretné […]

Olvass tovább
Férfi szemmel Motor Teszt

Suzuki SV650 – Múltidéző V2

Ebben az évben elsőnek a Suzuki igencsak népszerű, neo-retro, középsúlyú SV-650-ét próbálhattam ki. Ez a frissített modell három színsémában érhető el: Glass Sparkle Black, Solid Iron Grey és Metallic Reflective Blue. Nekem az utóbbi, Metallic Reflective BLue-hoz volt szerencsém és nagyon megtetszett a szolid, de mégis szemet vonzó szín. A roadstert a japán márka ugyan […]

Olvass tovább
Motor Női szemmel Teszt

Suzuki SV650 (2023) teszt – Páratlan páros

Egy kis történelem A Suzuki SV modellek története közel 25 évre nyúlik vissza, ugyanis 1999-ben gurult le a gyártósorról az első példány. Bevált recepten ne változtass – vallja a Suzuki. Egy rövidebb időintervallumot leszámítva – amikor is a Gladius váltotta az SV650-t a 2010-es években – valóban a jól megszokott megnevezéssel, formával találkozhatunk. Ténylegesen csak […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom