Honda CB650R Neo Sports Café (2023) teszt – Hornetnek kellett volna nevezni

A minimalizmusra törekvő, egyszerre múltat és modernitást is tükröző külső már első látásra lenyűgöz. A LED-es világítás, az LCD kijelző, a radiálisan rögzített első féknyergek vagy akár az ülés alatt található USB-C csatlakozó is mind a huszonegyedik század igényeinek való megfelelést segítik elő. Cafe racer (mely név egyébként az 50-es évek Nagy Britanniájából származik, amikor is a fiatalok sportossá alakított motorjukkal, a közúton – kávézók között versenyeztek) stílusjegy pedig többek között a kerek első lámpa és a letisztult, egyszerű külső. Azért az első lámpa mellett ne menjünk el ilyen könnyedén! Az egész motor legdögösebb, legfigyelemfelkeltőbb része lett ugyanis – nézzétek csak meg közelről!

További képekért kattintsatok a galériára!

3 449 000 Ft-ért juthattok hozzá a 2023-as CB650R-hez négy színben, melyeket hívjunk az egyszerűség kedvéért feketének, kéknek, szürkének valamint pirosnak. És hogy miért is jó választás ez a motor?

A CB650R legfőbb erénye a lelke, a soros négyhengeres blokk. A jelenlegi piaci trendek, a költséghatékonyságra illetve az egyszerűségre helyezett fókusz világában hálát adhatunk a japán mérnököknek, akik kitartanak a négyhengeres blokk mellett. Sok felhasználó áll mind a mai napig e hengerelrendezés pártján – nem ok nélkül!

95,2 lóerős maximális teljesítményét 12 000-es fordulaton adja le. Ott, ahol egy motoros hétköznapi felhasználás során egy kezén meg tudja számolni, hányszor használja a kétkerekűt… De éppen ez a sajátossága ennek a kivitelnek! Az alsó fordulatszám-tartományban egy lusta de kényelmes, “hülyebiztos” és takarékos motort kapunk. Hatezer fölött pedig kinyílik a világ, megérkezik az erő és minden izgalmassá válik. Fürge, agilis és igazán élvezetes motor lesz itt a CB650R.

Mindemellett a jellegzetes soros négyhengeres üvöltő hang sem maradhat el. Igaz, gyári kipufogóval csak viszonylag halkan, az előírásokat és szabályokat betartva… de azért szépen muzsikál a CB, még halkan vissza is durrog, ha elveszed a gázt. 

Fogyasztása szintén nagyon kedvező: városnézős, nyugodt tempóban bőven beéri négy literrel. Ha pedig a maximális erőt szeretnénk kisajtolni a motorból, és nem négy- vagy ötezernél váltunk magasabb sebességi fokozatba, akkor azért 6-7 liter körüli fogyasztással is számolhatunk nyugodtan.

202 kg-os menetkész tömege (melyet motorozás közben nem érzékelünk soknak) nem mondható egyébiránt könnyűnek, hiszen az ezres CB modell mindössze 11 kg-mal súlyosabb nála. 

Modernitás

Sok modern tulajdonságot vélhetünk felfedezni ezen a CB650R-n, amint arról szó volt korábban is. A “belső tulajdonságai” egy része korszerű ugyan, de csak mérsékelten személyre szabható. A Honda által tervezett kipörgésgátló az egyetlen, aminek ki- és bekapcsolásával módosíthatunk a menettulajdonságokon. 

 Motormódok közül tehát nem választhatunk. Mi magunk dönthetünk úgy, hogy az alacsony fordulatszám-tartományt használjuk, mely szinte olyan, mintha “eső” módban használnánk a motort. Azonban sportosan is tudunk vele közlekedni, csak ehhez nincs szükség gombra, állítgatásra – hagyni kell mindössze, hogy felpörögjön a motor, és indulhat is a móka! 

Újrahasznosítás a költséghatékonyság jegyében

A digitális LCD-kijelző – melyről olyan információkhoz juthatunk, mint a fordulatszám, megtett kilométerek száma, eltelt idő, átlag- vagy pillanatnyi fogyasztás – egy az egyben megegyezik a CB500F-en és a CBR650R-en is használt egységgel (e motorokról írt cikkeinkhez kattintsatok a megnevezésre!). 

A fordított, 41 mm-es Showa szeparált csillapítású villák is azonosak a másik két modellel. A hátsó rugós tag előfeszítése egyébként az egyetlen, amit személyre tudunk szabni ily téren, az első villákat nem. Bár úgy gondolom, hogy a hétköznapi felhasználók zömének alapból nincs is szüksége erre, tehát ezt nem rónám fel hibaként. 

Hajsza az R után

2019-ig CB650F néven gyártották a tesztmotorunk elődjeit, majd ezt követően átnevezték, így kapta meg az “R” betűt. Nos, a CBR650R-nél tavaly azt mondtuk, hogy egész nyugodtan letagadhatna egyet a két R-ből… Jelenlegi tesztmotorunk esetében pedig talán azt mondhatnánk, hogy a nevében szereplő egy R felét azért megtarthatja. 

Az üléspozíció nagyvonalakban ugyanolyan, mint bármelyik csupaszmotoron. A lábtartók egy picit magasabban helyezkednek el az átlagosnál, ily módon kicsit sportosabb testhelyzetet kapunk. Kényelmetlen, kuporgós mégsem lesz azért a helyzetünk. Szélesebb kormányának köszönhetően mind alacsony sebességnél a városban, mind azon kívül könnyen irányítható és agilis marad a CB650R. Egyenes (azaz nem nagyon felfelé ívelt) kormánya még annyit tesz, hogy kicsit alacsonyabbra kerülnek a kezeink, mely egy kis sportosságot ad még az üléspozícióhoz – ami így már nagyjából sportos, de azért nem sportmotoros.

Miért nem Ő lett az új Hornet?

Egy kérdés foglalkoztat engem már jó pár éve… régi Hornet tulajdonosként, rajongóként szívemen viselem a Hornetek sorsát. Én úgy vélem (és lehet velem vitatkozni nyugodtan), hogy a Hornetnek négyhengeresnek kell lennie… épp ezért tartom jogosnak a kérdést, hogy miért is nem a CB650R kapta ezt a megnevezést. A valódi új Hornetet, a CB750-et pár hét múlva teszteljük, úgyhogy nemsokára arról is olvashattok majd!

Kíváncsiságból össze is hasonlítottuk a teszt hét során a régi Hornetet (2002-es CB600F) az idei CB650R-rel. A napok teltével pedig egyre bizonyosabb lettem afelől, hogy nem tévedtem. Ennek kellett volna a Hornet nevet viselnie! 

Nos, a 2002-es Hornetem fénykorában 2-3 lóerővel, valamint pár Nm-rel többet tudott, mint a CB650R – ennek nyilván az EURO5 bevezetéséhez van köze. Gyakorlati tapasztalataink alapján pedig nyugodtan kijelenthetem, hogy a két motor egy az egyben ugyanaz – a két évtized technológiai különbségét leszámítva persze. A fékek, a futómű nyilvánvalóan jobb a CB650R esetében. A motor teljesítménye, karaktere viszont valóban megközelítően azonos – nyilván, hiszen sornégy mindkettő. Néztünk gyorsulást álló helyzetből, különböző sebességgel haladva, alacsony illetve magas fordulaton is maximális gázt adva – és a gyorsulás, a reakció szinte azonos volt. 

Írjátok meg Ti is, hogy mit gondoltok, kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Ági

 

Kapcsolódó cikkek

Motor Női szemmel Teszt

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports SHOWA EERA™ DCT teszt – A szavannák királynője

1988-ban kezdődött az Africa Twin-ek színes, állandó újításokkal tarkított története. A közútra szánt modellek alapjául egy többszörös Párizs-Dakar győztes motor, az NXR750 szolgált. A recept pedig bevált, hiszen évtizedek elteltével is éppoly népszerű a felhasználók körében. Az elmúlt 35 év alatt rengeteg cikk, valamint teszt készült a szavannák koronázatlan királynőjéről. Az én írásom különlegessége abban […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi nyert, Bagnaia bukott

Jorge Martin fordult elsőként az első kanyarban, mögötte Francesco Bagnaia és Marco Bezzecchi haladt, azonban az éllovas hibázott, és visszaesett harmadiknak a két ducatis vetélytársa mögé. Bezzecchi átvette a vezetést, és elkezdte kiépíteni előnyét a többiekkel szemben. Hátrébb Marc Marquez, Fabio Quartararo és Joan Mir sorminta alakult ki. A KTM-mel Brad Binder a sprinthez hasonlóan […]

Olvass tovább
GP összefoglalók Moto GP Motor

Bezzecchi a pole-ban Martin előtt

Az indiai időmérő előtt a két KTM és Alex Marquez tűnt a legesélyesebbnek a Q2-es továbbjutásra. Az első percek után el is kezdődtek a gyorskörök, Brad Binder oda is tett egy 1:44.761-es időt, ami a hétvége legjobb ideje volt. Elsőre a második helyet Raul Fernandez bérelte ki, ő volt a másik versenyző, aki 1:45 alá […]

Olvass tovább
error: Védett tartalom