Rekordeladással zárta a 2023-as évet a Kia Európában

– A Kia összesen 572,297 autót értékesített Európában tavaly. Ez 5,4 százalékos növekedés a 2022-es eredményhez képest
– A világszintű eladás is – 3.1 millió db – rekordot döntött
– A Kia Charge-ra regisztrálók száma világszerte elérte a 95,000
főt

A Kia történelme eddigi legjobb értékesítési eredményével zárta a tavalyi évet Európában: az ACEA* (az Európai Autógyártók Szövetsége) frissen kiadott statisztikája szerint összesen 572.297 új Kia talált gazdára az európai piacon 2023-ban. Ez egyben 5,4 százalékos növekedést is jelent 2022-höz képest, miközben a márka piaci részesedése 4,5 százalékon áll a kontinensen.

A Kia eladásának fő hajtóereje a villamosított hajtásláncok iránti, egyre fokozódó kereslet

A villamosított hajtásláncú autók, azaz a hibridek, a plug-in hibridek és az akkumulátoros- elektromos hajtású modellek 217.145 darabos értékesítése 9 százalékkal volt magasabb tavaly, mint egy évvel korábban, és az összes európai eladás 37,9 százalékát tette ki. Ez az eredmény önmagában is rekord, ugyanakkor az EV9 megérkezésével és piaci bevezetésével 2024-re további jelentős növekedés várható.
A Kia európai sikerlistáját a Sportage vezette tavaly 165.354 darabos összeladással, a Ceed család modelljeiből 87.246, a Niróból pedig 73.582 darab talált gazdára összesen.

Az akkumulátoros-elektromos modellek értékesítése 22,7 százalékos emelkedéssel 80.999 darabra nőtt. Az új Kia Niro EV-t 40.074-en, a többszörös díjnyertes EV6-ot pedig 36.195-en választották 2023-ban. Az EV9-ből – késői érkezése ellenére is – 2.843 darab kelt el, e-Soul- ból pedig 1.887-et vásároltak.

A Kia zsolnai üzeme több autót gyártott 2023-ban, mint eddig valaha

Több mint 350.000 autó gördült le a zsolnai gyártósorról tavaly. Ez 12 százalékos többletet jelent 2022-höz viszonyítva, ugyanakkor a Kia európai sikerének tökéletes mutatója is egyben. A Zsolnán gyártott modellek közel 60 százaléka Sportage volt, a fennmaradó hányadot pedig a Ceed család különböző tagjai tették ki.

A Kia Slovakia ugyanakkor több mint 507.000 motort is készített tavaly, s ezzel az üzem által eddig gyártott erőforrások teljes darabszáma meghaladta a hétmilliót. A motorgyártás növekedése több mint 10 százalékos volt 2023-ban.

A Kia Charge hatékonyan támogatja a márka elektromos mobilitásszolgáltatóvá való átalakulásának folyamatát

A Kia Charge révén a Kia a villamosított hajtásláncú járművek zöld energiákra épülő töltésének környezetbarát lehetőségét kínálja. A szolgáltatásra világszerte immár több mint 95.000-en regisztráltak. Ez 54 százalékos emelkedés 2022-höz viszonyítva. A töltőpontok száma 63 százalékkal bővült, így teljes számuk immár több mint 643.000. A Kia partnere, és hálózatának üzemeltetője az IONITY a közelmúltban bejelentette, hogy hálózatában már közel 600 töltőparkot és több mint 3.300 nagyteljesítményű töltőt kínál Európa 24 országában.

Az európai piac sikere komolyan hozzájárult a globális értékesítési rekordhoz

A Kia világszinten is rekorddal zárta 2023-at, hiszen összesen több mint 3,1 millió új Kia talált gazdára világszerte. Ehhez az eredményhez a Kia Europe 18,5 százalékkal járult hozzá, saját eredményével is alátámasztva Európa egyre növekvő piaci jelentőségét. A világszintű értékesítés 6,3 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábbit. 2024-re a márka globális célja a 3,2 millió darabos eladás, ami 530.000 új Kia értékesítését jelenti a koreai, és további 2.663.000 darabét a globális exportpiacokon.

Movement that inspires

A Kia tervei szerint a vásárlói érték és a profitabilitás fokozásával egyidőben az elektromos hajtású járművek piacán elért pozíciójának megerősítésére összpontosít a 2024-es évben új modellek bemutatásával, termékeinek fejlett konnektivitás által való vonzóbbá tételével, és a feladatra épített járművek üzletágának fejlesztésével. Mindezek révén a vállalat további növekedésre képes, és közelebb kerül céljának eléréséhez, azaz ahhoz, hogy fenntartható mobilitásszolgáltatóvá fejlódjön.

Magyarországi kitekintés

A számtalan gazdasági és geopolitikai kihívások ellenére elmondhatjuk, hogy a Kia Hungary elégedetten zárta a 2023-as évet 7.050 darab új gépjármű értékesítésével és 6,2%-os piaci részesedéssel, mely a hazai személyautó piacon az ötödik helyet jelentette. A magán ügyfelek piacán a harmadik helyet szereztük meg, az elektromos autók piacán pedig a negyediket.

Fantasztikus eredmény, hogy az alsó-középkategóriában („C1-szegmens”) már második éve a Ceed végzett az abszolút első helyen, mely alapján elmondhatjuk, hogy 2022 után 2023- ban is a legnépszerűbb modellnek számított nemcsak a magán-, hanem a vállalati szektorban is, ami hatalmas siker és elismerés a márkának.

Modellek tekintetében Magyarországon sorrendben első a Ceed kombi, második a Sportage, majd a Niro, negyedik helyen pedig az ötajtós Ceed áll.

Ha a modellcsaládokat nézzük, akkor a forgalomba helyezés alapján itthon a Ceed-család vezet a PHEV modellekkel együtt (3.614), ezt követi a Sportage a PHEV modellel együtt (1.514), majd a Niro család (495), végül negyedik helyen a Sorento család (437) végzett.

Kapcsolódó cikkek

Hírek Itthonról

Mától Ekler Luca paralimpiai bajnok is a Toyota támogatásával készülhet az idei Paralimpiára

Az olimpiai és paralimpiai mozgalom világszintű mobilitási partnere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatója, a Toyota, 2024. február 22-én a Magyar Parasport Napja alkalmából megszervezett szakmai konferencián adta át azt a vadonatúj Toyota C-HR-t, amellyel Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatléta felkészülését támogatja a 2024-es Párizsi […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról

Újabb 5 évig az AutoWallis Csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további régiós országban

Andrew Prest, az AutoWallis Distribution ügyvezetője elmondta, hogy a vállalat mára az Opel egyik legnagyobb független importőrévé vált A megállapodás értelmében legalább 2028 végéig az AutoWallis, fogja a márkát képviselni a közép-kelet-európai régió négy országában 2023-ban közel 12 ezer új Opelt értékesített a cég a régió négy piacán Budapest,/ Újabb öt évre meghosszabbította a meghatározó […]

Olvass tovább
Hírek Itthonról Verdák

Wang Chuanfu a BYD elnöke köszöntötte a márka első magyar vásárlóit

A BYD, a világ vezető NEV – azaz új energiával hajtott – járműveket és akkumulátorokat gyártó vállalata, büszkén rendezte meg az első magyarországi személyautó vásárlóinak köszöntési ünnepségét, Wang Chuanfu, a BYD csoport alapítójának és elnökének jelenlétében. Az ünnepi ceremónia hangsúlyozza a BYD elkötelezettségét az elektromobilitás elterjesztése mellett Magyarországon és Európa-szerte. Az esemény a budapesti Puskás […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom