Suzuki Burgman 400 (2022) – A guruló kanapé

A Burgman 1998-as megjelenésével egy teljesen új irányzatot nyitott meg a kétkerekűek világában. Korszakalkotó volt ugyanis a japánok azon ötlete, mely szerint kombinálták a kisebb robogók hatékonyságát, fürgeségét, kényelmét a városi forgalomban és a nagymotorok erejét, sebességét a hosszabb távú utakhoz. E kettő “hibridje” így helyt áll városon belül és kívül is. Valójában a “vár(osi) embert” azért sokkal inkább tekintjük robogónak, mint motornak, de való igaz, hogy úttörő volt a két kategória egymáshoz közelebb hozatalában. 

Az első generációban a 400 köbcentis lökettérfogatú Burgman volt a legnagyobb, azonban 2002-ben kiadták a nagy testvért, a 650-es Burgman-t is. Ez utóbbi gyártásával azonban 2018-ban leálltak, így ezt a piaci szegmenst szinte teljesen meg is hagyták a Yamaha TMAX-nak.

2 999 000 Ft – ennyiért vásárolható meg a Suzuki jelenlegi kínálatában szereplő legnagyobb robogó. Akár csak ha a márkán belüli típusokat nézzük is találunk ennél olcsóbb nagymotort (SV650 például) – jogosan voltak komoly elvárásaink tehát a Burgmannal szemben a teszthét kezdetén.

Cikkemben arról olvashattok nagyrészt, hogy a város végét jelző táblát elhagyva hogyan viselkedett e kétkerekű, illetve milyen tulajdonságai tették számomra szerethetővé ezt a nagyrobogót. A nagyvárosi használatról pedig röviden mindössze annyit írnék, hogy aki a pesti kavalkádban szeretne legtöbbet motorozni, az ne a Burgmant válassza… Egy kisebb, olcsóbb robogóval (akár egy Avenis-szel) jobban járunk a dugóban, hiszen még kevesebbet fogyaszt és jóval szűkebb helyeken elfér.

Erőforrás

Frissítették ugyan (megújult többek között a légszűrőház), azonban továbbra is a megszokott egyhengeres, négyütemű 399 köbcentis erőforrással találkozhatunk ebben a Burgmanban. 31 lóerő maximális leadására képes, így A2-es jogosítvány birtokában is vezethetjük. 215 kg-os menetkész tömegét maximum csak állóhelyzetben érezzük soknak. Elinduláskor, illetve alacsony- vagy közepes sebességekről való kigyorsításkor azért elegendő ez a 31 lóerő is. Magas tempó esetén viszont ne várjunk el csodát, a nagy test olyan 80-90 km/h fölött ugyanis lomhává válik. Célszerű az előzéseket (mint egyébként minden robogó esetében) lendületből végrehajtani – itt ugyanis nem dobhatunk vissza 1-2 fokozatot erőtartalék képzéséhez.

Vegyes felhasználás mellett 4 liter körül mozog a Burgman fogyasztása – 100 km/h-s sebességgel egyenletesen haladva is például csak 3,5 litert eszik százon.a kijelző tanúsága szerint.

Kényelem

Jogos a kérdés, hogy miért is választanánk ezt a robogót (vagy egyáltalán bármilyen robogót) ha ugyanannyi pénzért nagymotort is vehetünk… erre a legfőbb magyarázat nem más, mint a kényelem. A Burgman-on lévő komfort pedig semmi máshoz nem hasonlítható. 

Ülés, valamint üléspozíció

Mint ahogy a nappalinkban lévő kanapén, így a Burgman-on is simán el lehet tölteni hosszú órákat, maximális kényelemben. Mindamellett, hogy hatalmas nagy ülésünk van, még a deréktámasz is állítható, helyzete személyre szabható. Relatív alacsonyan helyezkedik el e mellett az ülés, egész pontosan 755 mm magasan, ami annyit tesz, hogy az alacsonyabbaknak sem fog a talajfogás problémát okozni.

Robogóra jellemző a felvett testhelyzetünk is. Kezeink a Burgman széles kormányán, valamint a lábaink helyzete is tökéletes, nem lehet belekötni. Két óra elteltével is ugyanolyan fitten szálltam le a motorról, mint ahogy felültem rá. Az első taposók szintén megkönnyítik az utazást, “elhelyezkedést” a motoron – elzsibbadni, nagy eséllyel nem fogunk.

Tárolóhely

Jó robogóhoz híven a Burgonya esetében is hatalmas csomagtérrel találkozhatunk az ülés alatt. 40 liternyi helyet tölthetünk meg kedvünk szerint. De hogy ez mennyi is? Egy zárt bukó mellé bőven férnek még dolgok – bár sajnos két zárt bukó tárolására már nem elegendő a hely. 

Cserébe jobb illetve bal oldalon is találhatunk “kesztyűtartókat”, melyek zárhatóak. Az előbbiben ráadásul 12V-os csatlakozó is helyt kapott, hogy menet közben tudjuk (például) telefonunkat tölteni.

Szélvédelem

A plexi magassága, illetve helyzete nem állítható sajnos, ennek ellenére a szélvédelem pozitív csalódás volt számomra. Míg például tavaly a TMAX-on folyton állítgatnom kellett a plexi magasságát (igaz, azon menet közben is megtehettem ezt) mert sehogy sem volt tökéletes, addig a Burgmanon lévő plexi helyzete mind lassú, mind gyors sebességnél pont jó volt. Nem korlátozott a kilátásban és nem rángatta a szél a fejemet. Sőt, az sem zavart, hogy egyik este a hazafelé vezető utamon több, mint egy órát jöttem felhajtott plexivel (így jár az, aki elfelejti lecserélni a plexijét víztisztára) – egy bogár sem repült bele a szemembe – úgyhogy a plexi jól végezte a dolgát. Én mindenképp csillagos ötöst adnék a Burgman szélvédelmének.

Időzve egy kicsit a szél témakörénél azt viszont érdemes tudni, hogy a robogó hatalmas felületeibe nagyon könnyen belekap a szél – már ha kicsi légmozgás is van, azonnal halmozottan érezni fogjuk a motoron. Vagy akár ha elmegyünk egy kamion mellett az autópályán, szépen odébbrak minket a huzat.

Utasként

Megtaláltam az első olyan tesztmotort, amin szerettem utaskodni… és ez hatalmas szó! Végre őszintén ajánlhatok egy kétkerekűt olyanoknak, akik többedmagukkal utaznának. Egyrészt hatalmas és puha a hátsó ülés is, ráadásul egy kis ívelés is van benne, mely az utas derekának támasztására szolgál. Mivel jócskán magasabban ülünk hátul mint a vezető, így előrefelé sem korlátozza semmi a kilátásunkat, viszont a nagy plexi a szelet még az utas elől is védi valamennyire. A finom gázreakciónak, illetve a nem túl nagy erőnek köszönhetően pedig kezdő utaskodóként sem fejeltem le soha a vezetőt, vagy éreztem volna, hogy külön életet élek a motor dinamikájától. Hatalmas kapaszkodót találunk a Burgmanon, mely szintén éppen kézre esik. Amennyiben extraként vásároltok háttámlás hátsó dobozt a motorhoz, akkor meg végképp semmi panaszt nem fogadhatunk el a hátul utazótól.

Biztonság

A kényelemről már lassan egy regényt írtam, de ne feledkezzünk meg a biztonságról sem, hiszen a Suzuki sem tette ezt. A minden új motorban kötelező ABS mellett a Burgmanon már kipörgésgátlót is találhatunk.

Az utóbbi évek Burgman-ja ráadásul már nem 14, hanem 15 colos kerekeket kapott előre, mely a kényelem mellett a biztonságunkat is növeli. Kicsit kevésbé kell a “remek” minőségű magyar utakon a kátyúk, illetve egyéb úthibák miatt aggódunk.

Amit azonban én mindenképpen kiemelnék, az a lámpák (mind elöl és hátul is). A farrésze (szubjektív vélemény ugyan, de) nagyon dögösre sikerült. E mellett a LED-es hátsó lámpákat illetve a házméretű indexeket biztosan mindenki észre fogja venni. A sötétben való közlekedésünket pedig az első lámpák könnyítik meg. Szinte szó szerint mondhatom, hogy nappallá varázsolták az első fényszórók (már a tompított fény használatakor is mind a kettő első lámpánk világít) az éjszakát. Jobban láttam, mintha a saját autómmal jöttem volna haza. 90-100 km/h-s tempónál is teljes biztonságban éreztem magam, tudtam, hogy bőven látok magam előtt annyi területet, mint amekkora a fékutam lenne egy esetleges vészhelyzet esetén.

 

Modernitás

A Burgman egyéb nagyrobogókhoz hasonlítva fapadosnak mondható a személyre szabhatóság szempontjából. Nincsenek különböző módok (sport mód vagy ilyenek), nincs tempomat vagy állítható plexi (ha lenne, nyilván nem is ennyibe kerülne). Markolatfűtést, dobozt egyébként a vásárló kérhet felárért. A Suzuki nagyrobogójára okostelefont csatlakoztatni, navigációt indítani rajta sajnos nem lehet.

Kijelzője is hagyományos, a számlapokra nézve már-már olyan érzésünk lehet, mintha autóban ülnénk. Az analóg, kör alakú fordulatszám- illetve sebességmérő között egy digitális (nem színes) rész található, melyről minden információt könnyen leolvashatunk a külső hőmérséklettől elkezdve a hűtőfolyadék-hőmérsékletén át a pontos időig. Személyes kedvencem a kis zöld ECO felirat és levél volt – ezt jutalmul kapjuk abban az esetben, ha üzemanyag-takarékosan motorozunk.

Vetélytársak

A nagyrobogók piacára tekintve nem feltétlen ugyanazt a tendenciát láthatjuk, mint a nagymotoroknál. Egyre-másra szüntetik meg a gyárak a típusokat (mára ugye a Burgmanból is a 400-as a legnagyobb). A Yamaha X-MAX 300, a BMW C 400 X és a Honda ADV 350 mondhatók talán a Burgman legfőbb vetélytársainak. A Burgman méreteit nézve, hosszában és széltében is mindnél nagyobb. Míg az ADV350 csomagtartójába az ülés alá elfér két zárt sisak is, és az ára (és a súlya is) kedvezőbb, addig a mérleg másik oldalán a Burgman kényelme áll. 

A többi nagyrobogónál a Burgman lehet kevesebbet tud, kevesebb extrával, elektronikával van felszerelve… de a választás úgyis a vásárló preferenciáitól függ. Ha komfortosan utaznánk utassal vagy egyedül, és ez az elsődleges szempont, akkor a helyes választás nagy eséllyel a Burgman lesz.

A Burgman egy szóval: praktikus

Összefoglalni a Suzuki Burgmanról eddig leírtakat nagyjából úgy tudnám, hogy a pénzünkért egy nagy rakás kényelmet kapunk. Komfortos az ülés, az üléspozíció, és egy adag idegeskedéstől is megmentjük magunkat a nyergében, hiszen viszonylag olcsón és gyorsan juthatunk el úticélunkra. Városban is megfelelő közlekedési eszköz (bár nagy termete miatt ott a kis “futár-”robogók lehagynák), de azon kívül érve sem ütközünk problémába. A forgalmat nem mi tartjuk fel vele, hanem inkább minket tartanak fel a lassabb autósok. Eshet az eső, lehet sötét – mi gyorsan, komfortosan és biztonságosan érhetünk célba. És egy robogónál ezek a legfontosabbak, nem a vezetési élmény. Akinek az út maga a fontos és nem a cél, annak pedig úgyis ott áll a garázsban még minimum egy motor. 

 

Ági

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports SHOWA EERA™ DCT teszt – A szavannák királynője

1988-ban kezdődött az Africa Twin-ek színes, állandó újításokkal tarkított története. A közútra szánt modellek alapjául egy többszörös Párizs-Dakar győztes motor, az NXR750 szolgált. A recept pedig bevált, hiszen évtizedek elteltével is éppoly népszerű a felhasználók körében. Az elmúlt 35 év alatt rengeteg cikk, valamint teszt készült a szavannák koronázatlan királynőjéről. Az én írásom különlegessége abban […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom